Imádom a munkám - Szakmák, melyekre senki sem gondol
Érsek Dóra
2007/11/28 17:44
2469 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szép és egyben hihetetlen is, amikor valaki azt mondja, hogy az elmúlt húsz év során olyan szakmában dolgoztam, aminek minden percét élveztem, s az egészet úgy ahogy volt, imádtam. Persze, a pályaválasztás kezdetén, az egyetemi évek után, mindenki óriási lelkesedéssel vág neki az álláskeresésnek, s akkor jönnek a meglepő fordulatok. Az alábbiakban érdekes és meghökkentő szakmákról olvashattok.
Belőled is lehet Sherlock Holmes

A világ tele van furcsasággal. Furcsák az emberek, furcsa a divat, furcsa, szokatlan és ismeretlen foglalkozásokkal találkozhatunk nap, mint nap. Tény és való, számtalan dolgon meghökken az ember, arról nem is beszélve, hogy amikor állást, szakmát választ magának, bele sem gondol abba, hogy viccesebbnél viccesebb területeken is találhat munkát magának. Teljesen hétköznapi elvárások és munkakörök között válogatunk, ki nővérként, ki mérnökként, van aki pedig újságárusként képzeli el az életét. Vagy ha nem is erről álmodozott gyermekkorában, valahogy ezt osztotta neki a „gép”. Pedig, lehet, hogy mondjuk magánnyomozóként, fülilleszték-készítőként, olajütőként, vonalgondozóként szívesebben tengette volna hétköznapi életét. Persze, mindamellett, hogy most jókat kacarászunk ezeken a foglalkozásokon, vannak olyan emberek, akiknek ez jelenti és biztosítja a mindennapi léthez szükséges anyagi források megteremtését. 

S most, hogy túlestünk az első megdöbbenésen, hogy jé, tényleg ilyen szakmák is léteznek, ismerkedjünk meg ezekkel közelebbről, hátha valaki kedvet kap ahhoz, hogy hanglemez-bemutatóként tengesse majd életét. Kezdjük talán a magánnyomozó szakmával, erről szerintem mindenkinek megvan a megfelelő ismerete, vagy ha más nem is, de beugrik neki, hogy nem egy amerikai produkcióban kapott helyet és figurázták már ki a magánnyomozó szerepét. Persze, lehet és hivatásszerűen halálosan komolyan kell végezni ezt a munkát is, a célszemély megfigyelését, követését, az adatgyűjtést, s még sorolhatnánk, de térjük át a következő mesterségre. A fülilleszték-készítés egy nagyon fontos és érdekes szakma.

A belovagolónak sincs könnyű dolga

A szakmában dolgozó szakemberek készítik el a fülbe helyezhető hallókészülék egyénre szabott illesztékét, ami azt jelenti, hogy tisztában kell lenniük a hallás folyamatával, és annak esetleges problémáival is. Ha az olajütő szakma vált szimpatikussá számodra, akkor készülj fel, hiszen kemény fizikai megpróbáltatásokkal kell szembenézned nap, mint nap. Mert hogy, az ezen a területen dolgozó munkások dolga, hogy az olajos magvakból kinyerjék az olajat, na hát ki gondolta volna. Egyébként egy nagyon régi mesterségről van szó, s ha bővebben szeretnél olvasni róla, akkor használd az Elektronikus Könyvtárat. Végül pedig beszéljünk egy kicsit a vonalgondozókról, akik nyilván nem papírlapokon található vonalakért felelősek, hanem a vasútvonalak mentén dolgoznak. Azért van nagy szükségrájuk, hogy mi hétköznapi emberek zökkenőmentesen és fennakadások nélkül utazhassunk az országban a különböző vasúti vonalakon. 

Persze, még sorolhatnánk, és számtalan olyan szakmáról mesélhetnénk, amelyek furcsák és meghökkentők lehetnek számunkra, hiszen senki sem ezekben képzeli a pályafutását, karrierjét, amikor beáll valahova munkába. Sőt, nyilván a szombatesti diszkó alkalmával sem gondolunk arra, hogy a DJ, ahogy manapság nevezik, az Országos Képzési Jegyzékben úgy szerepel, mint hanglemez-bemutató. Pedig emellett még ott van a belovagoló végzettség is, s az ezen a téren dolgozó szakemberek gondoskodnak arról, hogy a csíkokat alkalmassá tegyék a későbbi versenyzésre, vagyis hogy az állatok lovagolhatóvá váljanak. Látod, lehet a pályaválasztás mókás is, a lényeg pusztán az, hogy az ember azt csinálja, amit szeretne, vagy szeretett volna csinálni már korábban.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten