IMAP mindenek felett
2004/06/28 18:53
1998 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egyre gyakrabban használunk IMAP szervereket, de valójában sokan nem tudják, pontosan mik is az előnyei e protokollnak. Jelen cikkünkben igyekszünk bemutatni, miért hasznos IMAP-ban gondolkodni.

Az IMAP (Internet Mail Access Protocol) egy viszonylag ritkán használt, de az elmúlt években egyre jobban előretörő levéltárolási eljárás. Egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy a felhasználó minden levelét a szerver tárolja, így a kliensgépen végleges letöltésre nincs szükség. E pozitívuma különösen azon rendszergazdákat érinti meg, akik rákényszerültek bizonyos felhasználók gépeinek újratelepítésére, a régi levelek "visszavarázsolására", de azok is megkedvelhetik, akik leveleiket több számítógépen olvassák. Az IMAP szerveren nem csak levelek elhelyezésére, hanem mappák létrehozására is lehetőségünk nyílik, egyes IMAP-kiszolgálók pedig egyéb adatok (pl. szűrőlista) létrehozását is támogatják. Az IMAP protokollt gyakorlatilag az összes levelezőkliens támogatja, így az Outlook családtól kezdve a Mozilla, a Thunderbird, a Pine segítségével is használhatjuk.

Linux alatt sok ismert IMAP kiszolgáló létezik, mi a Courier (http://www.courier-mta.org/) konfigurálását mutatjuk be egy viszonylag egyszerű környezet modellezésével. A Courier egyszerűen telepíthető, támogatja az SSL-felületen (tehát titkosított csatornán) történő továbbítást, létezik SQL-alapú autentikációs modulja is. Feltételezünk egy olyan rendszert, melynek Postfix levéltovábbító alkalmazása van, valamint felhasználónként kívánjuk szabályozni az IMAP igénybevételét.

Első lépésként győződjünk meg arról, hogy levelezőrendszerünk tökéletesen működik-e. Ha minden rendben van, telepítsük a Courier szükséges összetevőit. Debian alatt ezt az apt-get install courier-imap parancssal tehetjük meg, SuSE alatt szintén a courier-imap csomag installálására lesz szükségünk.A Courier egyik legérdekesebb újdonsága, hogy nem hagyományos mailbox formátumban tárolja a beérkező leveleket (melyben minden levél egyetlen nagy file-ba érkezik), hanem úgynevezett Maildir eljárást használ. Ennek lényege, hogy minden egyes mail egy-egy különálló file-t alkot. Előnye, hogy nagy levélmennyiségnél az e-mailek elérése gyorsul. A Maildir az egyes felhasználók saját könyvtárában létrejövő alkönyvtárrendszer.

Első lépésként tehát rá kell vennünk a Postfix-et, hogy Maildrop formátumban kézbesítsen. Mielőtt ezt megtennénk, gondoskodnunk kell arról, hogy azon felhasználóink számára, akik IMAP szolgáltatást szeretnének, létrejöjjön a saját Maildir-jük. Ezt a Courier-ban található maildirmake paranccsal készíthetjük el, természetesen úgy, hogy az adott felhasználó megfelelő jogosultságokkal rendelkezzen.

Íme egy egyszerű script e feladat megkönnyítésére:

#!/bin/bash

maildirmake /home/$1/Maildir chown -R $1.$1 /home/$1/Maildir
chmod -R 700 /home/$1/Maildir

E scriptet root-ként futtassuk és a felhasználónevet adjuk meg paraméterként
Ezek után vegyük azokat a felhasználóinkat, akik IMAP-olni szeretnének, és hozzunk létre könyvtárukban egy .forward file-t, a következő tartalommal:

/home/user/Maildir/

Természetesen erre a feladatra is írhatunk scriptet, mondjuk így:

#!/bin/bash

echo "/home/$1/Maildir/" > /home/$1/.forward

chown $1.$1 /home/$1/.forward

chmod 400 /home/$1/.forward

Következőként a Postfix main.cf file-jában írjuk be az alábbi opciót:

home_mailbox = Maildir/

A Postfix újraindításától kezdve az érintett userek már saját Maildir-jükben fogadják leveleiket. Teszteljük! A Mozilla Thunderbird IMAP-beállításai

Nincs más feladatunk hátra, minthogy finomhangoljuk a Courier-t. A konfigurációs file-okat a /etc/courier mappában találjuk. Az authdaemonrc file az autentikációs daemon beállításait tartalmazza. Alapesetben minden, számunkra szükséges beállítást tartalmaz, így nincs szükség a módosítására. Az imapd-ben már érdemesebb körülnézni, itt - többek között - az alábbi opciók megváltoztatására nyílik lehetőségünk:

MAXPERIP - egy IP-címről érkező kapcsolatok számát szabályozhatjuk.IMAP_EMPTYTRASH - elsősorban a TRASH mappa űrítésének intervallumát szabályozhatjuk, de megadhatjuk pl. a SENT mappa értékét is, az alábbi módon: Trash:7,Sent:30

Ha készen vagyunk a beállításokkal, indíthatjuk a Courier-t: /etc/init.d/courier-imap start. Nincs más hátra, minthogy ellenőrizzük a rendszer működőképességét: állítsuk be a kliensek levelezőprogramjában a megfelelő IMAP-paramétereket.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten