Indiana Jones-tőzsde
Ferenczi Anita
2004/10/25 12:15
790 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az általunk bemutatott játék az Indiana Jones, valamint az Ötödik elem című filmek alapján készült. A csapatjáték elsődleges célja az együttműködés fejlesztése, ezen túl pedig látványos szórakozást is nyújt a résztvevőknek.
 • Résztvevők ajánlott életkora: 7-14 évesek
 • Létszám: akár 100 fő vagy annál több
 • Játékidő: 2-3 óra.
 • Helyigény: Iskola aulája, folyosói, termei vagy nagyobb tornaterem, esetleg külső helyszín.
 • Kellékigény: Az egyes tőzsdefeladatokhoz, helyszínekhez szükséges kellékek. Zsetonok, a négy elem képe száz-száz egyforma darabra vágva.
 • Technikai igény: Hangosítás a nyitóműsorhoz.
 • Előkészítés: Előkészítjük a helyszíneket, kitesszük a feliratokat. A helyszínvezetőknek elmagyarázzuk feladataikat. Előzetesen megbeszéljük a színpadi nyitót a résztvevőkkel.
 • Reklámozás, mozgósítás: A játékot hirdetjük plakátok, tanárok segítségével. Akár beöltözött rendezők is végigmehetnek egyszer az iskola folyosóin, szórólapokat osztogatva, nagy feltűnést keltve, mintegy ráhangolódásként.

A játék megnyitása, nyitánya

Alaptörténet: A földet nagy veszély fenyegeti, amely probléma megoldására a világ kormányai Indián Jánost kérik fel. Indi nem mondhat ellent a felkérésnek, ezért megkéri négy barátját (akik szintén azon az egyetemen osztályfőnökök, ahol ő is), hogy segítsenek neki. Majd a barátai az osztályaikkal elindulnak megkeresni a négy elemet, amelyek összessége alkotja az ötödik elemet, amivel megmenthetik a földet.
Nyitóműsor: Indi a szobájában írogat, amikor belép két ember (feketében vannak, mintha a Men In Black című filmből léptek volna ki) és közlik vele a kormányok kérését. Megbeszélik a teendőket, majd távoznak.

A játék menete

Indi beavatja a barátait a tervébe, majd szélnek ereszti őket. Valamilyen csapatalakító játékkal felosztjuk a gyerekeket. Minden csapat kap egy csapatvezetőt, ők az osztályfőnökök, ifik, animátorok, segítő pedagógusok lehetnek. Tehát egy-egy osztály egy-egy elemet kezd el összeszedni, a tőzsde-játék szabályai szerint. (lásd az Archívumban!/ Minden egyes elem száz részre van szétvágva, amit össze kell szedni. A feladatok megoldásánál a játékos véletlenszerűen nem mindig azt az elemrészletet kapja, amit a csapata gyűjt. Tehát azt el kell cserélnie.

A cserére több lehetőség is van. Ilyen például a feketepiac, ahol szabad kereskedelem folyik, nincsenek megszabott árak. Így a feketeárus azt kér az elemrészletért, amit akar. Vagy pénzt, vagy több másik elemrészletet, vagy akár egy skodaféltengelyt. Ha valami olyat kér a feketeárus, ami nem megszerezhető, akkor azt meg kell venni a szatócsnál. A szatócsnál, ha jelenleg nincs, akkor mond egy időpontot, amikorra elkészül. Felesleges elemrészleteinket eladhatjuk még a szatócsnak is, valamint beadhatjuk a zaciba. Az utóbbi kettő kevesebb haszonnal kecsegtet, de biztosabb, mint a feketézés, mert a rendőrség gyakran lecsaphat a feketézőkre. A pénz és elemrészlet megszerzésére több lehetősége is van a játékosoknak. A feladatok nagy része egyszerű tőzsde feladat.

Néhány Tőzsde- típusú játék

 • Háromfejű sárkány: Három különböző nagyságú sárkányfej van rajzolva 3 kötélre függesztett, lengő vödörre, amikbe teniszlabdákat kell dobálni. A találatok, valamint a sárkányszájak nagysága szabja meg a kapott pontszámot.
 • Tűzoltás: Égő gyertyákat kell eloltani fecskendővel vagy vízipisztollyal
 • A piramis titka: Lisztből halmozott kúp tetejére állított pénzdarab körül a két játékosnak felváltva kell levágnia egy-egy kicsi kupac lisztet a nagy halomról úgy, hogy a pénz a másik játékos vágásánál essen le.
 • Ásatás: Az udvar távolugró gödrében elásunk egy ládikát, amit adott időn belül meg kell találni. A távolugró gödröt paravánnal takarjuk el a kíváncsiskodó szemek elől (esetleg felfordított pingpongasztal).

A játék ellenőrzése és folyamatának zökkenőmentes biztosítása, valamint az érdeklődés fenntartása

A négy fő elem (tűz, víz, szél, föld) 100-100 részre felvágott darabjainak csak a felét adjuk ki a zsetonszerző játékokhoz, de az állomásvezetők sem szórják ki azokat egyből, hanem szép folyamatosan. Tehát hol zsetont, hol pedig elemrészletet adnak nyereményként. Így tudjuk az esetlegesen kevésbé látogatott állomások iránt is fenntartani az érdeklődést azzal a módszerrel, hogy az egyik helyen szüneteltetjük az elemrészletek kiadását, míg a másik helyen többet adunk ki. A szatócsnál és a zaciban lévő elemrészletek árát is megemeljük, vagy pedig eltűnnek a polcokról. A feketepiac működését is be lehet szüntetni egy időre. Továbbá azokat az elemrészleteket, amiket nem adtunk ki az elején azokat bármikor, ki lehet adni az állomásokra vagy a játék bármelyik alkotórészéhez.

A játék lezárása

Remélhetőleg mind a négy csapat azonos időben szerzi meg az összes alkotórészt, és rakja össze a képet. Ha ez megvan, akkor a képért megkapják az elemüket jelképező tárgyat, amiket a négy csapatvezetőnek, vagyis az osztályfőnököknek egyszerre kell felmutatni. Érdemes valamilyen látványelemet szervezni ekkorra, ami jelképezi a Föld megmentését. (pl. füst és fényeffektek)

Értékelés, jutalmazás

Nincs külön díjazás, a csapatok közös erővel mentették meg a Földet.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten