Interaktív tábla - nem is olyan elérhetetlen?
Abonyi-Tóth Andor
2004/07/15 08:00
2085 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Interaktív tábla. Általában egy nagy értékű, robosztus, speciális felépítésű tábla jelenik meg szemeink előtt, pedig egy hagyományos fehér táblát is interaktívvá varázsolhatunk a cikkünkben bemutatott eszközzel.

Az év elején Londonban megrendezett BETT kiállításon járva tapasztalhattuk, hogy az angol iskolákban terjedőben van az interaktív táblák használata. A tanár és a diák egyaránt használja az eszközt az órán, akár prezentáció, akár feladatmegoldás céljából.  Az interaktív táblák jelentőségét a szoftverfejlesztők jelentős része is felismerte,  hiszen újabb programjaikat már úgy tervezték meg, hogy azokkal az interaktív táblákon is kényelmesen lehessen dolgozni. (Pl. az ikonok az alkalmazás képernyőjének alsó részén helyezkednek el, hogy a gyerekek is használni tudják a táblánál történő foglalkozások során.)

A speciális interaktív táblák ára igen borsos, ezért az iskolai alkalmazásuk nem annyira terjedt el, főleg a nagyvállalatok használták ki a lehetőségeit. Idővel azonban megjelentek azok a hordozható eszközök is, amelyek segítségével (és egy projektor felhasználásával)  hagyományos (fehér) táblát is interaktív táblává tudunk varázsolni, a hagyományos interaktív tábla árának töredékéért. Ezzel eddig nem látott lehetőségek nyílnak meg a tanárok és tanítványaik előtt. Cikkünkben a MIMIO cég  általunk kipróbált, hordozható, fehér táblára felszerelhető eszközét mutatjuk be, amelyhez hozzávetőleg 160.000 Ft-ért lehet hozzájutni.

Mit tud az eszköz?

A mimio xi egy könnyű, hordozható eszköz, amelyet a hagyományos fehér táblán helyezhetünk el a  tapadó korongjai segítségével. Számítógépünkkel egy USB kábel segítségével teremthetjük meg az összeköttetést. Az eszközt és egy hagyományos projektort használva lehetővé válik, hogy a táblánál állva használhassuk az adott alkalmazást, amely lehet akár egy webböngésző, rajzolóprogram, táblázatkezelő, szövegszerkesztő, interaktív CD-ROM, saját fejlesztésű oktatóanyag stb...

Az eszközhöz több tollat is kapunk, amelyekben hagyományos filctollakat helyezhetünk el. A tábla szélére felszerelt eszköz érzékeli a tollak helyzetét, így teszi lehetővé, hogy vezéreljük a számítógépes alkalmazásokat. A tollakat hasonlóan használhatjuk, mintha egy vezetéknélküli egeret használnánk a tábla felületén. (Kattinthatunk bal és jobb gombbal, sőt meg is ragadhatjuk az egyes objektumokat.). Ennek persze előfeltétele, hogy bekapcsolás után kalibráljuk az eszközt, amely annyit jelent, hogy a projektor által vetített viszonyítási pontokat meg kell érintenünk a tollak egyikével. A 10 másodpercig tartó művelet után máris használhatjuk az eszközt. A tollak mellé egy törlőszivacsot is kapunk, amelynek a helyzetét szintén érzékeli az eszköz. (vigyáznunk kell, hogy az ujjunkkal, vagy a hagyományos táblatörlővel ne töröljünk, mert azt nem érzékeli a gép.)

Arra is lehetőségünk van, hogy a táblaképet elektronikus formában mentsük el, majd kinyomtassuk. Ha csak erre a célra szeretnénk használni a mimio xi-t, akkor még a projektor használata sem szükséges, sőt mivel az eszköz rendelkezik  beépített memóriával, a táblaképeket abban is elmenthetjük, így még a számítógépet sem kell mindig használnunk. Az elmentett táblaképek között előre és hátra is haladhatunk, így bármikor visszavarázsolhatjuk a táblára a már letörölt táblaképet. (Ehhez természetesen már szükségünk van projektorra.)

Szoftver

A Mimio weboldaláról ingyenesen letölthetjük a Mimio studio szoftvert, amely egy könnyen használható keretrendszert biztosít a tábla használatához. A képernyőn látható rajzeszközökkel rajzolhatunk a táblára, így pl. matematika órán a kör rajzolásánál valóban egy kör jelenik meg a táblán, nem pedig egy "krumpli", amit általában szabadkézzel szoktunk elkövetni. A képernyőn látható billentyűzet segítségével pedig minden, a billentyűzeten található funkciót elérhetünk, akár betűket és számokat is "gépelhetünk" az alkalmazásokba, de a funkcióbillentyűket is használhatjuk.

Az eszköznek számos előnye van

  • A tanórák interaktívabbá tehetők az eszköz és a különböző oktatóanyagok együttes használatával. A gyerekek a táblánál állva oldhatnak meg számítógéppel támogatott feladatokat, bemutathatják saját munkáikat, kipróbálhatják magukat a tanári szerepben úgy, hogy közben kihasználják az infokommunikációs technológiák előnyeit is.
  • A táblaképek elmenthetők, a hallgatóság számára sokszorosíthatók. Így a tanulók nyugodtan koncentrálhatnak a tanár mondanivalójára, csak a kiegészítéseket kell jegyzetelniük, hiszen a táblára írtakat megkaphatják elektronikus formában is.
  • Az adott tananyag magyarázatakor megjeleníthetjük a korábbi táblaképeket, így akár folyamatában is láthatjuk egy-egy bonyolultabb tétel bizonyítását is.
  • a konferenciaprogramok (pl. netmeeting) kezelése is egyszerűsödik, hiszen az eszköz segítségével egyszerűen rajzolhatunk, jegyzetelhetünk a résztvevők közös táblájára, és persze ők is rajzolhatnak a mienkre.

Forrás

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten