Interjúkötet a tanulás támogatásáról
2012/04/24 00:00
4028 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Hogyan változott meg a tanulásról és a tudás átadásáról alkotott képünk? Van-e haszna a korai nyelvtanulásnak a későbbi nyelvtudás szempontjából? Milyen elvárásaink lehetnek a tanárokkal szemben? Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad a Tempus Közalapítvány Fókuszban a tanulás támogatása címmel megjelent meg új interjúkötete, az Alma a fán c. kiadványsorozat új darabja. 

alma_a_fan_200 A kötet érdekes interjúk formájában járja körbe a tanulás támogatásának kérdéseit, megszólal benne többek között Mesterházi Zsuzsa gyógypedagógus és Vekerdy Tamás gyermek szakpszichológus is. A kiadvány elektronikus formában is letölthető.

Az egész életen át tartó tanulás – mely az utóbbi években már nem csak oktatási berkekben hangzik el gyakran – nem csupán egy elvont fogalom, vagy egy európai program. Olyan szemléletváltozást hordoz magában, amelyben a korábbi felfogástól eltérően nem az iskola mint intézmény és a tanár mint tudásátadó, hanem a tanulás és a tanuló kerül a középpontba. A tanulás támogatása, saját tanulásunk vagy gyermekeink, diákjaink, hallgatóink tanulási folyamatának segítése egyre inkább kulcsfontosságúvá válik.

Központban a tanulás

Napjaink oktatási világának európai és hazai értékei, hívószavai alapján a Tempus Közalapítvány munkatársai ebben a kiadványban tehát a tanulást helyezték a fókuszba, és egy 2011-es műhelymunka-sorozatra építve, azt követve összeállították a frissen megjelent interjúkötetet.

Hogyan változott meg a tanulásról és a tudás átadásáról alkotott képünk? Van-e haszna a korai nyelvtanulásnak a későbbi nyelvtudás szempontjából? Miért fontos a hatékony önálló tanulás képessége? Miről szól a mentorálás? Milyen elvárásaink lehetnek a tanárokkal szemben? Hogyan figyel egymásra szülő és pedagógus? Mik a család és az iskola mai feladatai, szerepei, kapcsolata? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a kötet beszélgetőtársai - olyan oktatási szakemberek, akik maguk is tanítanak, oktatnak, kutatnak, módszertani fejlesztéseken dolgoznak, és főleg: maguk is folyamatosan tanulnak. Az interjúalanyok egymástól függetlenül, és mégis egymással összefonódva, egymásnak „végszavazva” alakítják a tanulás támogatásáról való párbeszédet.

A szerkesztők arra buzdítják kedves Olvasót, hogy a gondolatokat és a beszélgetéseket továbbgondolva, azokkal helyenként akár vitatkozva, vagy saját meggyőződéseivel kiegészítve folytassák a dialógust családjukkal, ismerőseikkel, gyermekeikkel, azok tanáraival, szülőtársaikkal, hogy kialakíthassák saját tanulásfelfogásukat, az oktatási rendszer milyenségéről alkotott véleményüket.

Az Alma a fán sorozat kötetei elektronikus formában megtalálhatók a Tempus Közalapítvány honlapján a Könyvtár menüpont alatt. Az új kötet nyomtatott formában elérhető a TKA rendezvényein vagy személyesen az ügyfélszolgálaton igényelhető.

A tartalomból:

  • A tanulás különböző formáinak szerepe a XXI. századi tudásban (Kovács István Vilmos)
  • Életkori sajátosságok – életkori kihívások (Mesterházi Zsuzsa)
  • Új készségek fejlesztése – Nyelvoktatás kisiskoláskorban (Morvai Edit)
  • A tanulás tanítása – Hatékony önálló tanulás (Vass Vilmos)
  • Mentorálás – A pályakezdő tanárok támogatása (Kotschy Beáta)
  • Digitális készségek szerepe a tanulásban – IKT eszközök és az Internet (Ollé János)
  • Mit várunk a tanártól? Új készségek, kompetenciák? (Falus Iván)
  • Kapcsolat az iskola és a szülők között – Kerekasztal-beszélgetés (Királyhegyi Zsuzsanna, Lannert Judit, Mayer Ágnes, Pataky Krisztina, Winkler Márta)
  • A tanulást támogató környezet – A család és az iskola együttműködése (Vekerdy Tamás)

 

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten