Interjútípusok a kiválasztásban
2004/12/16 10:14
2628 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kiválasztáshoz használt különböző módszerek közül a személyes interjú a legelterjedtebb, a munkaadók több mint 98%-a részesíti előnyben ezt a formát. A személyes találkozó során nemcsak a pályázó megszerzett tapasztalatai, végzettsége, nyelvtudása, stb. derül ki, hanem az is, ahogyan viselkedik, beszél, amilyen a megjelenése, fellépése, stb.

Természetesen a személyes interjú alapján történt kiválasztás lehet túlságosan szubjektív is, ezért a megfelelő jelölt kiválasztásához mindenképpen szükséges, hogy az interjú jól strukturált legyen. Ellenkező esetben előfordulhat az a már több szakkönyvben említett példa, amikor 6 kereskedelmi vezető 36 üzletkötői pozícióra pályázót interjúzott, s az egyik jelölt az egyik vezetőnél az első, míg a másiknál utolsó helyre került. Ez a már több mint 50 éve történt konkrét eset nemcsak az interjú szubjektív voltát, hanem azt is jelzi, hogy sokszor a követelményprofil nem elég átgondolt.

  1. Board interjú (Board interview): Ebben az esetben több vállalati szakember találkozik egyszerre a pályázóval, amely felgyorsíthatja a kiválasztás menetét, hiszen minden döntéshozásban érdekelt részt vesz benne. Ugyanakkor meg is nehezíti a különböző személyek kérdéseinek, majd észrevételeinek, illetve döntéseinek összehangolását. A pályázónak is nehézséget jelent a kommunikáció: kihez beszéljen, kire nézzen, stb. a meghallgatás során.
  2. Személyes interjú (Individual interview): Egy vállalati szakember egyszerre egy jelölttel találkozik.
  3. Interjúsorozat (Sequential interview): A pályázó egymás után - akár ugyanazon a napon - különböző vállalati szakemberekkel találkozik. A sorozatinterjú a legmegfelelőbbnek tartott interjúforma: a board és személyes interjú előnyeit egyesíti. Igazán akkor működik jól, ha az egymást követő interjúk új tartalmi elemmel bővülnek, és a pályázóról valami plusz információt tesznek hozzá a korábbiakhoz.
  4. Stresszinterjú (Stress interview): Ez a legritkábban használt, de a teljesség kedvéért megemlített típus, amelyet csak nagy óvatossággal szabad alkalmazni. A stresszinterjú során a jelölt stressztűrő képességét térképezik fel váratlan, olykor keményebb hangvételű kérdésekkel, amelynek célja nem elsősorban a kérdésekre adott válaszok, hanem a helyzet kezelésének értékelése.
  5. Szituácios gyakorlatok (Situational interview): A pályázónak itt bizonyos helyzetekben, szituációkban kell magát elképzelnie és a felvázolt helyzetet megoldania.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten