Irodalom tételvázlatok V.
Kormos Edit
2005/01/26 16:51
2990 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Sorozatunkban hétről hétre újabb és újabb kidolgozott emelt szintű érettségi tételvázlatok kerülnek fel oldalunkra. A vázlatok nem törekednek teljességre, nem prezentálják a hivatalos megoldást - pusztán segítséget, támpontot kívánnak nyújtani a tételkidolgozáshoz.

Témakör:

Életművek

Tételcím:

"A novellista és a regényíró Kosztolányi"

Kosztolányi Dezső Esti Kornél című novellaciklusának bevezető történetén keresztül mutatja be e rövid elemzés a tér- és időkezelés, szereplőformálás és a narráció problémáit. Szegedy-Maszák Mihály elveit használtuk fel az elemzéshez. Kevés író van a magyar irodalomban, aki költőként és regényíróként is egyaránt remekműveket alkotott. Babits is írt regényeket, mégis inkább költőként tartjuk számon. Arany lírai és epikus művek mestere, de alapformája mégis a vers. Kosztolányiról viszont egyszerre jutnak eszünkbe A szegény kisgyermek panaszai-nak versei vagy az Édes Anna. A regényíró Kosztolányiról olvashatsz egy remek cikket ezeken az oldalakon.

..és ha még többet akarsz megtudni Kosztolányiról...

Kosztolányi a magyar nyelv virtuóz nagymestere volt, amiről tanúbizonyságot tett költészetével, prózájával, műfordításaival, publicisztikáival egyaránt. Kosztolányi Dezső költészetéről és regényeiről találhatsz itt egy tételvázlatot!

SDT-segéd

Hasznos SDT-oldalak:

Irodalom » 11. osztály » Epika » A XX. század első felének magyar prózája >> Kosztolányi Dezső: Édes Anna

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten