Ismeretterjesztő óra a parlagfűről
Horváth Anikó
2010/06/16 08:00
3185 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
"A parlagfű és a környezetre gyakorolt hatása, valamint az ellene való védekezés lehetőségei" címmel 3 órás ismeretterjesztő tananyagot dolgozott ki a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium felső tagozatos diákok számára. A tananyag a földrajz, a biológia, illetve az osztályfőnöki órák tantervi keretei közé, továbbá az osztálykirándulások és az erdei iskolák kötetlenebb programjaiba is beilleszthető. Az ismeretterjesztő tananyag honlapunkról is letölthető.

A komplex kiadvány célja, hogy a diákok elsajátítsák az allergiával kapcsolatos – elsősorban a pollenallergiára, azon belül pedig a parlagfűre, mint a legelterjedtebb allergiát okozó gyomnövényre vonatkozó – alapvető és legszükségesebb információkat. A könyvből szerzett ismeretek hozzájárulnak majd ahhoz, hogy a fiatalok tudatos és tettre kész felnőttekké válva hajlandóak legyenek fellépni a társadalmi méretekben is jelentős környezeti ártalmak ellen, valamint növekedjen bennük a környezetük és az őket körülvevő világ iránt érzett szolidaritás.

A tananyag 3 részből – 3 iskolai órából – áll. A tanárok munkáját könnyen alakítható, részletes oktatási segédlet (kézikönyv) támogatja a tanítás során, a diákokat pedig színes, figyelemfelkeltő könyv tájékoztatja a parlagfűről. A témakör közérthetőségét hívatott támogatni a PowerPoint formátumban elérhető, kivetítőkre is alkalmazható előadásanyag. A gyerekek fejlődésének mérését feladatlap segíti, amely szóbeli és írásbeli feladatok, kifejtős és teszt-jellegű kérdések változatos kombinációja. A kiadvány tartalmazza még a tanórákhoz tartozó 3 óravázlatot és az órák során ajánlott interaktív játékokhoz tartozó szókártyákat is.

A tananyag a földrajz, a biológia, illetve az osztályfőnöki órák tantervi keretei közé, továbbá az osztálykirándulások és az erdei iskolák kötetlenebb programjaiba is beilleszthető. Az ismeretterjesztő tananyag a „Parlagfűmentes Magyarországért” Tárcaközi Bizottság megbízásából készült.

A teljes oktatási segédanyag letölthető a linkre kattintva (82.1 MB).

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten