Ismerkedés a térképpel
2005/03/21 23:19
2810 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az erdei iskola sok tantárgyi tudás elmélyítésére, gyakorlati felhasználására teremt lehetőséget. Ilyen kézenfekvő lehetőség a térképről tanultak elmélyítése, a gyakorlatban történő felhasználás kipróbálása. Az erdei iskola helyének beazonosítása a turistatérképen, a hosszúsági és szélességi fokokkal való tájékozódás, kincskeresés, térképkészítés: mind-mind jó játék és jó tanulás is egyúttal...

Helyünk a térképen

Keresd meg a térképen a helyet, ahol most vagyunk. Miket találsz a közelben? Hány méter magasan vagyunk? Van-e folyó a közelben? Milyen távolságban? Madzaggal mérjünk le, hasonlítsuk össze a távolságot, szemléltessük a méretarányt!

Eltűntek valahol bolygónkon

Találjatok ki 4 olyan embert, akit eltűntnek nyilvánítotok. Ezek nevét írjátok fel egy-egy cédulára (kicsire). Helyezzétek el a Föld-térképen bárhol úgy, hogy mind egy-egy négyzetbe kerüljön. Ők a ti eltűnteitek. Mindketten tegyétek meg ezt, figyeljetek oda, hogy a másik ne láthassa meg, hova tettétek. Kezdjétek el találgatni egymás eltűntjeit. Jegyezzétek fel, hogy ki mit mondott. Ahhoz, hogy megtaláljatok egy személyt, a papír négy sarkát kell kitalálnotok. Ha megtaláltad az eltűnt embereit az ellenfelednek, kijelentheted: a tartózkodási helyük pontosan ismert!

Kincskereső játék

A gyerekek csoportban dolgoznak. Kapnak egy leírást arról, hogy merre kell elindulniuk, megtalálni a kincset. A feladatokat irányokhoz és lépésekhez kötjük. Menj északra 10 lépést, vagy menj ÉK-i irányban 20 lépést. A feladat végén találják meg a kincsüket. Másik változat lehet, ha a tájfutáshoz hasonlóan egyenként indítjuk el őket, és így kell megtalálniuk a kincseket! Esetleg közben lehetnek állomások, ahol feladatokat kapnak.

Ujjizület vonulat

Végy egy lemosható filctollat és szorítsd ökölbe a kezed! Most a Négyujj-hegység lenyűgöző Ujjizület Hegyvonulatait láthatod. Kis körökkel rajzold meg a hegyek magassági vonalait. Rajzolj egy kis háromszöget a legmagasabb hegy tetejére. Húzz kék folyókat a völgyekbe. Majd nyisd ki a tenyered és laposan fektesd az asztalra. Ez egy magasságvonal térkép.

Térkép készítése

A saját különleges területedről készíts egy részletes térképet. Utána odaadjuk másoknak, akiknek meg kell keresni ezt a területet.

Képek forrásai

  • www.mapstoreonline.com/ maps/California__South...
  • www.lib.utexas.edu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten