Ismerkedési játékok
Ferenczi Anita
2004/03/22 13:47
2004 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Alábbi írásunkban azoknak a pedagógusoknak adunk ötleteket, akiknek kihívást jelent egy húszfős osztályban a diákok ismerkedésének megszervezése. Három olyan ismerkedési játékot mutatunk be olvasóinknak, melyek segítségével egyszerre akár 20 gyermek is megismerkedhet egymással.

Zümzam

 • Létszám: 10-20 fő
 • Játékidő: 15 perc
 • Helyigény: nyílt vagy zárt tér
 • A játék menete: A játékosok egy körben ülnek, vagy állnak, és egy képzeletbeli legyet vagy szúnyogot hajtanak körbe. A kezdő játékos felemeli a jobb kezét, és apró terelő mozdulatot tesz a mellette álló irányába, miközben azt mondja, hogy ZÜM. Ezzel átadja a legyet, és a mellette álló folytatja a terelést. A légy irányát úgy lehet megváltoztatni, hogy a játékos a bal kezét emeli fel, és azt mondja, hogy ZAM, ezzel megfordította a kört, és a tőle balra álló játékoshoz kerül a légy. Ha valaki rosszkor emeli fel a kezét vagy ZAM-ot mond ZÜM helyet, az kiesik a játékból. Addig érdemes játszani, amíg már csak három játékos marad.

Bagi

 • Létszám: 10-20 fő
 • Játékidő: 15 perc
 • Helyigény: nyílt vagy zárt tér
 • A játék menete: A játékosok körben ülnek. Ütemes tapsolás mellett növekvő sorrendben számokat mondanak az egymás után következők, minden ütemre egy számot. Ha a soron következő szám osztható héttel (7, 14, 21, 28,,,) vagy szerepel benne a hetes szám (7, 17, 27,...70, 71...), akkor a szám helyett a játékos "bagi"-t mond, és a menetirány megfordul. A számolás a következő ritmussal indul: "Bagi - egy - jobbra (balra) - megy" A játékosok úgy tapsolnak, hogy minden taps között egyet csapnak a lábukra. A számokat akkor kell mondani, amikor a játékosok a lábukra csapnak. Aki hibázik az, kiesik vagy zálogot ad, és a tőle jobbra ülő kezdi újra a számolást. Természetesen a játék más számokkal is játszható.

Elnök, titkár

 • Létszám: 10-20 fő
 • Játékidő: 15 perc
 • Helyigény: nyílt vagy zárt tér
 • A játék menete: A játékosok körben ülnek. Minden játékost elnevezünk, ülésrend szerinti sorrendben: az elsőt elnöknek a másodikat titkárnak, a harmadikat jegyzőnek, a többieket pedig növekvő sorrendben számokkal (1-2-3-4... stb.). Ütemes tapsolás mellett a soron következő játékos két számot (elnevezést) mond, először a sajátját, majd az egyik társáét. A következő ütemben az így megszólított játékos folytatja a sort. Az ütem: egy csapás a lábakra, egy taps, egy csettintés a bal, majd egy a jobb kézzel. A számokat (elnevezéseket) a csettintéssel egy időben kell mondani. A játékot minden esetben az elnök kezdi. Ha valamelyik játékos elrontja a számolást, akkor az utolsó szám helyére ül. Ennek megfelelően a számok változnak, majd a játék elölről kezdődik.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten