Ismerős nevek a térképen
2007/12/28 08:00
783 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ha alaposan nézegetünk (főként régebbi kiadásúakat) nem egy magyar hangzású nevet is találhatunk rajtuk. Ezekből a helyekből mutatunk meg párat és foglalkozunk elnevezésük történetével is.

Noha mostanra a felfedező és/vagy gyarmatosító európaiak által adott nevek nagy részét leváltották arra, amiként a helyi népek nevezték az adott pontokat eredetileg, a mai napig találhatunk pár magyar nevet a térképen. Ezek egy részét felfedezőjükről nevezték el, egy más részét magyar felfedezők nevezték el.  Tekintsünk megpárat!


View Larger Map

Haladjunk északról dél felé!

A Ferenc József-föld egyik szigetcsoportját Zichy-földnek nevezik (ezen található a Budapest-fok is). 1872-ben indult útjára az osztrák sarkkutató  expedíció, aminek elsődleges célja az északkeleti átjáró (az Atlanti- és a Csendes-óceánt összekötő hajózható útvonal) megtalálása volt. Az expedíciónak csak az orvosa volt magyar, de egyik legnagyobb finanszírzója Zichy Ödön báró volt. A viszontagságos út során az átjárót ugyan nem lelték meg, de felfedezték a Ferenc József-földet, ennek egy részét nevezték el mecénásukról. (Bővebben.)

Az olasz Dolomitokban találkozhatunk a neves geológusról elnevezett Eötvös-csúccsal. (Bővebben.)

Lóczy Lajos 1877 és 1880 között járt a Tien-San hegységben, akkor még csak múzeumi segédőr volt, de megfigyelései, következtetései már akkor pótolhatatlanná tették. Egy teljes hegylánc őrzi a nevét a Tien-Sanban. (Bővebben.)

Az Angol beteg című film révén világhíressé vált Almásy László a Líbiai-sivatag kutatásának egyik úttörője volt. A legendás Zarzura-óázisok nyomában jutott el Gilf Kebir nevű területre, ahol többek között fantasztikus barlangfestményeket is talált. Az egyik itt található hegycsúcsot az expedíció tagjai vezetőjükről nevezték el, ez a Dzsebel Almásy. (Bővebben.)

Teleki Sámuel nevét jobbára mindenki ismeri. Afrika expedícióin fedezte fel többek között a Rudolf- és a Stefánia-tavat. A Rudolf- (mai nevén Turkana-) tó partján fedezett fel egy még aktív vulkánt, amit azóta is Teleki-vulkán néven ismernek. A felfedezés jelentősége volt, hogy bizonyította, aktív vulkánok a szárazföldek belsejében is létezetnek. (Bővebben.)

Az Antarktiszon a Nye-hegység nyugati végénél található a Boda-hegy. Nevét a Wikes kutatóállomáson dolgozó Boda doktorról kapta. (Bővebben.)

Vannak olyan települések is, amik magyar neveket viselnek, főként az Egyesült Államokban, ezek nagy részét 48-as emigránsok alapították. Ilyen a térképünkön szereplő Kossuth is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten