Ízletes linkcsere
Főző Attila László
2007/11/25 00:00
1823 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Hová gyűjtsem a legfontosabb és legérdekesebb weboldalak linkjét? Hogyan rendszerezzem őket? Hogyan tudnám gyűjteményemet másoknak is megmutatni? A del.icio.us választ ad az ehhez hasonló kérdésekre, sőt megoldást is nyújt és újabb lehetőségek tárházát nyitja meg az érdeklődő felhasználók számára.

Gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy kedvenc vagy fontosnak tartott linkjeinket nem tudjuk hová gyűjteni. A hagyományos keresők szolgáltatásai már nem nyújtanak elég lehetőséget ráadásul, ha másokkal is meg akarjuk osztani gyűjteményünk egy-egy darabját, vagy netán az egészet – újabb problémákkal találhatjuk szembe magunkat.

A del.icio.us web 2.0 szolgáltatás segítségével kedvenc és fontos linkjeinket oszthatjuk meg másokkal és a legkülönfélébb módon rendszerezhetjük saját magunk számára.

Az oldal használatához szükséges ugyan az angol nyelv ismerete, de egy minimális, alapfokú szint is elegendő ahhoz, hogy kiigazodjunk rajta.

Ahogyan a belépőoldalon kiemelve láthatjuk, három lényeges funkciót, illetve lehetőséget tart a szolgáltató fontosnak:

 • Minden linket, azaz „könyvjelzőt” (bookmark) egy helyen lehet tárolni.
 • A linkek mentése, kezelése önmagunk és barátaink számára is lehetséges.
 • Lehetőség van arra is, hogy megvizsgáljuk mások könyvjelzőit, és magunk számára elmentsük azokat.

A del.icio.us egyik előnye éppen az, hogy a linkek cseréje egy valódi közösségi portált alakít ki. A hasonló érdeklődésű emberek az azonos, vagy hasonló témájú könyvjelzők alapján találhatnak egymásra.

Regisztráció és speciális funkciók telepítése

A regisztrációt a get started, vagy a register segítségével érhetjük el a kezdő oldalon. A folyamat három lépésben zajlik. A szokásos adatok (username, password) megadása mellett az Install Buttons, illetve a Button Tutorial-ban a del.icio.us saját funkcióihoz találunk egyszerű megoldásokat. A program saját ikonokat, illetve klikkelhető gombokat kínál fel számunkra, ami a későbbiek során jóval egyszerűbbé teszi a del.icio.us használatát.

A gombok „installálása”, az Install Buttons menüpont alatt valósulhat meg. A program két fontos funkció használatát javasolja, melyek telepítése igen egyszerű és az alábbi kereső programok esetében lehetséges: Mozilla Firefox, Internet Explorer, Opera, Safari. Ezek mellett létezik other („a többi”) kategória is, tehát akik más keresőprogramot használnak, azok számára is megoldható a telepítés.

A My del.icio.us gomb legfontosabb feladata, hogy saját összegyűjtött linkjeink, illetve saját oldalunk megtekintéséhez egy gombnyomás is elég legyen, a Tag this gomb pedig egy konkrét weboldal gyors és azonnali elmentését teszi lehetővé. A Tag this gombhoz igen hasonló funkció a post to del.icio.us, mely szintén beépíthető keresőprogramunk menürendszerébe. Ha valaki számára részletesebb magyarázat szükséges a gombok funkciójának megismeréséhez a Button Tutorial-ban mindezt megteheti, de a del.icio.us helpjében szintén talál segítséget: http://del.icio.us/help/buttons?ua=ff.

Címkék létrehozása, mentése és használata

Ahhoz, hogy valóban használható és mások számára is elérhető legyen gyűjteményünk, érdemes ún. címkékkel (tags) is ellátnunk az általunk elmentett linkeket. A címkék olyan egy vagy néhány szavas fogalmak, amelyek alapján magunk illetve mások is könnyedén rátalálhatnak az adott könyvjelzőre. Hasonlóképp, mint a barchoba kérdéseivel, a címkék segítségével is meg kell próbálni jellemezni, illetve körülírni azt, amiről az általunk könyvjelzővel megjelölt weboldal szól. A címkékre nem vonatkozik mennyiségi korlát: minél több, jobb, és ésszerűbb címkét használunk, annál könnyebben rátalálnak mások is, és magunk is könyvjelzőinkre.

A mentés során külön helye van a címkéknek, ahova az általunk kitalált szavakat, fogalmakat beírhatjuk. A tag-eket csupán egy üres karakter választja el egymástól, a többszavas fogalmakat aláhúzásjellel kell egymással összekötni (pl. kulturális_antropológia).

A kiválasztott weboldal mentése során (Tag this, post to del.icio.us) van lehetőségünk a címkék létrehozására is. Mindkét típusú mentés során az alábbiakkal találkozunk:

 • A menteni kívánt lap url címe - automatikusan beíródik
 • Az elmentett lap rövid leírása, vagy címe (description) - az esetek többségében automatikusan beíródik, de javítható módosítható
 • Kitölthető rész az egyéb megjegyzések, fontosabb információk számára (notes)
 • Kitölthető rész a címkéknek (tags)
 • Saját kapcsolati hálónk megjelenítése (your network) – a del.icio.us-t használó, velünk linkeket cserélő partnerek felhasználó nevei, illetve a név előtt a for (számára) angol szócska.
 • Az ismertebb (inkább nemzetközi) weblapok esetében ajánlott címkék felsorolása (recommended tags)
 • Az oldalhoz kapcsolódó népszerű címkék felsorolása (popular tags).

Az üres helyek kitöltése természetesen nem kötelező, de a későbbi keresést és felismerést jelentősen mértékben megkönnyíti, ha az elmentett weboldalhoz megjegyzést fűzünk és ellátjuk címkékkel.

Nem kell feltétlenül magunknak kitalálni címkéket, ha nincs ötletünk, bátran használjuk a recommended tags és a popular tags által felajánlott fogalmakat. Ha rákattintunk a kiválasztott címkére, az automatikusan a tags rubrikába kerül.

Megelégedhetünk ezekkel a címkékkel is, de érdemes bővíteni a sort, a könnyebb kezelhetőség végett.

A címkék mellett nem árt egy kis időt szentelni a rövid leírásra és az egyéb megjegyzésekre is. Ezeket érdemes röviden és lényegretörően megfogalmazni, mert ezzel magunk és mások dolgát könnyítjük meg. (Nekünk nem kell túl sokat feleslegesen gépelnünk, mások pedig hamar átlátják, milyen oldalt jelölhet meg a könyvjelző.)

A Tag this és a post to del.icio.us mentés között csupán annyi a különbség, hogy az utóbbinál látjuk saját korábban létrehozott címkéinket is (your tags), így azok közül is válogathatunk.

A fentiekből következően egy könyvjelző az alábbi részekből áll(hat):

 • Cím
 • Egyéb megjegyzés, jellemzés
 • Címkék

Könyvjelzőinket szerkeszthetjük és törölhetjük (edit/delete), illetve feltüntetik azt is, hányan mentették már el ugyanazt a linket (pl.: saved by 3348 other people).

Your bookmarks (A Te könyvjelzőid)

Elmentett, felcímkézett linkjeink egymás után sorakoznak saját oldalunkon. Bizonyos idő elteltével nehéz lenne megtalálni azt, amelyikre éppen szükségünk van. Ilyenkor a kereséshez nagy segítséget nyújtanak a címkék. A címkéket a your bookmarks lap jobb oldalán, szürke keretben láthatjuk, és különféle szempont szerint rendezhetjük őket (tag options):

 • Rendezés nézet szerint – címkefelhő vagy felsorolás (view as cloud/list)
 • Rendezés alfabetikus sorrendben vagy gyakoriság szerint (sort by alpha/freq)
 • Rendezés a használat minimális mennyisége szerint – 1, 2, 5 (use minimum 1, 2, 5)
 • Címkecsoportok elrejtése vagy láthatóvá tétele (show/hide bundles)
 • Címkecsoportok létrehozása (bundle tags)
 • Címkék szerkesztése, törlése (edit tags: rename/delete)

Azokat a címkéket, amelyeket nem soroltunk be semmilyen csoportba az unbundlend tags (csoporton kívüli címkék) címszó alatt találjuk.

Kapcsolati háló (Your Network, Links for You)

Saját kapcsolataink kialakítására is van lehetőség a del.icio.us közösségén belül. A kapcsolatfelvétel igen egyszerű: a your network menüpont alatt található üres mezőbe kell beírni a „kiszemelt áldozat” felhasználó nevét és a „hozzáad” (add) gomb segítségével felvenni őt oldalunkra.

Az oldal jobb oldalán szürke háttér előtt láthatóak felvett partnereink - felhasználói név szerint. A nevek mögött található ikonok azt is jelzik számunkra, hogy a kapcsolat kölcsönös-e vagy sem: a másik partner visszajelzett-e, felvett-e saját listájába, vagy sem. Ha ki szeretnénk valakit törölni (mert pl. véletlenül vettük fel listánkra), a név mögött látható ikonra kell húzni az egeret, ami ekkor pirosra vált, majd klikkelni.Ha valamelyik ismerősünknek szeretnénk elküldeni egy érdekes linket, a Tag this vagy a post to del.icio.us funkcióval oldhatjuk meg. A tags mögötti üres mezőbe a for: után barátunk felhasználónevét kell beírni, de egyszerűbb, ha az ugyanitt lévő your networks mögül kiválasztjuk, kinek óhajtjuk elküldeni az adott linket, és egyszerűen csak ráklikkelünk.

Természetesen nem csak egy-egy könyvjelzőt, hanem az egész gyűjteményünket is megmutathatjuk másoknak. Ha a http://del.icio.us/ mögé beírjuk saját felhasználónevünket, akkor ezt az oldalt bárki megnézheti, és kedvére böngészhet a könyvjelzők között.

  Ha nekünk küldtek könyvjelzőt, a links for you menüpont alatt tekinthetjük meg azokat és menthetjük el magunk számára (save this).

Jegyzékek (Subsriptions)

Az általunk legfontosabbnak és legérdekesebbnek tartott címkékre a del.icio.us automatikusan is rákeres. Olyan ez, mint amikor a hagyományos keresőprogramokkal próbálkozunk, és egy kifejezést is beírunk a kereső mezőbe. A del.icio.us esetében azonban akárhány kifejezést beírhatunk, és automatikusan rákeres az ugyanolyan címkével ellátott, más felhasználóknál lévő elmentett linkekre. Ezeket a linkeket állandóan kilistázza a program, létrehozva egy friss linkjegyzéket, amiből kedvünkre válogathatunk.

A keresés szempontjából fontosnak tartott címkéket a subscriptions alatt az edit menüpontra klikkelve írhatjuk be. Az így megjelenő subscribe to a tag első üres mezőjébe kell beírni a címkét (tag), a második üres mezőt (only from this user) pedig csak akkor kell kitölteni, ha szabályozni akarjuk, hogy melyik felhasználó linkgyűjteményét figyelje a program.

Ha beírtuk a megfelelő címkét és elmentettük (subscribe), akkor láthatóvá, szerkeszthetővé és törölhetővé válnak (edit label, delete subscription) a jegyzék készítése céljából létrehozott új címkéink. Ezek után bármikor a subscriptions oldalra tévedünk, jobb oldalon a your subs alatt láthatóvá válnak címkéink.

Ismerkedés a del.icio.us közösségével

Saját linkgyűjteményünk szerkesztgetése mellett érdemes megismerkedni a del.icio.us közösségével is. A belépő oldalon a hotlist felírat alatt azokat a népszerű lapokat láthatjuk, amiket a legtöbben mentettek el magunknak. Ugyanezen az oldalon figyelemfelkeltő címkékkel és weblapokkal is találkozhatunk (tags to watch).

A del.icio.us mára hatalmas közösséggé fejlődött. Olyan mennyiségű információ és linkgyűjtemény halmozódott fel, amelyek között már érdemes keresgélni. Vannak olyan hatalmas gyűjtemények is, ahol a felhasználó csak a sajátjai között keresgél. A del.icio.us keresési funkcióinak tehát három fokozata is van: a saját könyvjelzők (your bookmarks) és az összes könyvjelző közötti (del.icio.us), illetve a világháló egészén (the web) történő keresés – mindezt megtehetjük a képernyő jobb felső sarkában található keresés (search) mezőben.

Egy közösségi oldal ma már ritkán képzelhető el blog nélkül. A del.icio.us blogján (http://blog.del.icio.us/) aktuális, naprakész információkat olvashatunk az oldalról és a közösség életéről. Természetesen mindezeken kívül más egyéb funkcióval is rendelkezik a del.icio.us, de ezek felfedezése ezek után már nem okozhat gondot senkinek.

Barta Géza

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten