Jackie Kennedy ruhatára
2002/11/29 00:00
1444 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Negyvenegy év után tért vissza Párizsba Jackie Kennedy, a meggyilkolt JFK özvegye, később Arisztotelesz Onasszisz görög milliárdos felesége. Legalábbis a szelleme, azzal a jövő márciusig nyitva tartó kiállítással, amelyen 70, férje elnöksége idején, 1960 és 1963 között viselt ruháját és kiegészítőjét mutatják be.

A kollekciót először 2001-ben New York-ban mutatták be. A párizsi Divat és Textilmúzeum az egyetlen hely, ahová Jacqueline Bouvier ruháit kiállítják, mert a kanadai francia származású asszony nagyon kötődött Párizshoz. Jackie Kennedy legendája akkor kezdődött, amikor először megjelent a nagy nyilvánosság előtt az 1960-as elnökválasztási kampányban, és modern eleganciája alaposan elütött a korábbi amerikai First Lady-kétől. Az egyik legismertebb ruhája az volt, amit 1961. január 20-án Kennedy beiktatásakor viselt: egy egyenes bézs gyapjúkabátot, prém nyakkal, kis tokkalappal. Még aznap címlapot kapott a Time magazinban. A fotón háromsoros gyöngyöt viselt. Szerette a Chanel, a Givenchy, a Cardin, a Dior-kreációkat, általában a franciákat. Az amerikai sajtó szerint túlságosan is. Ugyanakkor az ő házi "szabója" az 1936 óta az Egyesült Államokban élő, Hollywoodot is megjárt Oleg Cassini lett, annak ellenére, hogy több estélyi ruháját, például egy ezüst strasszos fehér tüllruhát Karl Lagerfeld ihletett.

A kiállításon különböző dokumentumok, ajándéktárgyak is láthatók, például az a 18. századi komód, amit Charles De Gaulle ajándékozott az amerikai elnöki párnak, de bemutatnak egy 1961-ben készült interjút is a néhai, akkor mindössze 31 éves elnöknével, aki elbűvölte a franciákat protokollmentes bájával, tökéletes franciatudásával. Ez volt a látogatás, amikor Kennedy a következő híres mondatot mondta De Gaulle-nak: "Azt hiszem, be kell mutatkoznom, Én vagy Jacqueline Kennedy párizsi kísérője". Ebben volt valami igazság, mert Jackie volt férje egyik "aduja", hogy megnyerje politikai tárgyalópartnereit, vagy akár ellenfeleit is. A kiállításon láthatók azok a fotók, amelyeken Nyikita Hruscsov szovjet pártfőtitkár, Dzsavaharlal Nehru indiai kormányfő, II. Erzsébet angol királynő, vagy XXIII. János pápa mellett áll.

Akkortájt született egy karikatúra is, amelyen Yvonne De Gaulle próbálja "felrázni" férjét, aki éppen Jackie-ről álmodozik.

(gluck)

Kennedy súlyos beteg volt
Orvosi dosszié a meggyilkolt elnökről

Az 1963. november 22-én Dallasban meggyilkolt John F. Kennedy súlyos betegségekben szenvedett, annak ellenére, hogy mindig energikusnak és jó erőben lévőnek mutatkozott.

A The New York Times-ban részleteket közöltek JFK utolsó nyolc évének orvosi dossziéjából, amelyből kiderült, hogy az elnök rendszeresen szedett fájdalomcsillapítókat, szorongás elleni gyógyszereket, valamint altatókat, sőt, hormontablettákat is. Kennedy fiatal korától erős fájdalmakkal járó gerincbántalmaktól szenvedett, állandó emésztési problémái voltak, sőt olyan akut mellékvese-gyulladása volt, amely valószínűleg hamar végzett volna vele akkor is, ha megússza a dallasi utazást.

A lap szerint különösen akkor súlyosbodott az állapota, amikor a stressz fokozta a betegségeivel kapcsolatos megpróbáltatásokat. Például 1962 októberében a kubai rakétaválság idején, amikor gerincvelő- és húgycsővezetékgyulladása miatt szinte folyamatosan gyógyszerezték: egy nap folyamán nyolc különböző orvosságot kellett bevennie.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten