Jacqueline Kennedy-Onassis
2004/06/21 12:35
4078 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ex First Lady, John F. Kennedy felesége már tíz éve nem él, de még máig sem sikerült megfejteni életének minden titkát. A világ egyik legjobban csodált asszonya, a magával ragadó, hódító egyéniség, gondoskodó anya, ki boldognak tűnt férje, John. F. Kennedy oldalán, s ki annak halála után szigorú feltételekhez kötve mégis feleségül ment a görög hajógyáros Onassishoz. Melyik lehetett a valódi arca?

Leányneve Jacquline Lee Bouvier volt. Apja, a francia származású Jack Bouvier, a szerencsejátékok megszállottja, tőzsdei ügynök, aki lánya születésekor már a csőd szélén állt. Anyja Janet, egy újgazdag család sarjaként született, tele volt ambícióval, tettvággyal, amiből lányának is jutott örökségül. Jackie 11 éves volt, amikor szülei elváltak. Ő édesanyjával maradt, aki újra férjhez ment egy gazdag és jóképű férfihoz, de apjával lévő kapcsolata továbbra is megmaradt. A kislány a legjobb iskolákban tanulhatott, s a média, azon belül is az újságírás érdekelte. A Times Herald munkatársaként 25 éves korában ő tudósított Londonból II. Erzsébet angol királynő megkoronázásáról.

A leendő amerikai elnökkel 1951-ben, egy baráti összejövetelen ismerkedett meg, s szerelmük már az első pillanatban megköttetett. 1953-ban házasodtak össze, ami az év legnagyobb eseményének számított, s a sajtó is a világ legszebb párjának könyvelte el a szerelmeseket. A felhőtlen boldogság azonban nem tartott sokáig. Jackie csak nehezen tudta kihordani gyermekeit, Caroline előtt 1955-ben és 1956-ban kétszer is elvetélt. Lánya után három évvel született John John, az öt évvel ezelőtti tragikus balesetben elhunyt fiú.
A külvilág egy mintacsalád képét látta, de a csukott ajtók mögött gyakran tombolt a vihar. John F. Kennedy rendszeresen udvarolt szép hölgyeknek, s szeretőinek listája csak bővült (Joan Crawford, Lana Turner, Joan Fontaine és mindenekelőtt Marilyn Monroe), miután 1961-ben az Egyesült Államok elnökévé választották. Ez Jackie előtt sem volt titok, szenvedett is miatta, de First Ladyként kénytelen volt elfogadni.

Kárpótlásul annyit kapott, hogy a média istenítette. Az elegancia és a báj szimbólumaként emlegették, valóságos modern mártírrá vált, ő volt a csodált asszony, ki hatalmas méltósággal tudta elviselni a rá mért sorscsapásokat. First Ladyként ugyan nem politizált, de híres volt jó ízléséről, amivel sokban hozzájárult az elnök népszerűségéhez. Cikkek százai számoltak be arról, miként virágoztatta fel a Fehér Házat, s hogy az általa adott fényes partikon miféle világhírű művészek váltották egymást. Köztiszteletben álló asszony volt, aki maradéktalan magánéleti boldogságra azonban nem számíthatott.
Életének legszörnyűbb éve az 1963-as esztendő volt. Születése után két nappal meghalt Patrick nevű harmadik gyermekük, mely fájdalmat Jackie nem tudta feldolgozni. Depressziós lett, és elfogadta nővére, Lee ajánlatát, hogy vegyen részt egy földközi-tengeri utazáson Aristotele Onassis legendás jachtján. (Lehet, hogy ekkor ötlött fel benne, hogy ő lehet a következő partnere?) Az utazás jót tett, Jackie remek hangulatban tért haza, de boldogsága nem tarthatott sokáig, mert férje 1963. november 22-én Dallasban merénylet áldozata lett.

Jackie Kennedy élete abban a pillanatban véget ért Dallasban. Mikor megállapították az elnök halálának beálltát, Jackie azonnal lehúzta jegygyűrűjét, és halott férje ujjára húzta. Ezzel a gesztussal tekintette befejezettnek addigi életét. A tragédiában sógora, John öccse, Robert állt mellette. Egyesek szerint viszonyuk is lehetett, azonban erre bizonyíték nincs, miután Robertet 1968. június 5-én egy Sirhan Sirhan nevű őrült lelőtte.
A szép özvegy életébe ekkor lépett be a hajógyáros Onassis, aki már elvált a feleségétől, és hivatalos szeretőjét, Maria Callast is elhagyta. Igaz, nem volt már fiatal. De hatvannyolc évesen még mindig élete teljében volt, és bolondult az ex First Ladyért. Eredménnyel, mert Jackie igent mondott neki. De ez a házasság már nem a szerelemről szólt, ugyanis egy 28 oldalas szerződés alapján jött létre. Jackie számos kikötése mellett hárommillió dollárt kapott, egyet-egyet pedig a gyermekei. Onassis mellett költekezni és szórakozni kezdett, viszonyuk azonban az évek múlásával sokat romlott, és csak a görög hajógyáros 1975-ben bekövetkezett halála gátolta meg válásukat. Így Jackie tizenkét év elteltével ismét megözvegyült.

Visszatért New Yorkba, és egy könyvkiadó szerkesztőjeként dolgozott, visszahúzódva a közszerepléstől. Ekkor ismerkedett meg élete utolsó társával, Maurice Tempelsman ékszerésszel, aki diszkrét partnernek bizonyult utolsó napjaiban. A legnagyobb boldogságot gyermekei és unokái jelentették számára, csak John gyerekes viselkedése aggasztotta. Akit apja vére nem hagyott nyugodni, mindig az új felé hajtotta, anyjától örökölt természete viszont vasakarattal áldotta meg. Ezek lehettek cselekedeteinek a mozgatórugói.
Az 1963-ban meggyilkolt Kennedy elnök özvegye férje halála után több mint harminc évvel később, hatvannégy éves korában távozott az élők sorából. Rákban szenvedett.

A képek forrása:
tigerx.com
www.born-today.com
www.jfkin61.com
www.firstladies.org
www.saunalahti.fi
www.rasscass.com

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten