Janus Pannonius humoráról
Kormos Edit
2003/12/11 20:31
1384 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Nomen est omen: világhíres reneszánsz költőnk is kétarcú, csakúgy, mint a rómaiak Janus istene. Jól ismerjük költő-püspökünket komoly, fennkölt oldaláról, humoros műveit annál kevésbé olvassuk. Miért?

Janus Pannoniust kevesen ismerik humoros oldaláról, többnyire irodalomórákon is csak utalásszerűen kerülnek szóba az itáliai epigrammái, holott talán éppen a középiskolás korosztály lehetne leginkább "vevő" rájuk. Hiszen ezeket a vicces darabokat egy velük egyidős fiatalember írta, igaz, vagy hatszáz évvel ezelőtt...

Hogyan születtek az itáliai epigrammák?

Janus Pannonius - alias Kesincei János - nagybátyjának, Vitéz Jánosnak köszönhetően külföldön járhatta ki iskoláit: Itáliában, Ferrarában teltek fiatal évei Veronai Guarino igen híres iskolájában. Ebben az iskolában (ahol költészettant is tanultak) a tanulás mellett állandó poénforrás volt, hogy a diákok csúfolódó epigrammákat írtak egymásra, tanáraikra, vagy bárkire, ahogy éppen kedvük tartotta. S bármilyen furcsa is, ez adott a Nagyváradról érkezett tehetséges fiú számára először lehetőséget arra, hogy megvillogtassa költői tehetségét. A siker pedig nem maradt el.

A "pad alatti" versfirkálások pedig a jó irodalmi érzékkel megáldott magister kezeibe jutottak, aki felismerte, hogy ebben a fiúban nem akármilyen lehetőségek szunnyadnak. Segítségével a diákversek publicitást nyertek, s a tehetséges diák neve hamar elterjedt a művelt világban. Janus Pannonius tehát ezeknek a fiatalkori epigrammáknak köszönhette hírnevét, amit későbbi műveivel tovább öregbített.

Íme egy közülük, ízelítőül:

Szilviáról

Azt mondod, gyereked van tőlem s jársz a nyakamra.
Szilvia, furcsa e vád s jogtalan is, kicsikém.
Mert ha te dús tövisek közt jársz, mondd, így keseregsz-e:
Vérzik a lábam, s jaj, épp ez a tüske hibás!

Miért olvasunk mégis olyan keveset ezek közül a fiatalkori remekek közül?

Ennek több oka is van. Az egyik ok az, amit leginkább prüdériának lehetne nevezni. Mivel az itáliai epigrammák nem csupán gyerekes csipkelődésekről szólnak, hanem néhány darabjuk kifejezetten pajzán, sokan úgy gondolják, ezeknek nincs helye a "magas" irodalomban, és kegyesen "elnézik" Janus Pannoniusnak ezeket az ifjúkori bohóságait. (Csengery Dénes, Janus egyik fordítója ki is hagyta a kötetből ezeket az epigrammákat.)

Az "alantas", földhözragadt témák és az irodalom viszonyáról bizonyára órákat lehetne vitatkozni, álljon most itt csupán egy rövidke vélemény Goethétől: "A művészet önmagában véve nemes, ezért nem fél a művész a közönségestől. Sőt, amennyiben elfogadja, a közönséges máris megnemesül, mi pedig tanúi vagyunk, hogyan gyakorolják fejedelmi jogukat merészen a legnagyobb művészek." Az erotika és a közönséges irodalomba való beemelésének éppen a reneszánsz kor szerez újra létjogosultságot a középkor hosszú, nevetést száműző korszaka után.

Az úttörő egy bizonyos Beccadelli nevű költő volt, akinek 1425-ben jelent meg Hermaphroditos című, meglehetősen pornográf alkotása, ezután szinte versenyre keltek egymással a költők abban, ki tud obszcénabb költeményt írni.
Janus Pannonius epigrammáihoz is Beccadelli műve adta a bátorságot.

Az itáliai epigrammák "alacsony népszerűségének" másik oka, hogy meglehetősen szűk közönség számára érthetőek a poénok. Nem csak ma, így volt ez keletkezésük idején is. A poénok fő forrása ugyanis az irodalmi paródia: a nagy latin irodalmi alkotások (pl. Vergilius Aeneisének) kiparodizálása, illetve a nagy latin nevettetők (Martialis) versengő utánzása. Így azok, akik nem ismerték és nem ismerik ezeket a műveket eredetiben, sajnos kívül rekednek Janus epigrammáinak hatókörén.

A poénhoz, igaz, közelebb lehet férkőzni kellő mennyiségű lábjegyzet és magyarázat segítségével, ám félő, hogy ettől épp elvész a lényeg. Egyik vicc sem olyan vicces már, ha magyarázni kell.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten