Japán világháborús dokumentumokat hoztak nyilvánosságra
2002/10/21 00:00
938 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Hirohito japán császár Douglas MacArthur amerikai tábornokkal való első találkozása során "mélységesen sajnálta", hogy Japán belekeveredett a II. világháborúba, de nem tett említést saját felelősségéről - ez derül ki egy magnetofon-felvételből, amelyet a napokban hoztak nyilvánosságra Tokióban.

Ez a dokumentum ellentmond azoknak a korábbi ismereteknek, mely szerint Hirohito ezen a találkozáson magára vállalta Japán háborús felelősségét. "El akartam kerülni minden erőmmel a háborút, de sajnos, legnagyobb sajnálatomra mégis bekövetkezett" - mondta a császár az amerikai tábornoknak, aki 1951-ig a Japánt megszálló szövetséges erők főparancsnoka lett - "én és a japán nép tisztában vagyunk azzal, hogy elvesztettük a háborút. Mindent megteszek azért, hogy Japánt újra építsem a béke alapján."

A 37 perces felvétel 1945 szeptember 27-én készült az amerikai nagykövetségen, csaknem négy héttel a japán kapituláció után. Történelmi források szerint Hirohito és MacArthur még további 10 alkalommal találkozott egymással, de a japán külügyminisztérium szerint a többi beszélgetésről nem készültek felvételek.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten