Jár a kártya...
Ferenczi Anita
2004/12/01 11:33
856 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A játék célja, hogy a gyerekek valóban felhőtlenül szórakozzanak, nevessenek és ismerkedjenek egymással. A vetélkedő arra is alkalmas, hogy a diákok megtanulják elviselni a másik érintését, megszokják a fizikai kontaktust. Az általunk bemutatott játék tehát alapvetően közösségfejlesztésben használható.
  • Résztvevők ajánlott életkora (minimum-maximum): Iskoláskorú gyermekek, bármilyen korosztály
  • Létszám (minimum-maximum): 12-30 fő
  • Játékidő: 20-25 perc
  • Helyigény: Szabadban vagy tanteremben, a résztvevők létszámának megfelelő kört kell kirakni székekből, tágasan, szellősen, nem túl közel egymáshoz.
  • Kellékigény: Annyi székre van szükség, ahány játékos van, egy pakli francia-, vagy két pakli magyar kártya
  • Előkészítés: A székeket körbe rendezzük.

A játék megnyitása, nyitánya

A résztvevők leülnek a székekre, a fontos az, hogy NE legyen szabad szék, mindegyiken ülnie kell valakinek. A játékvezető a kör közepén áll, kezében az összekevert kártyapaklival. Sorban odamegy minden játékoshoz, és minden játékos húz egy kártyát. Ha van elég kártyánk, akkor mindvégig a kezében tartja, ha nincs elegendő kártyánk, akkor a játékvezető összeszedi a lapokat, előtte azonban mindenki megjegyzi a saját lapjainak színét.

A játék menete

A játékvezető megkeveri a paklit, majd sorban felülről elkezdi felfordítani és felmutatni a kártyákat. Hangosan bemondja a kártya színét. Azok a játékosok, akik a játék elején ezt a színt húzták, menetirány szerint egy székkel továbbhaladva ülnek eggyel. Ha az a szék nem üres, akkor beleülnek egy másik játékos ölébe. A játékvezető a pakli aljára teszi a kártyát, és újra húz. Megint azok a játékosok mozognak eggyel arrébb, akiknek a színét húzták. És így tovább. Fontos, hogy a játékos csak akkor mozoghat tovább, ha nem ül az ölében senki. Tehát ha a zöld a színem, a játékvezető ki is húzza, de az ölemben éppen ketten ülnek, nem ülhetek arrébb. A játék nagyon szórakoztató, ugyanis néha öten-hatan is ülnek egymás ölében. A játékot érdekesebbé teszi, ha kinevezünk egy lapot - általában a szív királyt vagy a tök felsőt -, amelynek kihúzásakor sorrendcsere történik. Vagyis, aki eddig legalul ült, az legfelülre kerül. Így neki is van esélye a továbbhaladáshoz.

A játék lezárása

A játékot az nyeri meg, aki elsőként visszaért az eredeti helyére. Persze még érdekesebbé lehet tenni a játékot azzal is, hogy csak akkor nyer valaki, ha visszaér a helyére, és azon a széken csak ő ül. Vagyis nem ül másnak az ölébe.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten