Játék, játék, játék
Varga Szilvia
2010/08/18 10:26
3228 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A jó óvoda legnagyobb értéke a játék. A fejlődés, a fejlesztés színtere, eszköze és megvalósulási módja is a játék. Minden a szabad játék keretében történik, annak gazdagítását szolgálja. A jó óvodában minden fontos dolgot a játékban sajátítanak el a gyermekek. Az igazi óvodában az óvodapedagógusok elegendő időt, teret adnak az önfeledt játéknak.

Utolsó frissítés ideje: 2010. augusztus 18.

A játék: öröm és aktivitás. Folyamatos, spontán cselekvés, amelyben a gyermek feldolgozza élményeit és levezeti feszültségeit. 

A játék önmagáért van, a spontán játéknak nincs célja, de annál nagyobb és többirányú eredményhez vezet. 

A játék minden esetben örömérzést fejez ki. 

Ha a kisgyermek a nap első felében nem tölt el néhány, de legalább másfél órát mozgásos szabad játékkal, a nap második felében sokkal fáradtabb, kimerültebb lesz. A fáradt kisgyermek nyugtalan. Ilyen állapotban a kisgyermek nyűgös lesz vagy éppenséggel agresszív.

A kisgyermek folyamatos játékának biztosításához felnőttre, a felnőtt figyelmére, az általa teremtett nyugalmas és ösztönző légkörre van szükség. A felnőtt időnkénti, pillanatnyi segítő beavatkozása nélkül az együttes játék elakadhat. 

A szabad játékban a felnőtt szerepe csak annyi, amennyit a gyermek éppen igényel. Az igényt észre kell venni, és az erre történő reakció az óvodapedagógus „legfinomabb” tevékenysége. Az óvodapedagógus a játékban történő figyelő jelenléte mellett kezdeményez meséket, éneklést, bábozást, rajzolást stb., egyéb tevékenységeket, együtt, vagy egy-egy gyermek számára, aki éppen nem tud önállóan játszani. 

Fontos, hogy a gyermekek naponta játszhassanak a szabadban is.

A játékban a gyermek a külvilágból szerzett, és saját belső világából tudatába emelkedő tagolatlan benyomásait mindig újra tagolja, feldolgozza. Ezért a legfontosabb és legfejlesztőbb tevékenység óvodás korban a játék.

A játék elemei minden egyéb tevékenységben (munka-jellegű tevékenység, tanulás) benne vannak.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten