Jeanne d' Arc - a franciák legfélelmetesebb 'fegyvere'
Müller András
2002/08/31 15:50
5992 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Lotharingia és a Francia Királyság határán feküdt egy kis falu, Domrémy, melyben 1412. januárjában megszületett egy kislány, akire a körülmények szerint egyszerű jövő várt.

A mit sem sejtő kislány

Lotharingia és a Francia Királyság határán feküdt egy kis falu, Domrémy, melyben 1412. januárjában megszületett egy kislány, akire a körülmények szerint egyszerű jövő várt. Apja ugyan tehetősebb paraszt volt, de még ez sem tette volna lehetővé, hogy egy parasztlány ekkortájt műveltséget szerezzen. Három éves, amikor az Azincourt-i csatában az angolok súlyos vereséget mérnek a franciákra, akiknek szembe kell nézniük a burgundok támadásával is. Az 1420-as troyesi szerződés politikailag szinte teljesen kisemmizi a francia trónörököst, s az angol V. Henrikre testálja a francia trónt. A kicsi lány ebből csak azt veszi észre, hogy az angol zsoldosok pusztítják az országot, az öldöklés egyre kegyetlenebb, mivel az angol katonák-zsoldodok vállalkozásnak tekintik a háborút, s igyekeznek minél nagyobb hasznot húzni a háborúból.

Az égi hang

1425 nyarán a felcseperedett lánynak, Jeanne-nak azonban látomása lesz, égi hangot hall, mely arra sarkallja, hogy siessen a királyhoz, VII. Károlyhoz. (A látomások az adott korban nem voltak ritkák, ezért első megközelítésben Jeanne sem keltett nagyobb feltűnést.)

Idővel a család egy erődített városban talál menedéket a burgundok elől, s itt nyílik lehetősége arra, hogy találkozzon azzal a kapitánnyal, akinek feltárja látomását: a király segítségére kell kelnie, vagyis fel kell szabadítania Orleanst, majd Reimsban meg kell koronáztatnia a királyt. Természetesen nem hisznek a lánynak, de többszöri győzködés után ráveszi a kapitányt, hogy adjon Jeanne-nak férfiruhát, fegyvert s kísérőket, hogy a burgundiak által ellenőrzött területen áthaladva felkereshesse a királyt. A 17 éves lány tettét siker koronázza, átjut az ellenség vonalain - bár ezt az induláskor nem tartották valószínűnek -, s a király is fogadja, akit az udvaroncok gyűrűjében is felismer (pedig azelőtt sohasem látta).

Ezután hosszas kihallgatások és szüzességi vizsgálat következett, de ezeken a próbákon is átküzdötte magát. A katonák között az a szóbeszéd járta, hogy történelmi igazságtételre kerülhet sor, mert VI. Károly felesége, vagyis egy nő juttatta a trónt az angolok kezére (ugyanis Izabella kötötte meg az elmebetegségben szenvedő VI. Károly helyett a troyes-i szerződést), ezért csak egy másik nő, mégpedig szűz képes kiküszöbölni a korábbi tévedést.

Ez fellelkesítette a demoralizált hadsereget, melynek egy kisebb egységével nemcsak, hogy bejutott Orleans-ba, hanem napokkal később az angolok egyik erősségét is elfoglalta. Ezután egymás után vették be az erősségeket, s habár többször is megsérült, a hadak éléről nem távozott.

Végül az angolok felhagytak Orleans ostromával, s ez Jeanne D' Arc csodatévő erejének bizonyságául szolgált. Maga az "Orleansi Szűz" nem harcolt, nem ölt meg senkit, csak a maga készítette zászlót vitte az egyre növekvő had élén. Valószínű azonban, hogy néhány stratégiai elvet nő létére is sikerült ellesnie, s alkalmaznia.

Ami ennél viszont sokkal fontosabb volt, visszaadta a hadseregnek az önbizalmát, s ezáltal a szomszédos városok elfoglalásába kezdhettek. 1429. június16-án Reims is megnyitotta kapuit, s egy hónappal később VII. Károlyt törvényesen királlyá is koronázták.

A mártírhalál

A szertartást követően észak felé vonult a hadsereg Compiegne felé, majd dél felé (Saint-Denis) fordultak, itt viszont kettős kudarc érte: a várost sem sikerült bevenni, s ő maga is súlyosan megsebesült.

Még fel sem épült, amikor Compiegne-iek segélyhívására kis sereggel elindult, a városba még bejutott, de egy váratlan kirohanás alkalmával a burgundiak fogságba esett. Védőszentjeit segítségében reménykedve próbált megszökni - a hetven méter magas toronyból kivetette magát. Ugyan életben maradt, de elmenekülni már nem tudott. A francia király nem fizetett váltságdíjat a burgund hercegnek, így átadták az angoloknak, akik Rouenban börtönbe vetették.

Hosszas inkvizíciós per kezdődött, melynek során azt kívánták igazolni, hogy nem Isten vezérelte Jeanne-t, hanem egy egyszerű eretnekkel van dolga az egyházi hatóságoknak. Jeanne d' Arc először a dominikánus inkvizítorok által felhozott összes vádpontot elutasította, később a megfélemlítés hatására (pl. nem hallgathat misét) megtört.

Bűnösnek ismerte el magát babonaság, hazudozás, kérkedés, istenkáromlás, árulás stb. vétkében. De nem sokkal ezután visszavonta vallomását, s emiatt újabb tárgyalást folytattak le, melynek eredményeképp, mint visszaeső bűnöst halálra ítélték. Valójában egyik esetben sem egyszerű egyházi ítéletről van szó, hanem inkább politikai döntésről: az angolok belátták, hogy csak akkor nyerhetnek, ha lerombolják a fiatal lány nimbuszát, s ezzel a hadsereg lelkesedését is letörik.

1431. május 31-én elevenen elégették a város piacterén.

VII. Károlynak később a szemére vetették, hogy cserbenhagyta az "Orleans-i Szűzt", s emiatt felülvizsgáltatta a korábbi ítéletet. A helyzetet 1431-ben ugyanis az súlyosbította, s egyes vélemények szerint a király ezért sem sietett Jeanne d' Arc segítségére, mert korábban a lány engedetlenséget tanúsított, a király engedélye nélkül indult csatába.

Másrészt az angolok is azt terjesztették, hogy az inkvizíciós tárgyalás során megtagadta királyát Jeanne. Miután 1456-ban a jegyzőkönyvek vizsgálatakor kiderült, hogy ez nem igaz, másrészt a nép is szentként kezdte tisztelni, ezért semmissé nyilváníttatta az ítéletet. A XIX. században pedig az addig is szentként tisztelt "Orleansi Szűz" szentté avatási procedúrája is elkezdődött, de csak jóval később, 1909-ben avatták boldoggá, 1920-ban pedig szentté.

Forrás:

  • Rubicon 2000/ 1-2.
  • G. Duby - A. Duby: Jeanne d' Arc perei
    Európa K. Bp. 1989
  • Anatole France: Jeanne d' Arc élete
    Gondolat K. Bp. 1972

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten