Jeanne d'Arc - Az orleans-i szűz
2000/01/23 00:00
4869 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Aki hamar rá tud hangolódni a történelmi filmekre, annak most jött el az ideje: ez a film az elmúlt évek egyik legjobb kosztümös filmje az egyik legjobb európai rendezőtől, Luc Bessontól.

Egy igazi jó történelem óra

Mi újat lehetne még Szent Johannáról, ismertebb nevén Jeanne d'Arc-ról (angolul Joan of Arc) elmondani, amit a róla eddig tucatnyi film ne mondott volna el? Persze nem kell mindet megnéznünk ahhoz, hogy összehasonlítási alapunk legyen, de tény, a filmtörténet talán legjobban feldolgozott témájáról van szó. Hogy az általunk feltett kérdést mi magunk válaszoljuk meg, Luc Besson (Nikita, Metro, Leon, a profi, Ötödik elem) filmje nem a mindent elsöprő hitről szól, sőt, és nem is a francia nemzet dicsősségéről és nem is a kínhalál általi megdicsőülésről szól. Filmjének mondanivalója leginkább az, hogy mit tehet egy egyszerű lány, ha olyan események forgatagába kerül, amelyeket ő maga sem ért teljesen, amelyek számára sokszor átláthatatlanok, és olyan szerepbe kényszerül, amelynek egyáltalán nem biztos, hogy valaha is megfelelhet. Már nem tudja, tényleg isteni küldetést tölt-e be, és hogy tényleg ő a hírvivő - ez is a film alcíme. Ezekről a kételyekről szól a film, illetve ezekről is, mert ha az ember nem nagyon akar moralizálni, akkor leginkább véres csatákról, sötét udvari cselszövésekről és gyönyörű, ártatlan lányról a százéves háború forgatagában.

Ha még nem volt történelem órán szó róla - vagy túl rég volt szó róla -, akkor nem árt felvezetni, hogy miről is szólt ez a, tulajdonképpen 1337-től 1453-ig tartó háború.
A fiatal és heves, de tehetségtelennek egyáltalán nem nevezhető angol III. Edward anyai ágon franciaként jogot formál a francia koronára és ezt több sikeres csatában is sikerül érvekkel alátámasztani. Az angol királyok csapatai több ízben is ronggyá verik az elbizakodott francia lovagi seregeket, először Crécy-nél, majd Agincourt-nál - lásd Shakespeare William V. Henrik című darabját - és elfoglalják Franciaország nagy részét, bár a koronát nem tudják megszerezni. A tartós megszállás azonban hatalmas költségeket emészt fel, a kivetett adók miatt a lakosság pedig egyre elégedetlenebb. Ekkor lép a színre a 13 éves Jeanne, az orleans-i szűz, aki isteni álmot lát, amelyben több szent is arra szólítja fel, hogy szabadítsa fel hazáját. Az erélytelen Dauphin (dofen - trónörökös) elé vezetik, akit meg tud győzni arról, hogy vezethesse seregét az angoloktól körülzárt Orleans ellen, amit 1429-ben fel is szabadít, majd 1431-ben VII. Károly néven királlyá koronáztatja a Dauphin-t. Hatalmas népszerűsége megijeszti az angolokat és a velük szövetséges burgundiakat - ma már ők is franciák -, akik elfogják a lányt, és hamarosan boszorkányként máglyára küldik.

Mi azonban nem történelem órát ajánlunk, hanem egy fantasztikusan látványos filmet. A képek, főleg a csatajelenetek néha annyira hatásosak, hogy az ember beleborzong, és bizsereg a háta meg a nyaka. A színészekről pedig csak a legjobbakat lehet elmondani. Az ugyan kicsit furcsa, hogy egy francia rendező francia témájú filmjében egy francia főszereplő sincs, de különben biztos nem adtak volna annyi pénzt a filmre. Milla Jovovich gyönyörű, sokkal szebb, mint az Ötödik elem-ben, pedig ott sem volt csúnyácska, Faye Dunaway nagyon gonosz és jól is csinálja, Dustin Hoffman, mint Jeanne lelkiismerete talán kicsit túl bölcs, de John Malkovich a legzseniálisabb az összes közül. Gyerekes, kapzsi, őszinte, befolyásolható és ösztönös egyszerre.

A film egyetlen hátulütője a hossza, 148 perc, de hát a százéves háborúról nem lehet rövid filmet készíteni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten