Jégformálta alakzatok
Nádori Gergely
2007/11/20 00:14
1165 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A jég az egyik legerőteljesebb alakítója a Föld domborzatának. A legutolsó jégkorszak bolygónk számtalan pontján otthagyta a nyomát Kanadától Írországon át a Baltikumig. Ebben a cikkben három különleges formát mutatunk be: az eszkereket, a drumlinokat és a kame-eket. A műholdfelvételek segítségével bárki megcsodálhatja őket.

Drumlinek

drumlin alakja

A drumlinek a jégtakaró mozgásának irányában megnyúlt dombok, melyek többnyire csoportokban fordulnak elő. Hosszuk pár száz métertől 1-2 kilométerig terjedhet, magasságuk elérheti a 40-50 métert is. Jellemző, hogy a jég felőli oldaluk meredekebb és erősen elgömbölyített, míg másik oldaluk elnyúló, uszályszerű. Eredetüket tekintve két elképzelés is van. A tisztán morénaanyagból álló típusok a fenékmoréna jég alatti átformálása során jöhettek létre. A másik típus kőzetmaggal rendelkezik, és csak ezt borítja be egy törmeléksapka, illetve mögötte még egy uszály is kialakult; a formát, hasonlóan a hídlábak mögött megfigyelhető zátonyokhoz a jég sebességének csökkenése hozhatta létre.

Ózok

drumlin

Az ózok (más néven eskerek, ejtsd: eszker) hosszú, meredek falú, leginkább talán a vasúti töltéshez hasonló kanyargós sáncok, melyek a folyóvízi üledékekre jellemző keresztrétegzett homokból és kavicsból állnak. A különleges forma a jégtakaró alagútjaiban mozgó olvadékvizek által felhalmozott anyagból jött létre. Magasságuk elérheti a 20-70 métert, hosszuk pedig a több 100 km-t is. (A leghosszabb, 400 km hosszú Uppsala-óz Svédországban található.)

Kame-ek

kame

A kame-ek furcsa, torz dimbes-dombos felszínnel rendelkeznek. Magasságuk általában nem haladja meg a 10 métert. Keletkezésük azzal magyarázható, hogy a visszahúzódó jégtakaró pereméről kisebb-nagyobb ún. holtjégdarabok váltak le. A köztük elhelyezkedő különböző formájú mélyedésekbe a jég alól érkező olvadékvizek rengeteg hordalékot raktak le. A jégtömbök elolvadása után a közöttük lévő lerakódásokból maradtak vissza ezek a változatos formájú és méretű alakzatok. A jég által feltöltött síkságok felszínét tehát csak a felületes szemlélő látja egyhangúnak, jobban szemügyre véve a formák gazdag tárházát figyelhetjük meg az olyan jég formálta országok, mint pl. Lettország szinte egész területén.
View Larger Map

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten