Jelky András Ruhaipari Szakközépiskola és Gimnázium
2004/04/11 16:16
4302 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az iskolát 1873 - ban a Nőiparegyesület alapította "Női Ipar- és Kereskedelmi Tanoda" néven. A huszas évektől "Cérnaegyetemként"emlegették, majd Kulich Gyula nevét viselte. 1993-ban kapta a "Jelky András Ruhaipari Szakközépiskola és Gimnázium " nevet.

Az iskolába az általános iskolai végzettség megszerzése után lehet jelentkezni 5 éves ruhaipari technikus képzés keretén belül a következő szakokra: ruhaipari technológus, ruhaipari modellező, ruhaipari marketing ügyintéző. A hangsúly elsősorban a szakmai gyakorlati képzésen van: az anyagok kiválasztásának módját, a modelltervezés alapjait, szabásminta készítést és a modell megvarrását tanulják meg a diákok. Emellett divattörténeti ismereteket kapnak. Iparművészeti képzésben a szintén 5 éves képzési idejű textilrajzoló és modelltervező asszisztens szakra lehet jelentkezni.

A felvételi pontszámot a hozott és szerzett pontszámok összege alapján számolják ki. A hozott pontszámok számítása a 6. és 7. év végi és 8. félévi eredmények alapján történik, az alábbi tárgyak figyelembevételével: magyar nyelv, magyar irodalom, történelem, matematika, fizika, rajz ( ez utóbbi textilrajzoló és modelltervező szakra jelentkezőknek). A szerzett pontszámot a magyar nyelv és irodalom - matematika, valamint magyar nyelv és irodalom - rajz , vagy matematika - rajz írásbeli felvételi vizsga eredménye adja. Ezt követi a felvételi beszélgetés.

Az új kerettantervekre épülő képzés 9-10. évfolyamon szakmai orientáló, a 11-12. évfolyamokon szakmai alapozó, a 13. évfolyamtól kezdve pedig ruhaipari szakmai képzéssel folytatódik. Az iskola három saját tanműhellyel rendelkezik, így a gyakorlati oktatás iskolán belül folyik.
A ruhaipari technikus, és textilrajzoló szakokon a negyedik év végén érettségi vizsgát, az ötödik év végén képesítõ vizsgát lehet tenni. Ezek a vizsgák egyetemi, fõiskolai továbbtanulásra jogosítanak. Tanulóknak lehetősége van a második szakképesítés megszerzésére is. Szakirányú továbbtanulási lehetőség a Budapesti Műszaki Főiskolán van. Gimnáziumi osztályt levelezõ tagozaton indítanak. Az iskolában angol, német, olasz és francia nyelvoktatás folyik.

Az iskolában 2 éves, érettségire épülő nappali tagozatos szakképzési lehetőségek közül lehet választani. Ruhaipari technikus szakokon: ruhaipari technológus, ruhaipari modellező, ruhaipari marketing ügyintéző. Iparművészeti képzésben: divat-stílustervező, felsőfokú képzésben: könnyűipari mérnökasszisztens.

  • Jelentkezni lehet: 1084 Budapest, Rákóczi tér 4. Tel: 3-130-030, Tel/fax: 3-133-182

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten