John Fitzgerald Kennedy
2004/05/27 12:38
3698 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ki volt John Fitzgerald Kennedy? Egy kiemelkedő államférfiként tisztelt amerikai elnök vagy egy átlagos politikus, akit csak halála körülményei tettek "naggyá" az utókor szemében? Akárki is, az tény, hogy olyan robbanásszerűen került a történelem lapjaira, mint amilyen hirtelenséggel távozott onnan. 87 éves lenne.

John Fitzgerald Kennedy egy újgazdag bostoni ír család második fiúgyermekeként született 1917. május 29-én, a Massachusetts állambeli Brookline-ban. Édesapja, Joseph P. Kennedy követ volt, de fiait magasabb politikai pozícióban szerette volna látni. Ennek érdekében mindent meg is tett. Biztosította számukra a legkiválóbb egyetemeken történő elitképzést - John a bostoni Harvard Egyetem diákja volt, diplomáját 1940-ben szerezte -, és külföldi utazásokat is. A mindennapokat pedig olyan szokások lengték át, hogy pl. a családi vacsoráknál kizárólag a közéletről lehetett beszélni, semmi személyes apró-cseprő élményről.

Az 1941-es esztendőben John belépett a haditengerészethez, s 1943. augusztus 2-án egy japán támadás során súlyosan megsebesült azon a hadihajón, melyen szolgálatát teljesítette. Hátgerincén három operációt is végre kellett hajtani. Testvére, a legidősebb Kennedy fiú pedig a háború áldozata lett. Leszerelése után 1945-ben rövid ideig a Hearst-lapoknak dolgozott, s az Egyesült Nemzeteket létrehozó San Francisco-i konferenciáról tudósított. A politika területén tett első határozott lépései az1947-1963-as időszak közé tehető, amikor Massachusetts 11. számú kongresszusi választókerületének demokrata párti képviselője lett a szövetségi törvényhozásban. 1951-ben, egy baráti összejövetelen ismerkedett meg leendő feleségével Jacqueline Bouvier-val, akivel 1953. szeptember 12-én kötött házasságot. Három gyermekük született: Caroline 1957-ben, John 1960-ban és a rövid életű Patrick 1963-ban.

Kennedy 1953-1961 között a szövetségi törvényhozásban Massachusetts egyik szenátora volt, majd az 1960-as esztendőben ringbe száll, s hajszállal ugyan, de legyőzte Richard M. Nixont az Egyesült Államok elnökségéért folyó küzdelemben (303:219 arányú elektori szavazattal). 1961 márciusában meghirdette a Békehadtest-, majd a Szövetség a haladásért elnevezésű programot. 1963. november 22-én pénteken feleségével egy nyitott limuzinban hajtott át autókonvojával Dallas belvárosán, amikor helyi idő szerint 12:30-kor lövések dördültek: az egyik golyó a tarkóján, másik a fején találta el. Mire a mentő a Parkland Memorial kórházba ért vele, meghalt. A lövéseket követő órákban mindenki biztos volt benne, hogy az elnök összeesküvés áldozata lett. Az igazság azonban máig sem derült ki. Az Egyesült Államok 35. elnökének testét 1963. november 25-én helyezték örök nyugalomra.

Képek forrása

  • ntap.k12.ca.us/whs/projects/ history/kennedy.html
  • amphetamines.com/ john-kennedy.html

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten