Júlia, a csodálatos!
2005/01/18 09:30
581 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Újabb díjat söpört be Szabó István filmje a Csodálatos Júlia, pontosabban annak női főszereplője, ki alakításáért az Oscar-díj előfutárának is tekintett Arany Glóbusz díjat vette át vígjáték kategóriában.

A díjátadási ceremóniára helyi idő szerint vasárnap este került sor a Los Angeles-i Beverly Hillsben. Az elismerést a 90 tagú Hollywoodi Külföldi Tudósítók Szövetsége (HFPA) ítélte oda 13 filmes és 11 televíziós kategóriában. Annette Bening a legjobb színésznőnek járó díjat vehette át a vígjáték kategóriában, a Csodálatos Júlia című filmben nyújtott alakításáért. A filmben Jeremy Irons partnereként egy öregedő dívát játszik az 1930-as évek Londonjában, aki könnyed bosszút forral azok ellen a férfiak ellen, akik szerepet játszottak az életében. A film operatőre Koltai Lajos volt. A legjobb filmért járó díjat a dráma kategóriában a Martin Scorsese rendezte Aviátor gyűjtötte be, amely a különc Howard Hughes milliárdos életéről szól. A legjobb színészi teljesítményért Leonardo di Caprio kapott Arany Glóbuszt ugyanebben a filmben nyújtott alakításáért és a film elnyerte a legjobb filmzenéért járó szobrot is.

Vígjáték kategóriában a Paul Giamatti rendezte Kerülőutak nyert, és mellé megkapta a legjobb forgatókönyvért járó Arany Glóbuszt is. A filmsztárként ismert Clint Eastwood kapta meg a legjobb rendezőnek járó Golden Globe-ot a Million dollar baby című filmjéért, amely egy fiatal nőről szól, aki arról álmodozik, hogy egyszer bokszoló lesz. Hilary Swank nyerte el a legjobb színésznőnek járó díjat az ugyanebben a filmben nyújtott meggyőző alakításáért. A vígjáték vagy musical kategóriában Jamie Foxx a Ray című filmben Ray Charles megszemélyesítéséért kapta a legjobb színésznek járó Arany Glóbuszt. A legjobb mellékszerepért nyújtott alakításukért Clive Owent és Natalie Portmant kapott díjat a Közelebb (Closer) című filmért.

Nem maradt Arany Glóbusz díj nélkül Mick Jagger sem, ő az Alfie című filmben elhangzó Old habits die hard című daláért vihette haza az elismerést. Robin Williams, ötszörös Arany Glóbusz-díjas színészt a Cecil B. DeMille életmű díjjal tüntették ki. Williams a díjat a tavaly elhunyt barátnak, Christopher Reeve színésznek ajánlotta. Spanyol alkotást, Alejandro Amenabar művét, a Belső tenger című filmet találta a legjobb külföldi filmnek a zsűri az idei Golden Globe-díjak odaítélésénél. A film egy béna embernek a halálhoz való jogáért való évtizedes harcáról szól. A televíziós műfajokban dráma kategóriában Arany Glóbuszt kapott Hargitai Mariska a Law and order című NBC produkcióban nyújtott alakításáért. A legjobb TV-sorozat a Kétségbeesett háziasszonyok lett.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten