Karibi Pompei
2002/09/18 00:00
1503 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Kénszag lebeg az eltemetett város felett. Elrozsdásodott pléh háztetők, fák csontváza meredezik ki a hamu, a habkő, sziklatörmelék elegyéből megkötött sárból. Egy kis ház tele van akkora szikladarabokkal, amelyek az ablakokon és ajtókon át sehogy sem fértek volna be. Itt-ott több méter mély, esővájta árkok. Montserrat fővárosának, Plymouth-nak ilyen a látképe.

"A sár szintje emelkedik még több éven át" - jósolja Peter Dunkley, a Montserrat Volcano Observatory (MVO) igazgatója. A brit tengeren túli terület 80 km-re van Guadeloupe-tól és a Kis Antillák egyik szigete. Mindössze 105 négyzetkilométer a területe és 12 ezer lakosa van. Kolumbusz Kristóf fedezte fel 1493. november 11-én és elnevezte Santa Maria de Montserraténak. Aravakok és karibok voltak az egyetlen lakói a szigetnek, amelyet saját nyelvükön Alliouaganának, az "aloék országának" hívtak. 1630-ban a britek gyarmatosították.

A szép kis szigetnek azonban van egy veszélyes szépséghibája. Mint a Kis-Antillák számos más szigete, az atlanti és a karib földlemez találkozásánál fekszik és éppen e két lemez összecsúszásának köszönheti létét. Három, robbanó típusú vulkán volt a területén, ebből ma csak a Souffriére aktív.

A kutatók 4000 évvel ezelőtti nagy kitörésének nyomait is megtalálták a tenger alatt és annak is maradtak jelei, hogy 1493 és 1632 között többször működésbe lépett. A legutóbbi "ébredése" 1992-ben kezdődött és a felszínhez egyre közelebbi mozgásokban nyilvánult meg. Majd 1995 júniusában fehér gőz, később fekete hamu borította be. Azóta a vulkán nem csendesedett el. Hol növekszik - néha 90 métert egy éjszaka - hol összeesik, miközben tüzes kődarabok rohannak le a hegy oldalain többszáz kilométeres óránkénti sebességgel, több kilométer széles folyamot alkotva. Előfordult, hogy a hamufelhők eljutottak Puerto Ricóig, és megbénították annak légi közlekedését. 1997-ben a láva elérte Plymouthot és a lakosságot evakuálni kellett. Tizenkilencen haltak meg a forró füstfelhőben.

A környező dombokon a szép villák látszólag épek, de lakatlanok. Tetőzetüket tönkreteszi a savas eső, és rendszeresen beborítja a finom hamu. Ahhoz a zónához tartoznak, amelyek nappal megközelíthetők és a régi tulajdonosok között vannak, akik időnként visszajárnak takarítani. A terület, ahová egyáltalán nem lehet belépni, egyre nagyobbodik, a sziget déli részének kétharmadát érinti jelenleg.

A vulkán időnként csendesedik, nő a lakosság reménye, aztán újra rákapcsol. Jövőbeni magatartását nehéz előre látni. A Smithonian Institute katalógusa, amelyben 136 vulkánt tartanak nyilván, arról tanúskodik, hogy az esetek 80 százalékában a kitörés 5 évig tart. De a több, mint 24 hónapig tartó mozgásokat produkáló hegyek esetében a statisztika szerint 50 százalékos esély van arra, hogy még 13 évig folytatódnak és 10 százalékos, hogy egészen a század végéig.

Peter Dunkley fél a vulkán szeszélyeitől. A hegy néhány hete keleti irányban "nőtt", aztán irányt változtatott és az északi fele púposodott fel. Az igazgató tart a nagy esőzésektől is, amelyek a múltban gyakran megelőzték a beomlásokat. Egy ilyen jelenségnek esett áldozatul a martinique-i Saint-Pierre-ben 1902-ben 30 ezer ember, a Pelée vulkán lábainál.

Emlékezetes évek lesznek ezek a szigetlakók életében, de sajnos nemcsak a természet erői miatt. Az evakuált város bankjából ugyanis ellopták az ott elhelyezett közel 350 eurót kitevő dél-karib dollárt. Nyolc embert, köztük a bank egyik régi alkalmazottját letartóztatták. A helyi rendőrség is gyanúba keveredett.

(gluck)

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten