Karrier – ne halogasd a tervezést!
karrier
2015/08/07 10:58
3131 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Nem tudod, mi érdekel igazán, miben vagy erős? A karriertervezést és pályaválasztást olyan nagy feladatnak érzed, amit jobb lenne inkább halogatni? Utolsó pillanatra hagynád a döntést? Bár csábító lehet, hogy ezt a stratégiát válaszd, mi nem javasoljuk ezt a megoldást. Jobban jársz, ha tájékozódsz, a lehetőségek ismeretében már könnyebb lesz döntést hozni. Bemutatunk néhány módszert, amelyek segíthetnek a tervezésben.

image4157 Tervezd meg a karriered!

Tudd meg, mivel foglalkoznak pontosan a szakemberek egy adott pályán!

Szakmák kiválasztásában több videogyűjtemény is segítséget nyújthat. Nézd meg az Új nemzedék weboldalon, hogyan próbálnak ki különböző szakmákat énekesek, zenészek, sportolók. Szakmabemutató filmeket egy kicsit komolyabb hangvételben a Nemzeti Pályaorientációs Portálon is találsz.

Felsőoktatásban tanulnál? Más dolog egy tantárgyat tanulni a középiskolában, és megint más az adott tantárgyra épülő tudományterületen dolgozni. Próbálj utánajárni, mivel töltik az adott szakemberek a munkaidejüket, milyen típusú tudásra, készségekre van leginkább szükségük. Ebben segítséget nyújthat neked a felvi.hu Szakok és szakmák szolgáltatása. Itt megtekintheted, egy adott végzettséggel milyen állásokat lehet megpályázni, és megtalálod ezeknek az állásoknak a rövid leírását is. Statisztikákon alapuló infografikákat is böngészhetsz arról, hogy a szakon végzettek milyen karriert futottak be, és átlagosan mennyit keresnek.

Ha lehetőség van rá, beszélgess olyan emberekkel, akik az adott pályán dolgoznak. Egy személyes beszélgetés sokat segíthet, hogy az aprónak tűnő részletekre is fény derüljön.

Ismerd meg önmagad!

Számos pályaválasztási, önismereti tesztet találsz az alábbi elérhetőségeken:

Használd ki, hogy akár ingyenes, személyre szabott pályaválasztási tanácsot is kérhetsz az alábbi helyeken:

Ismerd meg a képzést!

Ha már leszűkítetted a kört néhány képzésre, vizsgáld meg jobban, pontosan mit tanítanak az adott képzés során. Nézd meg a képzés tematikáját, próbálj utánajárni, mit takarnak az egyes tantárgyak. Tájékozódj az intézményben elérhető egyéb lehetőségekről is: közösségi programokról, nyelvtanulásról, sportolásról. Járj utána, vannak-e az intézménynek nemzetközi kapcsolatai. Itt is segíthet, ha volt vagy jelenlegi hallgatókkal beszélgetsz egy kicsit.

Készülj fel rá, hogy a tanulás nem ér véget!

Könnyen előfordulhat, hogy a karriered váratlan fordulatot vesz, és valami olyasmit kell megtanulnod, amire korábban nem is gondoltál, vagy pedig a szakterületeden addig megszerzett tudást fogod kevésnek érezni. Így biztosan tanulni fogsz a munkahelyen is informális módon, de az is lehet, hogy pár év munka után újra be fogsz iratkozni valamilyen képzésre.

Még olyan szakemberek is döntenek újra a tanulás mellett, akik már előreléptek a karrierjükben és vezetőként dolgoznak. Vezető beosztásban dolgozó menedzserek választhatnak például a Budapesti Corvinus Egyetemen működő School of Management képzési kínálatából. Az Executive MBA-ra legalább 5 év vezetői tapasztalattal rendelkező menedzserek járnak esti képzési formában, a Full-time MBA-ra pedig legalább 2 év munkatapasztalattal rendelkező vezetők; ők nappali képzésben vesznek részt. Mi tanulnivalója akad a magyar és multinacionális cégekben dolgozó menedzsereknek? Olyan készségeket sajátítanak el, amelyek segítenek beazonosítani üzleti trendeket, lehetőségeket és veszélyeket, megtanulnak problémás területeken beavatkozni, továbbá meggyőzően kommunikálni különböző kultúrájú beosztottakkal és partnerekkel.

Azok, akik már az alap-és mesterképzésen is túl vannak, választhatják a doktori programokat, ha tudományos kutatói ambícióik vannak. Ha gyakorlatiasabb ismeretekre van szükségük, akkor elvégezhetnek még egy mesterképzést, vagy egy szakirányú továbbképzést. A felsőoktatási intézmények gyakran a munka mellett tanuló hallgatók időbeosztásához igazodva nem csak nappali, hanem esti, levelező és távoktatásos képzési formákat is kínálnak.

Egyes cégeknek speciális szaktudásra van szükségük, így a munkavállalás gyakran összefonódik valamilyen, a cég által kínált képzési programmal. A Bosch például gyakornoki programot, szakdolgozat írási lehetőséget, duális képzési formát kínál a hallgatóknak, és karrierprogramokat a friss diplomával rendelkezőknek. A hazánkban jelenlévő járműipari cégek is sokat tesznek a megfelelő munkaerő kiképzéséért.

Bárhogy is alakul a karriered, biztos lehetsz benne, hogy tanulással még lendíthetsz rajta egyet. Viszont nagyon sok lehetséges utat bejárhatsz, így érdemes informálódnod, hogy a neked leginkább megfelelő megoldást válaszd. Ne halogasd a tervezést, kezdd meg a tájékozódást!

Csordás Ildikó

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten