Katrina nem kegyelmezett
Juhász Zsolt
2005/09/08 18:08
2811 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Augusztus végén az Egyesült Államok egyik legnagyobb természeti katasztrófája több ezer emberéletet követelt. Ahhoz, hogy a pusztítás erejét érzékeljük, a trópusi ciklonok kialakulásáról és jellemzőiről készült anyagunk ad segítséget.

Kialakulás

A trópusi ciklonok szerkezetükben és kialakulásukban teljesen eltérnek a mérsékeltövi ciklonoktól. A kialakulásuk egyik magyarázata: Az északi és a déli félteke légtömegét elválasztó trópusi összeáramlási zóna (angol rövidítéssel: ITCZ), vagyis az északkeleti és a délkeleti passzátszél közötti választófelület mentén keletkező gomolyfelhők a passzátszelektől perdületet kapnak és felhőörvényekbe rendeződnek. A középpont környékén feláramlik a levegő és a helyén maradt igen alacsony nyomású terület mintegy odaszippantja a környék kevésbé meleg levegőjét, amely heves mozgásokkal jár. Optimális esetben a felhőrendszerbe újabb és újabb nagy mennyiségű, meleg, nedves légtömeg áramlik be. Az így kialakult ciklon nyugati irányban haladva lassan távolodik az Egyenlítőtől és valamelyik kontinens felé halad. A kontinenst elérve hatalmas pusztítást végezve veszít az erejéből és eltűnik. Hurrikánról tulajdonképpen akkor beszélünk, ha a szélsebesség meghaladja a 120 km/órás értéket. A trópusi ciklonok csak olyan tengerek fölött keletkezhetnek, ahol a felszíni vízhőmérséklet meghaladja a 26 °C-ot. Így azokon a trópusi területeken ahol hideg tengeráramlás található, nem alakulnak ki ciklonok. A ciklonok kialakulásának jellemző időszaka az északi félgömbön augusztus-október, a délin február április.

A hurrikán hatása - Elöntött ház.

Szerkezet

A trópusi ciklonok szerkezete nagyon jellegzetes. Belsejükben a mérsékeltövi ciklonnal ellentétben nincsenek időjárási frontok. A középpont, amit a ciklon szemének neveznek, egy 10-30 km-es átmérőjű felhőmentes terület, gyenge szelekkel. Ezt veszi körül a viharzóna, amelyben a szélsebesség 200-250 kilométer óránként. Ebben az övben nagyon heves feláramlások jönnek létre egészen 10-12 km-es magasságig, és emiatt fejlett cumulonimbus felhőzet alakul ki. A felhők kialakulásáról és típusairól itt olvashatsz az SDT-ben. Ez a magas felhőfal rendkívül heves záporokat, zivatarokat eredményez. A lehulló csapadék mennyisége néhány óra alatt több száz mm lehet.

A trópusi ciklonok kialakulásának területei

A trópusi ciklonok kialakulása jól körülhatárolható területekhez kötődik. Jellemző terület a Csendes-óceán ázsiai partvidéke: Dél-Kína, Japán, Tajvan és a Fülöp-szigetek. Az itt kialakuló trópusi ciklon elnevezése a tájfun. Másik jellemző terület a Karib-tenger és az Antillák térsége. Itt hurrikánnak nevezzük a trópusi ciklont. Trópusi ciklonok alakulnak ki még az Indiai-óceán nyugati részén az egyenlítőtől délre, illetve a Dél-Csendes-óceán körzetében. A trópusi ciklonok kialakulásának területei A Diane hurrikán 1984-ben

Miért Katrina a Katrina?

Ha valaki figyeli a híradásokat, az tudja, hogy a trópusi ciklonok (legyen az hurrikán, vagy tájfun) mindig valamilyen néven szerepelnek a hírekben. Emlékezhetünk a Floyd-ra, Ivan-ra, és valószínűleg a Katrina is bevésődik mindenkinek az emlékezetébe. A trópusi ciklonoknak először egy ausztrál meteorológus kezdett nevet adni. Ma a Meteorológiai Világszervezet (World Meteorological Organization, WMO) hat évre előre összeállítja a trópusi ciklonok elnevezéseit. A lista tehát hatévente ismétlődik, azonban mégsem minding ugyanaz. A legnagyobb pusztítást végző ciklonok nevei kikerülnek a listából és nem lesznek újból felhasználva, helyettük a WMO új nevet választ a listára. 2005-ben használatos hurrikánnevek: Arlene, Bret, Cindy, Dennis, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katrina, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rita, Stan, Tammy, Vince, Wilma. Tehát a Katrina volt az idén a 11. hurrikán az Atlanti óceánon

Íme néhány visszavont név:

Agnes, David, Hazel, Alicia, Diana, Hilda, Allen, Diane, Hortense, Allison, Donna, Hugo, Andrew, Dora, Inez, Anita, Edna, Ione, Audrey, Elena, Iris, Betsy, Eloise, Jane, Beulah, Fifi, Joan, Bob, Flora, Keith, Camille, Fran, Klaus, Carla, Frederic, Luis, Carmen, Floyd, Lenny, Carol, Gilbert, Marilyn, Celia, Gloria, Michelle, Cesar, Gracie, Mitch, Cleo, Georges, Opal, Connie, Hattie, Roxanne.

Más-más névsort használnak a különböző helyeken - Ausztráliában, az Indiai-óceánon és a Csendes-óceánon - kialakuló ciklonok esetében.

Saffir-Simpson-féle skála

A hurrikánok erőssége, a jellemző szélsebesség, a középponti légnyomás, a tengerszint emelkedése és a megfigyelhető károk:

  1. 120-155 km/óra, 980 hPa fölött, 1-1,5 méter, gyenge: kémények dőlnek, faágak törnek, gyenge gyökérzetű fák, közlekedési táblák kidőlnek, csekély károk tengerparton és a kikötőkben.
  2. 155-180 km/óra, 965-980 hPa, 2-2,5 méter, mérsékelt: háztetők felszakadnak, ajtók, ablakok törnek, faházak dőlnek össze; a tenger elönti a partmenti utakat, a kikötött hajók elszabadulnak.
  3. 180-210 km/óra, 945-965 hPa, 3-4 méter, erős: tetőszerkezetek szakadnak le, gépjárművek törnek össze, nagyobb fák gyökerestől kicsavarodnak; órákig tartó esőzés, jelentős áradások a tengerpart közelében.
  4. 210-250 km/óra, 920-945 hPa, 4-5 méter, igen erős: házak roskadnak össze, kőházak falai dőlnek ki, minden fa kidől vagy kitörik; órákig tartó heves esőzés, súlyos áradások akár a tengertől 10-15 kilométerre is, teljes pusztítás a tengerpart menti 10 kilométeres sávban.
  5. 250 km/óra fölött, 920 hPa fölött, 5 méter fölött, pusztító: nagyobb épületek, ipari létesítmények is megsemmisülnek, órákig tartó intenzív esőzés, több méteres áradások és teljes pusztítás a tengertől 10-15 kilométerre is.

Katrina hurrikán tehát egy trópusi ciklon, ami tulajdonképpen a Bahama szigeteknél alakult ciklonná. Mielőtt elérte volna a szárazföldet, augusztus 25-én még csak 1. kategóriába tartozott. Floridán keresztül dél-nyugat felé mozogva hirtelen 5. kategóriájúvá vált a Mexikói öbölben, majd másodszor is elérve a szárazföldet óriási pusztítást végzett New Orleansban augusztus 29-én reggel. Ezután ismét a víz fölé került, majd harmadszor is elérte a szárazföldet, ahol 3. kategóriájúvá mérséklődött és egyre gyengült, mígnem elvesztette a hurrikán-státuszát. A Katrina hurrikán útja Az elöntött New Orleans

Katrina Hurrikán hatásai

Katrina volt az egyik legtöbb áldozatot követelő vihar az Egyesült Államokban, 10000 áldozatról szólnak a híradások. Sok helyen fertőzésveszély van és a kolera is megjelent a térségben. A hurrikán hatásra több olajfúró torony is elsüllyedt a Mexikói-öbölben, illetve olajfinomítók váltak használhatatlanná. Emiatt emelkedett az olaj világpiaci ára.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten