Kedvenc honlapom - HistoryNet
2001/04/10 00:00
2849 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Jó angol tudással és erős történelmi érdeklődéssel ez a legjobb honlap a világon. Szinte minden korszakból és minden földrészről megtudhatunk olyan dolgokat, amiről eddig vagy semmit nem tudtunk, vagy csak keveset és azt is rosszul. Igaz, erős az amerikai történelem túlsúlya, de ott is éppen elég izgalmas dolog történt.
Kedvenc honlapját ezen a héten a Mozi rovat vezetője, Vízer Balázs mutatja be.

A történelem nem ismétli meg önmagát

A HistoryNet

Nehéz elképzelni, hogy valaki ne szeresse a történelmet, hiszen minden mozzanata annyira élő és mozgalmas. Persze minden ország vagy nép életében voltak és vannak eseménytelen időszakok - ezeket szokás utólag a boldog békeidőkként hívni -, de ha a világ egyik pontján épp nem is történik semmi az adott pillanatban, akkor máshol biztos. A lányok is szeretik hangoztatni, hogy nem érdekli őket sem a történelem, sem a politika, de ezt biztos csak azért mondják, mert azt hiszik, hogy ettől lesznek olyan lányosak. Azt viszont készségesen elismerjük, hogy a történelem tudományán belül nem minden szakterület egyformán izgalmas: például a gazdaságtörténet néha kevésbé tűnik olyan érdekesnek, mint a hadtörténet - de az is igaz, hogy, ugyebár, ízlések és pofonok ...

A HistoryNet is elsősorban hadtörténet központú, és ezen nincs mit csodálkozni. Mi is lehetne izgalmasabb az olvasónak, mint egy döntő ütközet, egy vad támadás, elkeseredett ostrom, esetleg egy sikeres ellentámadás? Hiszen az összes sikeres ifjúsági regény is erről szól a Bőrharisnyától az Egri csillagokig. Ilyenkor az ember még arról is elfeledkezik, hogy azoknak, akik ezekben a csatákban részt vettek, mindez korántsem izgalmas olvasmány, hanem sokszor borzalmas, mindent meghatározó, életük végéig tartó élmény - már ha túlélték az egészet. Itt viszont az interneten feltálalt, jól összeválogatott tudásanyagként jelenik meg mindez, ahol mindenki válogathat az őt érdeklő témák és korszakok, országok és emberek között. Igaz, a HistoryNet erősen USA-központú, hiszen maga a logó is piros, fehér és kék színekben pompázik. Ennek ellenére bőséges betekintést ad a világ más részeinek történelmébe is - erős például az angol történelem. Persze ne várjon senki óriási terjedelmű, áttekintő munkákat a doktori disszertációk tudásszintjén, mert ez a site már az internetes tudomány-népszerűsítés terméke, mind terjedelemben, mind felépítésben. Ez azt jelenti, hogy a legtöbb cikk pont olyan hosszú, amennyit még kényelmesen - a lassabbaknak is legfeljebb fél óra alatt - el lehet olvasni a gép előtt ülve, minimális szemkárosodással.

A főoldal természetesen heti frissítésű, bár a nagyobb érdeklődésre számot tartó cikkek sokszor tovább is kint maradnak. Legalább egy írás mindig van az amerikai polgárháború idejéből, egy a második világháború valamelyik fontosabb eseményének kevésbé ismert epizódjáról, egy vérfagyasztó vietnámi élménybeszámoló. Ezeket színezendő be szoktak szerkeszteni néhány nem kifejezetten hadtörténeti jellegű irományt. Legutóbb ilyen volt például a sarkkutatókról, Glenn Miller, a nagynevű zeneszerző háborús éveiről vagy valamilyen technikai újdonságról szóló esszé. A fentieken kívül itt választhatunk a forrásként szolgáló történelmi témájú magazinok és periodikák közül, ha nem témakör alapján akarunk olvasmányt választani. Kapcsolt szolgáltatásként elő is fizethetünk ezekre a magazinokra, írhatunk nekik, esetleg lekérhetjük a FAQ-jaikat, azaz a leggyakrabban feltett kérdéseiket (Frequently Asked Question - de ezt már mindenki tudja). A főoldal bal felső sarkában található kedvenc "részlegünk", a HistoryNet galériája, egybekötve a dátumnak megfelelő történelmi események listájával - Today in History - és a honlap kvízjátékával. A kvízjátékhoz regisztráltatni kell magunkat, aminek keretében egy rövid és piackutatásra kifejezetten alkalmas kérdőívet kell kitöltenünk, majd megpróbálhatunk válaszolni egy nehéz kérdésre. Ez rendszerint egy idézet felismerését foglalja magában, és általában tényleg nem könnyű - de magazin előfizetéseket lehet nyerni. Ha tévedünk, akkor megmondják a jó választ, és még el is magyarázzák, hogy miért az a helyes.

De vissza a galériához. Mi a történelemkönyvben is az illusztrációkat szerettük a legjobban, így nem csoda, ha ez a rész különösen megragadta a fantáziánkat, és az ezért felelős HistoryNet munkatárs nagyon is kitesz magáért. Két hasonló kép soha nem követi egymást - ezt főleg akkor lehet látni, ha az egész heti képsorozatot nézzük meg -, mert a fényképeket, metszeteket, festményeket, dokumentum másolatokat mindig bizonyos logika alapján állítják sorrendbe. Azért oktató jellegű, mert a nap képe mindig olyan eseményhez kapcsolódik, mely az aktuális dátumhoz köthető, másrészt a képhez részletes magyarázat tartozik, amiből igazán lehet tanulni. Mellesleg ezekből a képekből szinte egy sem szenzációs - néhány, csatajelenetet ábrázoló régi olajfestményt leszámítva -, hanem egyszerű életkép, portré vagy egy híres expedíció mindennapjait megörökítő fotó.

A bal oldalon, a Nap képe alatt találhatjuk meg a fő menüpontokat, melyek egy-egy korszakhoz, illetve tematikához kötődő cikkgyűjteményeket takarják. Van világtörténelem, amerikai történelem, külön az amerikai polgárháború, nagy csaták, nagy egyéniségek, fegyverek, repülés, történelmi körutazások vagy a második világháború. A legizgalmasabbak azonban az interjúk, a szemtanúk beszámolói (eyewitness accounts). Ezek rendszerint valamilyen nagyobb hadjárat vagy csata túlélőinek visszaemlékezései. Ezeket egészítik ki praktikus módon - és más színnel jelölve - az olyan "rovatok", mint a site saját ajánlatai, a könyv recenziók, a fórum vagy a cikkek tárgymutatója (article index). Hasznos megjegyeznünk, hogy ha valaki kifejezetten cikkeket olvasni látogat ide - mi másért is látogatna -, akkor eleve itt kezdje, hiszen ugyanazt találhatjuk meg itt, mint a fenti menüpontokban. Sőt, a menüpontok alatt csak a viszonylag friss cikkek olvashatók - a naprakészség egy világháborús írás esetében amúgy is elhanyagolható faktor -, míg az indexben sokkal, de sokkal több. Itt még olyan "egzotikus" gyűjtőtémák is megjelennek, mint a Vadnyugat, a gyarmati időszak (British Heritage) vagy a női történelem (Women's History) és Vietnám. Érdekes, hogy a vietnámi háború témakörként nem került ki a főoldalra, pedig nagyon sok cikk van itt - ez talán a régi rossz lelkiismeret miatt van? Az is furcsa, hogy az első világháború és a koreai háború nem jelenik meg külön, pedig ezek legalább olyan érdekesek, mint például az amerikai polgárháború - amiről talán a legtöbb cikk olvasható.

A cikkek minősége egyenletes, jó és mindegyik érdekes a maga módján. Találtunk egy írást Budapest ostromáról, a bolgár hadseregről az első balkáni háborúban, a zulukról, elolvashatjuk sok napóleoni csata leírását és rengeteg olyan ütközet színes, érdekfeszítő történetét, melyekről nem is tudtuk, hogy valaha is lezajlottak. Ezeket a lányok valószínűleg tényleg nem találnák izgalmasnak, pedig azok. Angolul sajnos tudni kell hozzá, ráadásul elég jól, bár nem akarunk senkit elijeszteni, de egy középfokú szint - vagy legalábbis egy ahhoz közelítő - azért szükséges. A cikkeket pedig praktikus kinyomtatni, és hazafelé a buszon, villamoson, vonaton vagy otthon olvasni - így jobban odafigyelhetünk, és kevésbé rontja a szemet!

www.historynet.com

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten