Kép-regény-írók - Korcsmáros Pál
Kormos Edit
2007/09/25 21:10
908 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Aki Rejtő Jenő regényeit szereti, rossz ember nem lehet. Aki Rejtő Jenőt szereti, ám legavatottabb "illusztrátorát" nem ismeri - az bizony nem pusztán egy élménnyel lesz szegényebb, de örökre rejtve marad előtte ez a groteszk módon torzított, mégis eleven világ.

Korcsmáros Pál és Rejtő Jenő - alkotói közösségük a magyar képregény-irodalom egyik legnagyobb találkozása. Még akkor is, ha ez a "randevú" kizárólag a képregénytáblák kétdimenziós világában történt meg.Korcsmáros Pál 1916-ban látta meg a napvilágot Budapesten. Kereskedelmi iskolát végzett, egy ideig műszaki rajzolásból élt, később törvényszéki tudósító lett. A háború alatt mély humanizmusról és bátorságról tett tanúbizonyságot, mikor hamis iratokat készített üldözötteknek. A világégés után újságíró lett: munkatársa volt többek között a Kossuth Népe, a Képes Hét, a Friss Újság és Szabadság c. lapoknak.

Első képregénye 1955-ben jelent meg Vörösmarty Mihály életéről.Bár napjainkban gyakran emlegetik a képregényt a "kilencedik művészetként", a múlt rendszerben nem tekintették se művészetnek, se támogatásra érdemes alkotásnak. Nem nézte jó szemmel ugyanis a kultúrpolitika, hogy e nyugati szenny begyűrűzik kishazánkba. A sors fintora, hogy éppen a 60-as években élte ős-, majd a 70-es évektől hőskorát a magyar képregény. Hogyan sikerült meggyőzni a proletár ízlés éber őreit arról, hogy mégiscsak van létjogosultsága a képregénynek? Irodalmi művek képes adaptációit készítették el a rajzolók, ami szolgálta "a magas kultúrát az egyszerű népnek" propagandát.

Korcsmáros Pál első nagy sikerének és egyben első kiforrott művének az 1958-as Monte Cristo grófjá-t tartják. A Dumas-adaptáció - mint sok más későbbi Korcsmáros-képregény - a Füles című hetilapban jelent meg - folytatásokban. A lapnak egyébként egyik alapítótagja volt maga Korcsmáros is. Sikere a 60-as évek végéig töretlen maradt. Ebben a megközelítőleg 10 évben születtek a legzseniálisabb munkái: a Rejtő-adaptációk sora, ahogy Piszkos Fred, a kapitány is.Korcsmáros Pál 1975. május 24-én hunyt el Budapesten. Az utóbbi években újranyomott és színezett Korcsmáros-sorozat kiadása méltó tiszteletadás a mester előtt. S egyúttal lehetőség, hogy a fiatalabb korosztály is megismerhesse őt.

Hatalmas munkabírásáról volt híres. Karrierje csúcsán nem egyszer előfordult, hogy 180 képkockát rajzolt meg egy hónap alatt. A 60-as évek végén azonban bekövetkezett a törés. Látása rohamosan romlott, és egyre rosszabb minőségű rajzok kerültek ki a keze alól. Bár megműtötték, korábbi elevenségüket már nem nyerték vissza maradéktalanul képei.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten