Képességfejlesztő oktatás Szingapúrban
Ferenczi Anita
2004/04/09 10:47
778 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A szingapúri oktatási minisztérium elgondolása alapján az iskoláknak nagyobb hangsúlyt kell fordítaniuk a képességfejlesztő oktatásra. A diákoknak a megtanult tananyagon kívül szükségük van bizonyos készségekre, hogy meg tudják állni a helyüket egy 21. századi társadalomban. A cikk röviden ismerteti, hogy mely képességeket is tart fontosnak a szingapúri minisztérium, és milyen eszközökkel kívánja e képességek oktatását elősegíteni.

Mi a "Képességfejlesztő oktatás"?

A képességfejlesztő oktatás arra hivatott, hogy megkönnyítse a pszichoszociális képességek gyakorlatban való alkalmazását és fejlesztését, az adott társadalom kultúrájának és fejlettségének megfelelő módon. Hozzájárul a személyes és társadalmi fejlődéshez, az egészségügyi és társadalmi problémák megelőzéséhez és az emberi jogok védelméhez. (Egészségügyi Világszervezet, 1999)

A képességfejlesztés előnyei

A különböző képességek elsajátítása szükséges ahhoz, hogy az iskolások személyiségfejlődése teljes körű legyen. Ezek a képességek magukban foglalják azt a tudást, azokat a készségeket, attitűdöket, viselkedési formákat, amelyekre a gyerekeknek szükségük van ahhoz, hogy egészséges és kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak. A 21. században az iskoláknak fel kell ismerniük a kapcsolatot a fizikai, pszichológiai, társadalmi és pszichoszexuális fejlődés között, és az oktatás során figyelmet kell fordítaniuk ezekre a dimenziókra. Ennek köszönhetően a tanulás nagyobb élményt jelent majd a gyerekeknek, és így jobban felkészíti őket a munka és az élet kihívásaira egy összetett és gyorsan változó világban. Ezért Szingapúrban minden iskola rendelkezni fog képességfejlesztő programokkal. Ezek a programok a következő területeket fedik le:

Személyes hatékonyság

Ez az elnevezés azt a képességet fedi, mely abban segít, hogy megértsük, értékeljük, elfogadjuk és fejlesszük saját magunkat, és személyes "jóllétünket". Ez tesz képessé, hogy jó döntéseket hozzunk, problémákat oldjunk meg, és kezelni tudjuk a változást. Azok, akik rendelkeznek személyes hatékonysággal, nyitottak és érzékenyek másokkal szemben, és empátiát mutatnak olyan helyzetekben, amikor másokkal kell együttműködniük.

Személyközi hatékonyság

E képesség meghatározó eleme a sikerességnek a családi, munkahelyi és társadalmi kapcsolatokban. Azok az emberek, akik rendelkeznek ezzel a fajta intelligenciával, megértik az emberek közti kölcsönös függőség fontosságát. Tudják, hogyan kell megtartani barátaikat, és könnyebben oldanak meg konfliktusokat.

Hatékony tanulás

Azok, akik hatékonyan tudnak tanulni, önállóan sajátítanak el dolgokat, és folyamatos képesek újabb tudást felhalmozni, és felhasználni ezt a tudást.

Felkészülés a munkára

E megnevezés rámutat a karriertudatosság fontosságára. A rendkívül gyors technikai fejlődés és a globalizáció elengedhetetlenné teszi e képességet. Ezért fontos, hogy az iskolák felkészítsék a gyerekeket egy egyre inkább globális és kozmopolita világban való boldogulásra. Annak érdekében, hogy a gyerekeket minél jobban fel tudják készíteni a munka világába való beilleszkedésre, a szingapúri oktatási minisztérium arra ösztönzi az iskolákat, hogy építsenek ki kapcsolatokat helyi közösségekkel, üzleti vállalkozásokkal, és ipari üzemekkel, hogy pályaválasztást orientáló beszélgetéseket, állásbörzéket szervezhessenek, ellátogassanak oktatási intézmények nyílt

Egy gondoskodó közösség előmozdítása

Minden egyes ember felelőssége, hogy odafigyeljen a többi emberre, és hozzájáruljon a társadalom jólétéhez olyan mértékben, ahogy a társadalom hozzájárul az ő jólétéhez. Ezért a gyerekeknek kötelezően részt kell venniük egy legalább hat órás "közösségi elkötelezettség" programon. E programok kialakításában az iskolák együttműködhetnek jótékonysági szervezetekkel, helyi közösségekkel, vallási szervezetekkel. A szingapúri oktatási minisztérium minden iskolához eljutatott egy úgynevezett "képesség csomagot", mely olyan oktatási anyagokat tartalmaz, mely segíti, hogy a diákok elsajátítsák az előbbiekben ismertetett képességeket. A csomagon kívül a minisztérium több programot is kínál az iskoláknak és a pedagógusoknak, melyek megkönnyíthetik a képességfejlesztő oktatás elterjedését.

Képek forrása

  • www.comsewogue.k12.ny.us/showcase/ leo/bedok.htm
  • www.gdtconsultant.com

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten