Kepler törvényei az SDT-ben
Főző Attila László
2007/12/22 08:00
4161 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Sulinet Digitális Tudásbázis nem egy tankönyvgyűjtemény. Sokkal inkább hasonlít egy olyan digitális könyvtárra, ahol többféle megközelítésben is megtalálható ugyanannak a témának a kifejtése. Kepler törvényeit sem csupán a fizika tantárgy foglalkozásai között érdemes keresni.

A bolygómozgás törvényeinek előzményeit Tycho Brahe rendkívül pontos megfigyelései jelentik. A dán csillagász által három évtizeden keresztül gyűjtött adatok szolgáltak Johannes Kepler számára elegendő adattal ahhoz, hogy megalkossa törvényeit.

Kepler 1609-ben megjelent művében fogalmazza meg a bolygók mozgásáról szóló I. és II. törvényét. A III. Kepler-törvény tíz évvel később jelent meg De harmonice mundi című munkájában.

A bolygómozgás bemutatása egy teljes foglalkozás formájában is megtalálható az Ember a természetben műveltségi terület alatt, a Fizika tananyag mechanikáról szóló részében.

A fizika tananyagban egy narrációval ellátott animációban találkozhatunk elsőként Kepler I. törvényével. Az animáción a Naprendszer bolygói látszanak, amint ellipszis alakú pályán keringenek a Nap körül. Az animáció informatív, azonban nem interaktív.

Kepler munkássága a csillagászat történetének meghatározó epizódja. A bolygómozgással és annak törvényeivel ezért a Földünk és környezetünk műveltségi terület tananyagaiban is találkozhatunk. A Keplerről szóló lapon megtaláljuk a törvények szövegét és innen érhetjük el az első, illetve a három törvényt együtt szemléltető animációkat, melyek szemléletesebbek, mint a fizika tananyagban található társaik.

Amennyiben a bolygómozgás megértéséhez valóban interaktív animációt szeretnénk használni, akkor az SDT-ben található Interaktív fizika animációk gyűjteményében érdemes böngészni. Az itt található animáció ugyanis néhány paraméter változtatását is megengedi, így a bolygó pályáját valóban a felhasználó határozza meg. Az animációt elsősorban a gimnázium felsőbb évfolyamain tanulók számára ajánljuk.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten