Keresőportál gyerekeknek?!
Abonyi-Tóth Andor
2004/07/15 10:22
3296 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az iskolákban, illetve az otthonokban is egyre több kisgyerek "szörfözik az interneten", és többségük ugyanazokat az oldalakat látogatja. De miért ne használhatnának ők is keresőprogramokat?

Az internethálózat rohamos fejlődésével soha nem látott információmennyiség halmozódott fel a "virtuális könyvtárakban". Szinte biztosak lehetünk benne, hogy bármilyen témát kiválasztva a weben találhatunk hozzá kapcsolódó oldalakat. De vajon tényleg mindenki számára elérhetőek-e ezek az információk? Azt kell mondanunk, hogy nem, mivel ezen információkat sokszor nagyon nehezen, vagy lehet hogy, könnyen, de véletlenül, egy szerencsés kattintás eredményeként szerezzük meg. A weben történő bolyongás során a különböző linkek követésével eljuthatunk érdekes oldalakra, de ez nem a legmegfelelőbb módja az információkeresésnek. Ahhoz, hogy az általunk keresett információkat megtaláljuk, elengedhetetlen a keresőprogramok ismerete.

A többes szám nem véletlen, hiszen nem elég egyetlen egy keresőt megismernünk, hiszen a témától vagy esetleg a földrajzi elhelyezkedéstől függően más-más keresőt kell használnunk a kívánt információ eléréséhez. A kínálat több mint kielégítő (lásd http://kereso.lap.hu/), hiszen több száz keresőprogram áll rendelkezésre, lassan a megfelelő keresőprogram kiválasztásához is egy a keresőprogramok között kereső keresőprogramot kell használnunk...

A keresőprogram megfelelő kiválasztása azonban még mindig nem elegendő, a sajátosságaikat is meg kell ismernünk. Tudnunk kell, hogy hogyan lehet szűkíteni a keresést, hogy a legjobb találati arányt érjük el, hogyan kereshetünk rá olyan kulcsszavakra, amelyek az oldalon egymás mellett vagy esetleg ugyanabban a bekezdésben együtt szerepelnek, hogyan kereshetünk az oldalak címében, vagy éppen a keresett oldalak közül hogyan zárhatjuk ki azokat, amelyek egy adott gépen szerepelnek. (E funkciók elérése a különböző keresőprogramokban eltérő lehet. pl.: google, altavista, origo vizsla) A lehetőségek szinte korlátlanok, de célunk eléréséhez ezekkel a lehetőségekkel az adott feladatnak megfelelően kell bánni.

Az iskolákban, illetve az otthonokban is egyre több kisgyermek "szörfözik az interneten", többségük ugyanazokat az oldalakat (viccek, virtuális teve-farm, játékok, népszerű együttesek oldalai) látogatja. Természetesen a linkek követésével más-más oldalakra is eljuthatnak. De miért ne kereshetnének rá ők is az általuk fontosnak tartott információkra?

A válasz egyszerű. Ennek egyrészt nyelvi akadálya van (az angol nyelv alapfokú ismerete a kereséshez feltétlenül szükséges), másrészt a keresőprogramok többségének kezelése a gyerekeknek bonyolult, ergonómiailag nem a számukra megfelelő módon vannak az oldalak felépítve, illetve nem a gyerekek érdeklődési körének megfelelő oldalakban keresnek. Az is problémát jelenthet, hogy az interneten számos felnőtteknek szóló oldal van, amelyeket viszont ki kell zárni a kereső által vizsgált oldalak közül.

Magyarországon is ismerünk sajnos olyan - képeslapküldésre is alkalmas - portált, ahol a gyereknek (is) szóló vicces képek mellett,  kifejezetten felnőtteknek szóló tartalom is elérhető! Ezért nem véletlen, hogy már a gyerekeknek szóló keresőprogramok is megjelentek a hálózaton, amelyeket egész pici gyerekek is kényelmesen használhatnak úgy, hogy valóban a nekik szóló oldal jelenik meg a keresés végén.

Sajnos e keresőoldalak főleg angol nyelven érhetőek el, magyar nyelvű, gyerekeknek szóló arculattal rendelkező keresőportál sajnos nem áll rendelkezésre.  E keresők is rendelkeznek kulcsszavas keresési lehetőségekkel, de felnőtteknek szóló oldalak nem jelenhetnek meg a találati listában. A továbbiakban olyan angol nyelvű keresőportálokat ismertetünk, amelyek jó példát mutatnak arra, hogy lehet és kell is kifejezetten a gyerekek igényeinek megfelelő keresőoldalakat létrehozni.

 

A 7-12 éves korosztálynak szól a yahooligans keresőoldal (http://www.yahooligans.com/ ), ahol kulcsszavas és tematikus keresésre is van lehetőség. Már a keresőoldal megjelenése is azt sugallja, hogy ez a gyerekek birodalma. Az ikonválasztás is szerencsés, egyértelműen utalnak arra, hogy az adott kategóriában milyen jellegű weboldalak találhatóak. Szintén gyerekeknek szól a KidsClick kereső (http://www.kidsclick.org/). Itt is számos kategóriából választhatnak a gyerek, sőt a témakör kezdőbetűje szerint is kereshetnek. A portál arculata kissé szerényebb, mint a yahooligans esetén.

A gyerekeknek szóló oldalak között lehet böngészni az Awesome katalógusban is. (http://www.awesomelibrary.org/student.html). A tartalom itt is megfelelő, de a fejlesztők nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy a gyerekek ízlésének megfelelően alakítsák ki  a portál arculatát. Szintén remek keresőt találhatnak a gyerekek a http://www.ajkids.com/ címen. Ez a kereső abban különleges, hogy itt egyszerű kérdéseket lehet feltenni. pl.: a  "Miért kék az ég" ("Why is the sky blue?) kérdés után megjelenik egy oldal, amely elmagyarázza a jelenség hátterét. A http://www.route616.com/  címen a 6-16 éves korosztály érdeklődési területének megfelelő oldalak között lehet keresni kulcsszavak alapján, ahol a találati listában  a felnőtteknek szóló tartalmak szóba sem jöhetnek.

Amint a fentiekből láthatjuk, vannak jó példák a gyerekeknek szóló keresőprogramok között. Jó lenne, ha magyar nyelvű keresőt is használhatnának a gyerekek, reméljük hamarosan  erről is beszámolhatunk rovatunkban.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten