Keress állatnyomokat!
2005/05/30 11:50
4291 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az állatnyomok minden gyerek fantáziáját foglalkoztatják. Az állatnyomokról való lenyomat készítés technikájával ismertetünk meg mindenkit.

A tavaszi enyhe idővel jár a sár. Ahol pedig sár van, ott feltétlenül kell, hogy legyenek állati nyomok is! Annak ellenére, hogy sok állat félénk és nehezen látható, ezek is nyomokat hagynak maguk mögött, jelenlétüket bizonyítva. Csupán azt kell tudnod, hogy mit kell keresned. A puha talajban hagyott nyomokat könnyű megtalálni. Gipszlenyomatokat is készíthetsz róluk.

Ha nyomokra bukkansz, először is fel kell őket ismerned és utána meg kell nézned, hogy össze tudsz-e állítani ezek alapján egy képet az állatok tevékenységéről. Ha megméred a nyomok közötti távolságot és megfigyeled, hogy a lábnak mely része hagyott nyomot a sárban, megállapíthatod, hogy az állat sétált vagy futott.

Kövesd az egymást követő nyomokat és lehet, hogy rábukkansz egy állat otthonára. Látsz nagy és kis nyomokat? Mit gondolsz, lehet, hogy ezek egy felnőtt és egy fiatal állat nyomai? Nézd meg saját lábnyomaidat! Mit olvasol ki belőlük?
Ha meg akarod örökíteni azokat a lábnyomokat, melyeket a sárban találtál, annak egyszerű módja, ha gipszlenyomatot készítesz. Keress jó állapotban lévő lenyomatokat, melyek tiszták és nincs bennük víz. Szükséged lesz gipszre, egy dobozos tej dobozára (vágd félbe, majd a felső részt szeleteld 2.5cm-es gyűrűkre), egy botra és néhány újságlapra. Vízre is szükséged lesz, melyet ha úgy gondolod, hogy nem találsz majd a helyszínen, hozz otthonról. Egy palántázókanál is jól jöhet a lenyomat kiásásánál.

Helyezd a tejesdoboz gyűrűit a nyom köré, melyet ki akarsz önteni. A karton felső részében keverj össze vizet és gipszet melasz állagúra és öntsd bele a gyűrűkbe. Hagyd a gipszet 15 percig keményedni, mielőtt kiásnád a lenyomatot és becsomagolnád újságpapírba az útra.

Ha a gipsz teljesen kemény (várj néhány órát), vedd el a gyűrűket és mosd le a nyomatot vízzel. Minden szennyeződést távolíts el egy régi fogkefével. Amit készítettél, az a lábnyom domború nyomatának hívjuk. Nyomd ezt agyagba vagy gyurmába , hogy olyan legyen mint az eredeti nyom, melyet találtál. Használhatod a lenyomatot formaként is.

A képek forrásai:
www.prograph.hu/ mangorlo/68.htm
http://www.falvak.hu/images/foto/1175-foto10.jpg

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten