Készítsünk levelezőlistát! I.
2004/12/05 20:55
671 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Akár iskolában, akár egy cégen belül is jó szolgálatot tud tenni egy levelezőlista. Most az egyik legnépszerűbb listaszoftvert, a Mailmant mutatjuk be.

Hiába születnek újabbnál újabb technológiák, sokszor a jó öreg e-mail alkalmas az információk továbbításásra. Sokszor megesik velünk, hogy e-mailben szeretnénk akár több száz érintettet értesíteni valamely fontos eseményről vagy egyszerűen egy sokakat érintő témával foglalkozó levelezőlistát szeretnénk indítani. Erre szolgálnak a levelezőlista-szoftverek, közöttük az egyik nagyágyú, a Mailman, amely viszonylag könnyen telepíthető, konfigurálható, kis erőforrásigényű, és nem utolsósorban rendkívül megbízható. A Mailman Python nyelven írt szoftver, használatához elsőként Python értelmezőt kell telepítenünk gépünkre. Ezt Debian alatt az apt-get install python paranccsal, SuSE-n a YaST2-n keresztül tudjuk megtenni. Következő lépésként választanunk kell a telepítendő verziók között. Fontos tudnunk, hogy a jelenlegi stabil Debian Woody meglehetősen régi, 2.0.11-es Mailmant tartalmaz.

E verzió óta számos új változat is megjelent, új szolgáltatásokkal, a magyar nyelv teljes (webes felületet is magában foglaló!) támogatásával. A SuSE 9.1-esben már 2.1.4-es változatot találunk, mely jóval frissebb, azonban ha az e sorok írásakor legfrisebb 2.1.5-ös verzióra fáj a fogunk, letölthetjük a http://www.list.org/download.html lapon található források valamelyikéről. Nézzük sorban, melyikkel mit kell tennünk!Ha megelégedünk a 2.0.11-es verzióval, akkor egyszerűen adjuk adjuk ki az apt-get install mailman parancsot. A webes felület miatt feltétlenül szükség van az Apache-ra is, ezért ezt is telepíteni fogja. Installálás után a /usr/lib/mailman könyvtárban fogjuk megtalálni a szoftver összetevőit. A webes felületen elérhető archívum működéséhez az Apache konfigurálására is. Írjuk be az alábbiakat a /etc/apache/access.conf file-ba:

Alias /pipermail/ /var/lib/mailman/archives/public
ScriptAlias /mailman/ /var/lib/mailman/cgi-bin/

Az Apache újraindítása után ellenőrizzük a scriptek működését: keressük fel a http://a.web.szerver.címe /mailman/ lapot.
Innentől kezdve a Mailman üzemképes, ahhoz azonban, hogy levelezőlistánk induljon, még sokmindent kell tennünk. Új lista indításához használjuk a newlist listanév parancsot. Kiadása után néhány kérdésre válaszolnunk kell:

mail:~# newlist teszt
Enter the email of the person running the list: levlistaadmin@valami.hu
Initial teszt password:
Entry for aliases file:

## teszt mailing list
## created: 01-Dec-2004 root
teszt:     "|/var/lib/mailman/mail/wrapper post teszt"
teszt-admin:     "|/var/lib/mailman/mail/wrapper mailowner teszt"
teszt-request:     "|/var/lib/mailman/mail/wrapper mailcmd teszt"
teszt-owner:     teszt-admin

Hit enter to continue with teszt owner notification...Értelemszerűen adjuk meg a listagazda e-mail címét, majd adjunk egy jelszót a lista adminisztrálásához. Az enter leütése után a listagazda e-mailben is megkapja e jelszót. A következő, egyben utolsó lépésünk a kettőskeresztek után található sorok beillesztése a /etc/aliases file-ba. A Mailman működése során a megfelelő alias címekre érkező leveleket átadja a wrapper alkalmazásoknak, amelyek ez alapján végzik feladatukat. Illesszük tehát a newlist parancs által kiírt sorokat a helyükre, majd adjuk ki a newaliases parancsot, mely érvényesíti a változásokat. Ezután nézzük meg, hogy megérkezett-e a listagazda értesítője, majd lépjünk be a webes felületen keresztül a adminisztrációs lapra, és nézzük át beállításainkat: Következő alkalommal a forrásból történő telepítés egyes lépéseit tekintjük át.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten