Készítsünk levelezőlistát! II.
2004/12/05 22:17
706 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Ez alkalommal a Mailmant forrásból fogjuk telepíteni.

Előző alkalommal könnyű dolgunk volt, hiszen a Mailmant egy egyszerű parancs segítségével telepítettük. Ha a Mailman újabb verziójára van szükségünk, akkor nem kerülhetjük el a forrásból való telepítést. Szerencsére ez viszonylag könnyű folyamat, lássunk is neki! Első lépésként töltsük le a Mailman legutolsó változatát a http://www.list.org/download.html lapon található források valamelyikéről. Miután a Mailman közvetlen telepítéséhez és futtatásához nem lesz szükség root jogosultságra, hozzunk létre egy mailman nevű felhasználót és csoportot. Készítsünk egy könyvtárat, melybe a Mailman összetevőit fogjuk telepíteni, ezt a továbbiakban telepítőkönyvtárnak fogjuk nevezni.
Lépjünk be a telepítőkönyvtárba, és adjuk ki a következő parancsokat:

chgrp mailman .
chmod a+rwx .
chmod g+ws .

Mailman felhasználóként (su - mailman), töltsük le és csomagoljuk ki a Mailman forrását a tar zxvf mailman-x.tgz parancssal (értelemszerűen x a verziószámot jelöli). Lépjünk be a kicsomagolt könyvtárba, és futtassuk le a configure scriptet. Valószínűleg használnunk kell a --with-mailhost és a --with-urlhost kapcsolókat, melyekkel a kimenő levelek hostnevét és a webes felület elérhetőségét tudjuk szabályozni. Feltételezve, hogy webcímünk www.cim.hu, kimenő leveleink domainje cim.hu, a következő parancsot kell használnunk:./configure --with-mailhost cim.hu --with-urlhost www.cim.hu A script lefutásakor ellenőrzi a telepítési könyvtár jogosultságait. Ha mindent rendben talál, kiadhatjuk a make install parancsot. Ha ez is rendben lefut, lépjünk be a /usr/local/mailman/bin directory-ba, és adjuk ki a ./check_perms utasítást. Ez ellenőrzi a jogosultságokat, hiba esetén kilistázza a nem megfelelő file-okat, melyeket a ./check_perms -f-fel tudunk javítani. Ha mindezzel készen vagyunk, örülhetünk, Mailmanünk majdnem bevetésre kész!

A Mailman parancsai a /usr/local/mailman/bin könyvtárban lesznek. Elsőként hozzunk létre egy listát az előző cikkünkben szereplők szerint, mailman néven, ez egy ún. alaplista lesz. Állítsuk be webszerverünk konfigurációs file-ját is, majd ellenőrizzük ezt. Az automatikusan lefutó feladatok beüzemeléséhez lépjünk be a /usr/local/mailman/cron könyvtárba mailman userként, majd adjuk ki a crontab crontab.in utasítást. Ez a parancs elhelyezi a megfelelő cron file-okat. Ezután adjuk ki a /usr/local/mailman/mailmanctl start parancsot, ezzel elindult levelezőlista-szoftverünk. Természetesen lehetőségünk van indítóscriptek elhelyezésére is, ez esetben a cp /usr/local/mailman/scripts/mailman /etc/init.d/mailman utasítással másoljuk át a scriptet, majd Debian esetén a update-rc.d mailman defaults, egyéb rendszereknél a chkconfig --add mailman paranccsal véglegesítsük ezt.
Az újabb verziók rendkívül kényelmes szolgáltatása a magyar lokalizáció, melyet a következő módon érhetünk el: nyissuk meg egy szövegeditorral a /usr/local/mailman/Mailman/mm_cfg.py file-t, és egészítsük ki a következő sorokkal:

DEFAULT_CHARSET='iso-8859-2'
VERBATIM_ENCODING=['iso-8859-2']

DEFAULT_SERVER_LANGUAGE='hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten