Két földrész olvasztótégelye
2013/05/02 08:00
3804 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Közép-Amerika vékony hídja két világ között létesített összeköttetést, amelyek addig egymástól függetlenül fejlődtek. A kapcsolat megszületése után az északon élő flóra és fauna elkezdett dél felé terjeszkedni, a délen élő pedig észak felé indult el. Így vált Közép-Amerika különféle állat- és növényfajok különleges olvasztótégelyévé.

Az amerikai kontinens keskeny középső részén két ország - Costa Rica és Panama - osztozik egy páratlan területen, amelyet Talamanca Természetvédelmi Terület és La Amistad Nemzeti Park néven tartanak számon. Az 1979 óta nemzetközi védelem alatt álló térség 5678,45 négyzetkilométer alapterületű. 90 százalékát őserdők borítják, amelyekben a földi élőlények 4 százaléka talál otthonra. A Baru vulkán közelében 12000 éves kulturális emlékeket rejt a föld mélye, állatokat és embereket ábrázoló aranytárgyak, ékszerek és kőoszlopok utalnak rég letűnt civilizációkra. A Talamancát és a La Amistadot 1983-ban nyilvánították a Világörökség részévé, 1990-ben pedig kibővítették a listán szereplő területeket.

A közép-amerikai Kordinellák hegység legmagasabb és legősibb része a Talamanca-hegység, amely Costa Ricán keresztül átnyúlik Panamába. Itt található az a természeti kincsekben rendkívül bővelkedő terület, amely a La Amistad - Barátság - nevet viseli. A Kordinellák gerincén fekszik egész Közép-Amerika, ahol változatos tájképpel találkozhat az odalátogató, találni itt homokos, pálmafás tengerpartokat és magas, nyaktörő hegyeket egyaránt. Minthogy az Atlanti- és a Csendes-óceán időjárási zónái itt találkoznak a természet erői hozzájárultak ahhoz, hogy élőlényekben gazdag és változatos vegetáció alakult ki ezen a helyen.

Több millió évvel ezelőtt még tengervíz választotta el egymástól Észak- és Dél-Amerikát, azonban a földrészek mozgása miatt a kontinentális talapzatok egymásba torlódtak és a felszínre emelkedett Közép-Amerika vékony hídja. Ez a híd két világ között létesített összeköttetést, amelyek addig egymástól függetlenül fejlődtek. A kapcsolat megszületése után az északon élő flóra és fauna elkezdett lefelé terjeszkedni, a délen élő pedig észak felé indult el. Így vált Közép-Amerika különféle állat- és növényfajok különleges olvasztótégelyévé.

Ennek az egyedülálló élővilágnak megmentéséért hozták létre a La Amistadot és a Talamancát, amelyeket magassági szinttől függően sűrű hegyi erdők vagy síkvidéki trópusi esőerdők borítanak. A zöld pokolként is emlegetett, sűrű dzsungelek csak a magasabb fekvésű helyeken alakultak ki, az alacsonyabb helyeken szinte nincs is aljnövényzet. Az áthatolhatatlan erdők a nyiladékok mentén és a folyópartokon találhatók, minthogy itt elegendő napfény jut a buja növényzet tenyészéséhez. Az érintetlen síkvidéki erdőknek olyan sűrű a lombkoronája, hogy a talajszintre nem jutnak le a nap sugarai. A lombkorona szintjén viszont burjánzik az élet: gyönyörű broméliák, orchideák és más egzotikus növények pompáznak itt.

A természetvédelmi területeken a változatos magassági szintek miatt nagy kiterjedésű láposok, törpenövényzettel rendelkező magasföldek és szubalpesi típusú esőerdők alakultak ki. Ezek a nagyszerű és változatos élőhelyek sokféle fajnak nyújtanak menedéket. A ragadozókat olyan pompás állatok képviselik, mint a jaguár, a puma vagy az ocelot. Előlük bújnak a növényzet rejtekébe, a tapírok, felettük számos majomfaj éli zajos életét. A lombok között keres gyümölcsöket a világító zöld tollazattal büszkélkedő kvézál, amelynek hosszú faroktollát csak a maja törzsfőnökök viselhették.

A Világörökségnek ezen a helyén mintegy kilencezer növényfaj, ezen belül 900 páfrányfaj, 20 féle hüllő és kétéltű, 13 emlős- és számos madárfaj él, a rovarvilág képviselőit pedig lehetetlenség lenne felsorolni. A parkok területén őslakos indián törzsek is élnek. A bribik, brunkák és guajamik a spanyol hódítók elől menekültek az erdőkbe, és még ma is saját nyelvüket beszélik.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten