Kettőség, de miért?
2004/03/17 23:04
1773 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Hálózatunk karbantartására két fő eszközt biztosít a Novell számunkra.Az egyik a "régebbi" NetWare Administrator, az "újabb" ConsoleOne, vagy ahogy sokan hívják C1.Nézzük mire valók?

NDS fa/eDirectory megjelenítése

Mindkét programmal elvégezhetjük NDS-ünk alapfeladatainak karbantartását.Mint például az NDS/eDirectory fa-szerkezetben való megjelenítése: ConsoleOne NetWare Administrator

Jogok megadása...

Állomány és könyvtárjogok megadása: ConsoleOne NetWare AdministratorS folytathatnánk az összehasonlítást a végtelenségig.Elárulom a két program 90%-ban hasonló funkciókkal rendelkezik. Felmerül a kérdés, akkor miért kell új program, ha a régi is ugyanazt csinálja?A válasz egyszerű, a ConsoleOne fejlesztése platform független, míg a NetWare Administrator csak Windows alatt működik.

A ConsoleOne-t még a szerver konzolján is használhatjuk.(Régi álma a rendszergazdáknak, hogy az NDS-t a szerveren is karbantarthassuk).Az ok most már világos, akkor miért nem dobjuk sutba a régit, s használjuk csak az újat?A válasz ismét kézenfekvő: az újnak mindig vannak gyerekbetegségei, míg a régi mindig is ismerős, könnyen használható marad. A továbbiakban felsorolunk néhány funkciót mely csak az egyik programmal valósítható meg.

A különbségek (a teljesség igénye nélkül)

Amit csak a ConsoleOne-nal lehetséges

  • NSS kötetek kezelése, létrehozás, módosítás
  • NW6-tól a User Space Limit beállítása

Amit csak NetWare Administratorral lehetséges

  • NDPS beállítása

Ez utóbbi miatt egyenlőre a NetWare Adminstrator használata nem mellőzhető. Saját tapasztalat, hogy a NetWare Adminstrator általában gyorsabban indul, s működik. A két program látványosabb összehasonlítása megtalálható a következő prezentációban:
nds.ppt

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten