Kísérleti összeállítás - a Chemsketch programban
Főző Attila László
2007/12/10 08:00
3741 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kísérletezés és a laboratóriumi munka elengedhetetlen feltétele, hogy a kísérleti összeállítást, eszközöket előre megismerjük. Nehezen járható út lenne, minden kísérlethez az eszközöket újra és újra megrajzolni. Vektorgrafikus eszközeivel ebben segít a Chemsketch program.

Egy korábbi írásunkban bemutattuk az ACD/Chemsketch molekulamodellező programot, illetve használatának néhány példáját a középiskolai kémiatanításban. A modellezésen túl, több területen is segítségünkre lehet a program.

Kísérleti összeállítások

A Chemsketch program a molekulaszerkezet rajzolása mellett, a kémiai feladatokra különösen specializálódott vektorgrafikus rajzolóprogramot tartalmaz.

A programablak részei

Az indítás után, ha Draw gombbal a molekulaszerkesztésből a rajzoló funkcióba térünk át, akkor a következő fontosabb területeket látjuk az ablakban.

Az Eszköztárban a legfontosabb, minden vektorgrafikus rajzolóprogramban megtalálható rajzeszközöket (vonal, ív, sokszög, stb.) találjuk. A rajzelemek tulajdonságait a Tools menüből kinyitható párbeszédablakban állíthatjuk be.

Rajzelemek - eszközök

A sok, de soha nem elég eszközrajz-gyűjtemény, ami különösen segítheti a munkánkat. A Templates menü, a molekulagyűjtemények mellett, laboreszköz gyűjteményt is tartalmaz.

A gyűjtemény 7 oldalon helyezkedik el, amelyek között lapozni tudunk. Egy eszközt kiválasztva a rajzlapra tudjuk tenni, majd méretezni és tulajdonságait beállítani. A legtöbb rajzot ebből a készletből tudjuk összeállítani. Az ACD/Labs a szerkesztési menetet képernyő felvétellel mutatja be.

Az eszközök rajza utólag módosíthatók. Ezzel pótolhatjuk a hiányzókat. Az eszköz rajzának kijelölése a szokásos módon a csoportosítás/csoportbontás ikonnal fel is bonthatjuk.

A rajz elemeit módosíthatjuk, ha a Lánc-csomópontok szerkesztése  ikont választjuk (alább látható). A csomópontok számát módosíthatjuk, helyzetüket megváltoztathatjuk.

A csomópontok elmozdításával, a közöttük lévő vonalak formázásával módosíthatjuk az eszközök alakját igényünknek megfelelően. Az ábrára feliratokat is készíthetünk.

Nyíl objektum számtalan tulajdonságát (nyílhegy típusok, méretek, vastagság) állíthatjuk. Az irányát az elfogatás ikonnal igazíthatjuk.

A vektorgrafikus rajzolóprogramok legtöbb funkcióját, pl.: rétegkezelést, csoportosítást és bontást, színátmenet szerkesztést, igazítást,… tartalmaz a Chemsketch. Csak győzzük megismerni a lehetőségeket. Az elkészült összeállítást a program, saját formátumán kívül rasztergrafikusba is képes menteni. Így rajzainkat minden dokumentumtípusban fel tudjuk használni.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten