Könyvajánló: A számítógép Pascaltól Neumannig
Abonyi-Tóth Andor
2003/12/16 17:19
2670 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A kiadvány a tudományág egyik úttörőjének hiteles beszámolója a számítógépek fejlődéstörténetéről. Hermann H. Goldstine alapműve a kezdetektől a hatvanas évek végéig mutatja be a számítástechnika történetének ezt az izgalmas fejezetét.

Fél évszázada a számítógép még valamilyen titokzatos csodás eszköznek tűnt, ami együttműködve az emberi aggyal varázsolni képes. Mára az apró gyerekek is játszi könnyedséggel használják a komputereket. A számítógép életünk része lett, fejlődése az informatika korába kalauzolt bennünket. Egy fiatal főhadnagy maga is alakította ezt a történetet.

Hermann H. Goldstine-t, az amerikai hadsereg főhadnagyát 1942-ben áthelyezik a Ballisztikai Kutató Laboratórium állományába Aberdeenbe. Feladatul kapja, hogy a ballisztikai elméletek legújabb eredményeit felhasználva számolja újra a tüzérségnél használt, többnyire első világháborús tüzérségi és bombázási táblázatokat, valamint a hozzájuk tartozó tűzvezetési adatokat. Goldstine felméri, hogy az akkori elektromechanikus számítóeszközök alkalmatlanok erre a számítási feladatra. Egy Mauchly nevű matematikus álláspontjának hatására, aki szerint a számítások sebességében ugrásszerű növekedést lehetne elérni, ha elektronikus eszközöket alkalmaznának, Goldstine nekilát az ötlet megvalósításának. 1943. május 31-én 150 000 dolláros költséggel megkezdődött az Electronic Numerical Integrator and Computer (elektronikus numerikus integrátor és számítógép), az ENIAC elektronikus számolóeszköz fejlesztése.

A számítógép - Pascaltól Neumannig a tudományág egyik úttörőjének hiteles beszámolója a számítógépek fejlődéstörténetéről. Hermann H. Goldstine alapműve a főszereplő hitelességével és a szakember pontosságával a kezdetektől a hatvanas évek végéig mutatja be a számítástechnika történetének ezt az izgalmas fejezetét. Goldstine a könyv első fejezeteiben a számítások gépesítésének korai gépeit és feltalálóit mutatja be, majd a második világháború idején, különösen a Pennsylvania Egyetem Moore villamosmérnöki Intézetében zajló eseményekre koncentrál, míg az utolsó fejezetek az ENIAC és EDVAC utáni számítógépekről, valamint egyéb számítástechnikai eredményekről szólnak. Emellett Goldstine az első párhuzamos működésű - IAS - számítógép megépítésének történetét is megírja.

A számítógép - Pascaltól Neumannig című könyv nemcsak az elektronikus számítógépek történetéről, hanem Neumann János számítástechnikai munkásságáról is szól. Megtudhatunk sok érdekességet Neumann tulajdonságairól, fantasztikus emlékezőtehetségéről, humoráról, valamint a tudományos világ belső problémáiról, mint például, kinek tulajdoníthatók bizonyos felfedezések, vagy ki támogatja a nagy volumenű kutatásokat. Ez a könyv azoknak készült, akiket érdekel a múlt, a számítógépek hőskora, szeretnék tudni, hogyan működtek a mechanikus, a jelfogós és az elektroncsöves számoló- és számítógépek. Akik szeretnék megismerni, hogy kik voltak az első számítógépek konstruktőrei, az első számítógép alkalmazói, és egyben szeretnék megismerni azt a folyamatot, amely századunk történetét is befolyásolta.

A számítástechnika története egyben mai világunk története is, hiszen ahogy Goldstein írja könyvében: "...az emberiség világképe visszafordíthatatlanul megváltozott; az emberek életmódja átalakult, és ez az átalakulás tovább fog folytatódni azon nehézségek és problémák hatására, amelyeket a számítógép a társadalomban kivált".

A nagysikerű Képvadászat játékunk nyertesei a Műszaki könyvkiadó által felajánlott kiadványokból további részleteket tudhatnak meg a számítástechnika történetéről.

Linkek

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten