Könyvajánló - Thomas Mann: A varázshegy
Kormos Edit
2003/12/01 21:33
5092 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egy fiatal hamburgi mérnök a varázslatos levegőjű svájci falu, Davos szanatóriumába érkezik, hogy beteg unokaöccsét meglátogassa. Látogatása azonban a tervezettnél hosszabbra nyúlik - hosszú évekig a hegyi szanatórium "rabja" lesz, hogy végül egészen más emberként távozzék. Egy gyógyulás története - konkrét és átvitt értelemben egyaránt.

A nagy írók különös adottsága, s nem egyszer isteni szerencséje, hogy írás közben is meg tudják élni mindazt, amit mi, egyszerű halandók feltétlenül a gyakorlati életben valósítunk meg.

Goethe, mikor depressziójában az öngyilkosság gondolata kísértette, inkább megírta az öngyilkosság pszichológiáját, az Ifjú Werther szenvedéseit, s ő maga megmenekült. Hasonló esett meg Thomas Mannal is, mikor beteg feleségét meglátogatandó a csodálatos svájci falu, a magas hegyektől körülölelt Davos nemzetközi szanatóriumába érkezett.

Megragadta a szanatóriumi élet különös, beteges, éppen emiatt mégis valamiféle nosztalgikus bájjal vonzó légköre. (Ki ne érezte volna már, hogy néha jó lenne betegnek lenni, és a hétköznapi rohanásból félrevonulva, nyugalmas körülmények között lábadozni?) Mégsem adta meg magát a szirénhangoknak, inkább hazatért, s megírta a kiváló regényeket termő huszadik század egyik legnagyszerűbb, legmélyebb és valóban elvarázsoló remekművét, A varázshegyet.

Ebben a regényben tényleg valamiféle varázslat bűvkörébe esik az olvasó. Talán leginkább ahhoz az élményhez hasonlítható ez az érzés, mint mikor az ember nyáron a tenger vize alá bukik: a külvilág zajai eltompulnak, s az odakint tűző nap megtört, megszűrt fénye egy új, békésebb világot tár fel előttünk. Levegőnk azonban elfogy, s újra a felszínre kell buknunk, saját világunk azonban olyan furcsának, idegennek tűnik, mikor kinyitjuk a szemünket.

Thomas Mann regénye is egy másik világba kalauzolja főhősét, Hans Castorpot, s vele együtt az olvasót: a davosi Berghof Nemzetközi Szanatórium világába, ahová tüdőbajukból felgyógyulni érkeznek a betegek a világ legkülönbözőbb tájairól, s ahol a halál sem ritka vendég. A csupán látogatóba érkező Castorpról hamarosan kiderül, hogy maga is beteg, s az orvosok ott marasztalják "egy rövid időre". Az idő múlásával pedig valósággal eggyé válunk a hőssel: mint ahogyan ő sem, magunk sem vesszük észre, hogyan szokunk hozzá egyre jobban a gyógyuló betegek nyugalmas életformájához, hogyan süppedünk bele egyre mélyebben abba a világba, ahol a természetes állapot a betegség, s ahol egészen más dolgok számítanak fontosnak, mint "odalenn". Ennek a "kifordult" világnak azonban mintha több köze lenne a valósághoz, az igazi élethez, amennyiben az igazi életen és a valóságon nem a "nagybetűs életnek" csúfolt gondokkal való hadakozást és a csupasz tényeket értjük.

Itt, fenn a hegyekben szép lassan megszűnik az idő, s ahogy halad előre a történet, azon kapjuk magunkat, hogy fogalmunk sincs már, mennyi idő telt el a történet kezdete óta. De éppen ebben rejlik a regény varázsereje: egy történetet beszél el, de a történések szinte az idő síkján kívül történnek, mintha Hans Castorppal együtt a leállósávra húzódtunk volna egy jó időre az élet autópályáján.S mik történnek az időtlenség világban? Amiknek az idő világában valahogy mindig olyan kevés hely jut, pedig talán éppen a legnagyobb és legizgalmasabb dolgok: szerelem, szemlélődés, önmagunk keresése. Itt csapnak össze ádáz küzdelemben a lelkünkért harcoló legkülönfélébb ideológiák, és talán itt értjük meg, mi is az életünk értelme.

Nagy szavaknak hangzanak ezek, az igazság mégis az, hogy nem kevesebb izgalmat ígér Thomas Mann Varázshegye annak az olvasónak, aki valami igazi, kiadós szellemi táplálékra vágyik, s akinek a figyelmét nem csupán az akciófilmek mozgalmassága tudja lekötni. Aki pedig már olvasta A varázshegyet, egyet se búsuljon, a szerző ugyanis a regényhez írt bevezetésben (minimum) kétszeri olvasásra ajánlja művét. Ne csodálkozzunk ezen, hiszen egy műalkotás igazi rejtelmei valóban csak így tárulhatnak fel teljes mivoltukban előttünk!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten