Könyvkötészet a Tápaiban
2004/05/23 17:32
1373 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Érdekel a könyvkötészet? Megtanulhatod például Szegeden a Tápai Antal Szakközép-és szakiskolában. Szakiskolai végzettséggel segédkönyvkötő, érettségivel könyvkötő szakra járhatsz, de sok egyéb szakma közül is válogathatsz!

A hagyományos közismereti tárgyakon kívül (magyar, történelem, matematika ) a 9-10. évfolyamon idegen nyelvet (angol, német), számítástechnikát, rajz és vizuális kultúrát tanulnak diákok. A 9. évfolyamon a magyar és matematika tantárgyat csoportbontásban oktatják. Az általános képzés mellett az életpálya-tervezés tantárgy (ismerkedés a fa-, fém-, bőr-, textilipari szakmákkal) a megalapozottabb pályaválasztást szolgálja. A 10. évfolyam minősítő vizsgával és szakmaválasztással zárul, tehát a szakmai képzés a 10. évfolyamot követi. A 11-12. évfolyamon a szakmai elméleti és gyakorlati képzésen kívül, gazdasági ismereteket, vállalkozási ismereteket, munka- és környezetvédelmet is tanulnak, és továbbfejlesztik nyelvi és számítástechnikai ismereteiket.

A gyakorlati képzést gazdálkodó szervezetek, egyéni vállalkozók és oktató kft.-k végzik. A felvételi követelmény: az általános iskola sikeres elvégzése. A felvétel elbírálásánál (rangsor) a tanulmányi eredményt veszik figyelembe. Szakiskolai végzettséggel választható szakmák: asztalos, kárpitos, cipőkészítő, cipőfelsőrész-készítő, ortopédiai cipész. fényező-mázoló, nőiruha-készítő, fodrász, mechanikai műszerész, kerékpárszerelő, segédkönyvkötő, kisofszetgép kezelő, nyomdai szövegrögzítő, nyomdai segédgépmester A szakközépiskolai képzés esetén a 9-12. évfolyamon a tanulók humán (egyéb szolgáltatások, pl.: kozmetikus) vagy műszaki (faipar, nyomdaipar) szakterületű szakmacsoportos alapozás mellett döntően közismereti tárgyakat tanulnak. A 12. évfolyamot érettségi vizsga zárja. Ezt követően felsőfokú intézményekben vagy szakmai képzésen tanulhatnak tovább. Bármely szakmát tanulhatják, mely középfokú végzettséghez kötött.

Felvételi követelmény: közepesnél jobb tanulmányi eredmény. Középiskolai végzettséggel tanulható szakmák: elektronikai műszerész, háztartási-elektronikai műszerész, rádió és hangtechnikai műszerész, tv- és videotechnikai műszerész, műholdas és kábeltelevíziós vételtechnikai műszerész, kozmetikus, könyvkötő, nyomdai gépmester, nyomdai szöveg- és képszerkesztő és a szakiskolai képzésnél felsorolt valamennyi szakma. (Az Országos Képzési Jegyzék esetleges változása a meghirdetett szakmákban változásokat okozhat.) Szakmai előképzettséggel tanulható szakma: gyermekruha-készítő. A szakmára jeletkezés feltétele: 16. betöltött életév, 8-10-12 év általános képzést bizonyító okmány, egészségügyi alkalmasság. A már szakmával rendelkező, 22 évnél fiatalabbak a második szakmát is ingyenes képzés során tanulhatják. A 22 év felettiek felnőttképzésben vehetnek részt, mely lehet beszámoltató rendszerű és levelező. Ez utóbbi csak abban az esetben lehetséges, ha a választott szakmában 2 év munkaviszonyt igazolni tud a jelentkező. A felnőttek képzése tandíj illetve térítési díj fizetési kötelezettséggel jár. (Az egyéb szolgáltatások szakmacsoportot a fodrászat és kozmetika iránt érdeklődőknek ajánlják.)

  • Cím: Tápai Antal Szakközép- és Szakiskola, 6725 Szeged, Kálvária sugárút 86. | Tel.: 62/558-480 | Fax.: 62/558-481 | Mobil.: 06/20 390-2125

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten