Könyvtárak - A Szabó Ervin Könyvtár bűvös Sárkányos könyvtára
2002/01/04 00:00
1020 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Sokan tudják, ám még mindig nem elegen, hogy tavaly novembere óta új, hatszáz négyzetméteres gyermekkönyvtár nyílt meg a Központi Szabó Ervin Könyvtár épületében Sárkányos Könyvtár néven. A név ellenére a középiskolás korosztály számára is sok izgalmat rejtenek a polcok - az ifjúsági irodalom legjobb művei mellett számos CD-ROM, videófilmek, a legújabb képalbumok, ötvenféle folyóirat akad a Médiatár polcain, innen kölcsönözhetnek is a látogatók. A meglepő és izgalmas belsőépítészeti megoldások pedig azokat is le fogják nyűgözni, akik eddig azt hitték, hidegen hagyja őket bármilyen könyvtár. A szemet gyönyörködtető megjelenésről pedig a könyvtár udvarát őrző két sárkány gondoskodik.

Az olvasók kényelmét különböző méretű székek és fotelek szolgálják, valamint az olvasáshoz igen kiváló óriás szivacspogácsák, melyek szinte keletiesen kényeztetik a vendégeket. A beiratkozás tizenhat éves korig ingyenes, mindössze egy kezes (szülő) kell hozzá. Hétköznap 10:00-19:00, szombaton 10:00-16:00 óra között tart nyitva.

Az intézmény hangsúlyt fektetett arra is, hogy a technika adta lehetőségeket felkínálják az érdeklődők számára - a már említett CD-ROMok és számítógépek mellett nagyképernyős televízió és videó is rendelkezésre áll - ezek adnak lehetőséget olyan rendezvények megtartására, mint például a heti rendszerességgel jelentkező filmklub. (E hónapban a Momo, a Végtelen Történet és a Mary Poppins van műsoron, valamennyit a karácsonyi és szilveszteri ünnep között vetik. Erről alább lásd a részletes műsort!) Sőt, külön szoba ad alkalmat a társasjátékokkal való foglalatoskodásra!

Dienes Éva, aki szerkesztőnk kalauza volt a könyvtár feltérképezése során, rövid sikerlistát is összeállított kedvünkért.

A legfrisebb könyvek közül kiemelte Louis Sachar két könyvét (ezekről már portálunk is írt): a Bradley, az osztály réme, és a Stanley, a szerencse fia című regényeket. Lois Lowry két könyve is a slágerlista élén van, az Emlékek őre, és a Számláld meg a csillagokat - melyeket főként a 10-13 éveseknek ajánl. Örök kedvenc Douglas Adams trilógiája, melynek részei: Galaktikus útikalauz stopossoknak, Vendéglő a világ végén és Az élet, a világmindenség meg minden. Harry Potter természetesen kihagyhatatlan, legújabban pedig a Harry Potter könyvekből megismert tananyagok fogynak (A Kviddics évszázadai, Legendás állatok és... stb.). A kínálat bőséges, és a készséges könyvtárosok mindenkinek szívesen állnak rendelkezésére az olyan kulcsművek felkutatásában is, mint Michael EndeVégtelen Története, vagy a Momo, mely új kiadásban a hetekben jelent meg. A fiúk sokat keresik azokat a könyveket is, melyek mostanában jelennek meg a Mi Micsoda? és a SzemTanú sorozatokban - tengeralattjárókról, repülőkről, vadállatokról, esőerdőkről és a lehető legkülönbözőbb és legváltozatosabb témákban.

A lányok számára örömteli meglepetés lesz egy-egy Lucy Maud Montgomery-kötet (Váratlan utazás, Anne válaszúton), vagy Békés Pál friss könyve, A Félőlény, melynek bemutatója éppen e hónap elején volt a könyvtárban. Dorren Shan könyvei, a Vérszipoly és a Rémségek cirkusza is izgalmas olvasmányok. A mesekönyvek közül kiemelkedik Nógrádi GáborPete Pite című könyve, hiszen ez az év gyermekkönyvének járó díjat is elnyerte.

A Sci-fi és történelmi irodalom, a kötelező olvasmányok, állattörténetek és a háziállatok tartásról szóló könyvek, a különféle ismeretterjesztők állandó gyűjtőkört jelentenek. Ezek mellett az idegen nyelvű irodalom, vagy a vidám történetek is sokat forognak az olvasók kezén. A könyvtár valamennyi látogatójának fél óra ingyenes számítógéphasználat jár. Részben az ismeretterjesztő, részben pedig a játékprogramok itt a kedvencek: a Manó IQ, a Manó Matek, a Seholsincs kastély, a Varázslatos emberi test vagy újabban a Varászlatos történelmi nyomozás. A legtöbb CD-ROM kölcsönözhető is, így otthon is lehet folytatni a játékot, tanulást.

A könyvtárban havi rendszerességgel filmklub is működik!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten