Korlátos Internet III.
2005/12/01 19:21
1267 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Kis kitérőt teszünk cikksorozatunkban, mert egy olyan módszert mutatunk be, amellyel a Novell Netware fájlrendszerbeli jogosultság-rendszerével "tiltunk", korlátozunk, nem pedig adatkapcsolati szinten.

Felmerülhet a kérdés, hogy Internet tiltása állományrendszerbeli jogosultságokkal? A válasz igen! Az ötlet egyszerű, minden Internettel kapcsolatos programot helyezzünk el a szerveren! Effektíve a mindent vagy semmit esetet érhetjük el, vagyis vagy elér egy programot vagy nem. Ezzel a módszerrel akár programonként szabályozhatjuk, hogy valaki használhatja a böngésző-programot, vagy a levelezést, vagy az IRC-t. Készítsunk egy olyan könyvtárszerkezetet, mely a telepített "Internetes" programokat tartalmazza:

Láthatjuk, hogy elképzelhető egy programnál, hogy a különböző operációs rendszerek alatt más telepítési módot igényelnek. (érdemes külön kezelni a telepített programokat operációs rendszerenként). A példánkban a Firefox Windows 98 es XP alatt is megtalálható a könyvtárban. Persze amennyiben egy program "elviseli a különböző operációs rendszerekbeli indítást, futtatást egy könyvtárral, akkor nyugodtan használhatunk 1 konyvtárat is. Természetesen mindezt teszteljük is le! Magyarázatra szorul az Internet Explorer. Meglepő módon lehetséges hálózatra is telepíteni (egy kis ügyeskedéssel), de tapasztalatom szerint a C:Program FilesInternet Explorer könyvtár átmozgatása a hálózati meghajtóra tökéletes eredményt hoz. Itt mindenképpen figyeljünk a különböző rendszerek alatti Internet Explorer változatok megkülönböztetésére. Az Internet Explorer esetén figyeljünk az asztalon, a gyorsindításon, a startmenüben lévő hivatozások javítására, hogy ezentúl a hálózati meghajtóra mutassanak.

Ha telepítettünk minden programot, akkor keressünk egy olyan csoportot, melynek minden felhasználó tagja (ha nincs, hozzunk létre egyet!) Adjunk ennek a csoportnak F jogot az Internet könyvtárra! Miért F jogot? Mert a Windows-nak van egy olyan "áldásos" tualjdonsága, hogy ha egy hivatkozást nem talál, akkor előugrik egy varázsló, mely megakarja keresni, ki akarja javítani a hivatkozást! Márpedig nekünk ez nem kell! F jog esetén, a Windows látja a programokat, nem aggódik, hogy keressük meg csupán nem tudja elindítani, olvasni őket.

Azokat a felhasználókat, akiknek engedélyezzük az Internetet, adjunk R jogot is az Internet könyvtárra!

Így aki tagja az Internet csoportnak, eléri a telepített Internetes programokat, el is tudja indítani őket, míg aki nem tagja a csoportnak, az elutasító üzenetet kap a programok indításakor.

Előnyei a módszernek:

  1. A jól bevált módon, állományrendszerbeli jogosultságokkal tudunk szabályozni.
  2. A csoportból történő törlés és felvétel könnyen elvégezhető.
  3. Nem függ a NetWare verzió számától, akármelyik verzióban működik.
  4. A hálózatosan telepített programok központilag menedzselhetők, frissíthetők, védettek a tőrléstől, nem terhelik a munkaállomás winchesterét, így az elkészített image állomány is kisebb lesz.

Néhány kellemetlenség hiányosság ezen módszer esetén:

  1. Aki nem tagja az Internet csoportnak, annak a tiltott programok ikonjai sem jelennek meg, illetve megjelennek, de hibás ikonnal (mivel a windows nem tudja olvani őket, így az ikonjukat sem tudja kiszedni a program állományokból)
  2. A programok telepítése, tesztelése, működése hálózati könyvtárból plussz munkát jelent a rendszergazdának.
  3. Szerverhiba esetén esélyünk sincsen áthidaló megoldással Internetes programokat varázsolnunk a munkaállomásokra.

Véleményem szerint ez a módszer a többi Internet korlátozással együtt alkalmazva hatékony segítség lehet a szabályozott Internet használatra az iskolában Novell NetWare környezetben.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten