Környezetvédelem - terminálszerverrel
2004/02/08 23:19
682 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Vannak iskolák, ahol 2004-ben is találunk Pentium I-es munkaállomásokat 16 MB RAM-mal, sőt, akár 486-ost is fellelhetünk néhol. Ha elég kitartóak vagyunk, nincs szükség arra, hogy ezeket a régi, mai szemmel nézve használhatatlan eszközöket kidobjuk, sőt!

Környezetvédelem - terminálszerverrel

Talán meglepő a cím, de remélem, néhány sor elolvasása után rájön a kedves Olvasó, mi köze a linuxnak a környezetvédelemhez.
Sok intézmény sajnos nem engedheti meg magának, hogy lépést tartson a hardverek fejlődésével. Így állhat elő az a helyzet, hogy vannak iskolák, ahol 2004-ben is találunk Pentium I-es munkaállomásokat 16 MB RAM-mal, sőt, akár 486-ost is fellelhetünk néhol. Ha elég kitartóak vagyunk, nincs szükség arra, hogy ezeket a régi, mai szemmel nézve használhatatlan eszközöket kidobjuk, sőt! Kis ügyességgel webböngészőt, irodai programcsomagot vagy akár képfeldolgozó programot is futtathatunk "rajtuk".
A kulcsszó a terminálszerver.

A terminál

Régebbi felhasználók még emlékezhetnek a nagygépes időkre, ahol a számítógéppel való kapcsolattartásra az úgynevezett terminálok szolgáltak. Ezek buta, képernyővel és billentyűzettel rendelkező eszközök voltak, melyek segítségével párhuzamosan több felhasználó tudott dolgozni a "szerveren". Ezt az elfeledett eljárást ismét meghonosíthatjuk, és régi számítógépeinket ismét csatasorba állíthatjuk.

Lássuk mire van szükség mindehhez!

Először is rántsuk le a leplet a nagy titokról. Természetesen nem táltosodnak meg a 486-os gépek, ezek az említett módon, buta terminálokként fognak funkcionálni. Szükségünk lesz egy kellően nagy teljesítményű szerverre, megfelelő memória-, processzor- és háttértár-méretezéssel. Nem árt, ha jó minőségű, legalább 10/100 Mbites hálózatunk van, switch-csel, és természetesen egy megfelelelően konfigurált operációs rendszer megléte is nélkülözhetetlen.
Az eljárás egyszerű: a szerveren Linux fog futni, egy grafikus Xserver alkalmazással, melyre a terminálok rákapcsolódnak. A terminálokon egy kompakt Linuxot indítunk, mely hálózaton keresztül NFS (Network File System) filerendszer segítségével felcsatolja (mountolja) a felhasználó(k) home könyvtárát. Innentől fogva a terminálunkon teljesen úgy tudunk dolgozni, mintha a szerver előtt ülnénk.

Hogyan tervezzünk?

Első lépésként meg kell becsülnünk, legfeljebb mennyi kliens fog a szerverre kapcsolódni. Meg kell határoznunk, milyen alkalmazásokat fogunk futtatni, hiszen nem mindegy, hogy egy pár száz kilobájtos text-editort vagy egy több megabájtos OpenOffice-t kívánunk használni. Ajánlott legkevesebb 1 GB RAM-mal indulni.
A felhasználók számától függően tervezzük a merevlemez(ek) méretét. Ilyen kritikus környezetben célszerű valamilyen redundáns adattárolást bevezetni, ráadásul igen olcsón vásárolhatunk manapság merevlemezeket, ezért nem célszerű 80 GB-nál kevesebb merevlemez-kapacitással elindulni.
Hálózati kártyánk lehet 100 vagy 1000 Mbites a meglévő hálózatunk sebességének függvényében.
A hardver kiválasztásakor a lehetőségekhez mérten próbáljunk meg minél minőségibb, megbízhatóbb elemeket vásárolni. A szerverünk lesz a rendszer gyenge pontja: meghibásodása esetén a kliensek sem tudják feladatukat ellátni, ezért igyekezzünk robusztusra építeni gépünket. Bizonyos részegységeknél (pl. hálózati kártya) ragaszkodjunk jól bevált, sok helyütt bizonyított márkákhoz.Végezetül álljon itt egy példa az életből:
Gimnáziumunkban 4 kliensgéppel kezdtük a terminálszerver-projektet. A tanév végéig legkevesebb 8 klienset szeretnénk üzemeltetni, a jövő tanév kezdetekor pedig 12 gépnek kell csatasorba állnia. A gépek jelenleg webböngészésre szolgálnak, a jövő tanévtől pedig OpenOffice-t fogunk oktatni rajtuk.
A terminálszerverünkben jelenleg egy P4-2.4 GHz processzor van, 2 GB memória, négy darab 120 GB-os merevlemez RAID5-ös tömbbe fogva. A hálózatot egy 1 Gbites hálózati kártya szolgálja ki. Csúcsidőben, négy kliens egyidejű működésekor a szerver terhelése gyakorlatilag alig mérhető.

Béres László

beres@szag.hu

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten