Középidei emlékek Magyarországon
Nádori Gergely
2007/12/15 18:46
1626 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A mezozoikum másnéven a középidő hazánk területén is mozgalmas időszak volt. A Triász korban hazánk nagy részét tenger borította, a Júrában mocsárerdők lengedeztek, a Krétában gazdag élővilágú szigetvilág volt itt. Mindhárom korszakból maradtak izgalmas kövületek, melyeket bemutatunk.

Triász

A kavicsfogú álteknős (Placohelys placodonta) Ez a mai napig ismert legjelentősebb és a leghíresebb hazai őskövület. A veszprémi márgában a felső triász rétegekben, 1899-ben bukkantak rá. A maradványok egy teknős, pontosabban álteknős koponyáját, páncélját, bordáit és végtagcsontjait tartalmazták. A lelet olyan teljes, hogy annak alapján az állatot könnyűszerrel tudták rekonstruálni. A páncél kúpos lemezkékből állt, a végtagok, megkönnyítendő az úszást, hosszúra nyúltak. Az állat szájában öt, kis golyócskára emlékeztető "kavicsfog" ült. Ezzel még a legkeményebb páncélú kagylók és pörgekarúak páncélját is föl tudta törni és könnyűszerrel elfogyaszthatta őket.

A Placohelys épsége, teljessége, különlegessége, valamint tudományos értéke alapján tekinthető a legjelentősebb hazai ősmaradványnak. A leletet a Földtani Intézet őrzi.

Júra

Komlosaurusok lábnyoma

Magyarország területén is éltek egykor dinoszauruszok? Naná! Ezt bizonyítják a dél-dunántúli leletek, amelyek a Komlószaurusz névre hallgató őshüllő lábnyomait őrzik. A Mecsek feketeszén bányáinak meddő jura rétegeiben (vasasi márga) 1966-ban fedezték föl az első lábnyomokat, teljes csontvázat vagy darabokat eddig nem sikerült találni. Nyomok később Komló mellől is előkerültek. A rekonstruált állat tudományos neve is innen ered: Komlosaurus carbonis. A nyomok méretéből és az azokat befogadó üledékes közegből kikövetkeztették, hogy a Komlószaurusz kb. másfél méter magas dinoszaurusz volt, amely a tengerparti mocsaras környezetben éldegélt.

Kréta

Egészen 2000-ig kellett várni arra, hogy hazánk területéről a dinoszauruszoknak ne csak a nyomai, hanem a csontjai is előkerüljenek. Egy fiatal kutató, Ősi Attila találta meg egy bauxitbánya Kréta kori kőzeteiben a fosszíliákat. Lenyűgözően gazdag fauna nyomai bukkantak elő, a növényevő és ragadozó dinoszauruszokon kívül repülő hüllők, moszaszauruszok, krokodilok csontjai.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten