Középiskolások a környezetvédelemért
Érsek Dóra
2008/03/28 12:58
1849 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Klímaváltozás. Gyakran halljuk a kifejezést, de nem biztos, hogy tudjuk, mit tehetnénk ellene a hétköznapjainkban. Az Ifjúsági ÖKO-Parlament középiskolás résztvevői arra vállalkoztak, hogy szűkebb környezetükből kiindulva megoldásokat találjanak olyan kérdésekre, hogyan lehetne kevesebb energiát felhasználni az iskolában, vagy hogy lehetne zöldebbé tenni a főváros belső kerületeit.

A PRO Europe, a csomagolási hulladékok szelektív gyűjtését és hasznosítását koordináló európai szervezet 2008-ban immár harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Ifjúsági ÖKO-Parlament (Youth Eco-Parliament – YEP) nevű környezeti nevelési programot. A program keretében a 15-17 éves korosztály ismerkedhet meg a környezetvédelem meghatározó értékeivel és saját cselekvési lehetőségeivel. A résztvevő 10 ország diákjai izgalmas helyi környezeti problémákat vizsgálnak, elemeznek, majd az egyes problémákra megoldási javaslatokat fogalmaznak meg. A javaslatok legfontosabb megállapításai a nemzetközi egyeztetési folyamat végén bekerülnek az UNESCO 10 éves „Nevelés a Fenntartható Fejlődésért” (UN DESD) programjának jelentésébe. 

Az Ifjúsági ÖKO Parlament magyarországi ülésére idén egy kerekasztal-beszélgetés keretében került sor. A fórum fő témája a klímaváltozás, illetve ennek várható környezeti hatásai. Az általános témán belül az esemény kiemelten foglalkozott a diákok két kutatásával a városi zöldterület-fejlesztési lehetőségekkel, valamint az iskola energiatérképének kidolgozásán keresztül az energiahatékonyság témakörével. A fórumon öt érdekcsoport, így a diákok, döntéshozók, végrehajtó szervek, újságírók, civil szervezetek, gazdasági szereplők képviselői fejthették ki álláspontjukat, a kerekasztal-beszélgetést Novák Péter, zenész, színész, koreográfus, aktivista és Bendik Gábor, a YEP nemzeti moderátora vezette. A fórum zárásaként minden résztvevőnek egy konkrét vállalást kellett megfogalmaznia, amelyet a III. Magyarországi Ifjúsági ÖKO-Parlament záródokumentuma rögzít.

Résztvevők és vállalásaik

A fórumon a Környezetvédelmi Minisztérium Klíma és Energia Osztályáról Rábai Mónika, az Országgyűlés Környezetvédelmi Bizottságából Orosz Sándor és a Magyar Energia Hivataltól pedig dr. Szöllősi László vett részt. A Greenpeace Magyarország Egyesületet igazgatója, Mezei Csaba, a Védegylet civil szervezetet Jávor Benedek, az UNESCO-t pedig Gresiczki Péter képviselte a rendezvényen. Jelen volt továbbá a Fővárosi Kertészeti Zrt. két szakembere, Kerényiné Dr. Nemestóthy Klára és Demeter Tibor, valamint a Világgazdaság és a Hulladéksors újságírója, Németh I. Gergely is. 

A beszélgetés során a legtöbb hozzászólást a klímavédelem témája kapott, és ezen belül is az egyén felelősségére helyeztek nagy hangsúlyt. Mindenki egyetértett abban, hogy nem csak kormányzati döntésekre, és a nagyvállalatok viselkedésének megváltozására kell várnunk, hanem a társadalom szereplői: a vásárlók, a fogyasztók, vagyis MI mindannyian óriási szerepet kapunk a káros környezeti hatások elkerülésében. 

A fórum végén az egyes érdekcsoportok képviselői megerősítették általános kötelezettségeiket és céljaikat, de ezen felül különleges, egyéni vállalásokat is tettek. Így hangzott el többek között az, hogy lesznek, akik ezentúl igyekeznek az autót kerékpárra váltani, valamint megpróbálják a saját háztartásaikban a szemetesbe, kukába kerülő hulladék mennyiségét csökkenteni nem csak a szelektív hulladékgyűjtés által, hanem úgy, hogy átalakítják vásárlási szokásaikat is.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten