Közgazdász helyett stewardess - a felvételi tanácsadás tapasztalatai I.
2004/04/21 23:51
619 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szeptember óta működik a Hallgatói Információs Központ (HIK) Reviczky utcai épületében az OFI Felvételi és Pályaorientációs Tanácsadó Irodája. A Szabó Ervin Könyvtár és több egyetem szomszédságában azóta egymásnak adják a kilincset az érdeklődők. A felvételi lapok beadási határideje után most eljött az idő, hogy összefoglaljuk a tapasztalatokat.

Az érdeklődők egyéni és csoportos foglalkozáson is felmérhetik személyes képességeiket, megismerkedhetnek az általuk elképzelt pálya sajátosságaival, illetve támpontokat kaphatnak, milyen szakmát lenne érdemes választaniuk. Kiss István foglalkozásvezető szakpszichológus szerint ahogy közeledett a március elsejei jelentkezési határidő, úgy érdeklődtek mind többen. "Bár az egyéni és csoportos foglalkozások hasznossága más és más jellegzetességekből adódik, az utolsó hetekben már szinte csak csoportos formában tudtuk fogadni az embereket; kapacitásaink maximálisan kihasználtak voltak. A hét négy napján, napi öt órában dolgoztunk, ami azt jelenti, hogy a heti húsz férőhelyet maximálisan kihasználtuk."

Csoportos és egyéni foglalkozások

A csoportos foglalkozások inkább gondolatébresztő erővel bírnak, egymás tapasztalataiból és ötleteiből meríthetnek a csoport résztvevői, megtapasztalhatják, hogy mások milyen logika szerint gondolják el a pályaválasztást, milyen szempontokat mérlegelnek. Ebben a foglalkozási formában azonban csak érintőlegesen lehet azzal foglalkozni, hogy az egyes érdeklődőknek személyre szólóan mit lehetne választaniuk. "Egy csoportban egymással beszélgetve elmélkednek az emberek; ez arról szól, hogy miben hasonlítunk és miben különbözünk egymástól mi, akik itt most összeverődtünk, és az életben először láttuk egymást", jegyzi meg Kiss István. "És mégis gondolkodunk róla, hogyan tovább. Valakinek ez elég is arra, hogy azt mondja: igen, ez engem megerősített abban, hogy jó döntésnek fog bizonyulni, amit korábban elgondoltam. Mások ezzel szemben szükségét érezték még egy egyéni foglalkozási sorozatnak, hogy a felmerült új szempontok alapján alaposabban megvizsgálhassák a saját elképzelésüket - vagy mert azok nagyon eltérőek voltak ahhoz képest, amit elgondoltak magukról, vagy passzolt volna, csak ilyen részletességgel ők még nem hallottak róla és szerettek volna közelebbről ránézni a kérdésre."
A csoportos foglalkozásnak léteztek olyan variációi is, amikor egy-egy osztály együtt érkezett, de gyakrabban ismeretlenek tettek egymásnak javaslatokat. "Ez első hallásra furcsának tűnik, mert sokan ódzkodnak idegenek előtt megnyílni, de nagyon gyorsan oldani lehet az ilyen feszültségeket. Viszont nagyon tanulságos megtapasztalni, milyen gondolatokat és értékelést váltunk ki egy ismeretlen emberből, hogy mit néznek ki első ránézésre valakiből a csoportban... Ezek sok esetben nagyon jó meglátások."
Mások inkább az egyéni foglalkozást választják. Ez hasznosnak bizonyulhat, ha már létezik egyfajta előzetes elképzelés, ha a több variáció közül már érezzük, hogy van egy hozzánk közelebb álló. "Négyszemközt sokkal könnyebb elmélyedni egyetlen személyes témában, viszont nincs meg az a sokszínű szempontrendszer, ami a csoportos foglalkozáson felépül. Mindkét forma szép tehát, csak másképp." - foglalja össze a szakpszichológus.

Amikor szorít az idő

Az elmúlt hetekben a foglalkozásra jelentkezők hasonló problémákkal érkeztek: hova adják be a jelentkezési lapjukat, valóban az-e a nekik való életpálya... A határidő közeledtével pedig nőttön-nőtt a nyomás a bizonytalankodókon, hiszen úgy érzeték, nincs idejük még egyszer, még jobban átgondolni a kérdést. "Ezt a stresszt kellett enyhíteni egy kicsit, mert ez a "most rögtön tenni kell valamit" egyszerűen nem igaz. Mint ahogy az sem, hogy ha döntött, akkor az száz évre előre megírja személyes történetét, befolyásolja az egész további életpályáját. Abban kellett egy kicsit megértésre jutni, hogy ez a döntés mondjuk 5-7 évről szól az életében, de hogy miképp alakul tovább, az csak rajtuk múlik. Nincs végleges döntés, a szó rossz értelmében."

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten