Kulináris örömök az ókori görög világban
Kormos Edit
2004/07/31 17:18
8840 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Gasztronómiai utazásunk az ókori görög világban veszi kezdetét, a ránk maradt korai források közül ez a leggazdagabb.

Odüsszeusz lakomája

Az ízek harmóniája és gazdagsága nagyon fontos volt az ógörögök számára. Sarl Pikar (a francia régészeti iskola főigazgatója Athénban) 1934-ben azt állította, hogy az ókori görögök elsősorban nem arra törekedtek, hogy megtömjék a gyomrukat, hanem hogy különleges ízeket érjenek el. Gazdagon fűszerezték ételeiket, gyógyfüveket és aromás zöldségeket (pl. oregánót, köményt, kakukkfüvet) használtak, hogy minél különlegesebb ízkombinációt alakítsanak ki.

Arkhilokhosz és a bor

A borivás az étkezés ünnepi részének számított. Galinosz (híres ókori orvos) szerint, a bor nagyon jót tesz a vérkeringésnek, és nyugodt álmot biztosít. Arkhilokhosz híres verseiben a bor jelentőségét említi:

A fénykor zamata

Legfőbb alapanyagok az árpa, búza, olajbogyó, szőlő, káposzta, zöldbab, spárga, vöröshagyma, fokhagyma, tök, uborka és természetesen a különböző húsok voltak. A legkedveltebb gyümölcs a füge, szőlő, alma, birsalma volt.

Fűszerek:
szezám, kömény, ánizs, kapor, koriander, menta, zsálya, majoránna, ruta, mazsola, ecet, méz, bors, citrom.
Édesítésre mézet és édes gyümölcsöt vagy nádcukrot használtak.

Isteni ízek

A görögök gyakran ettek húst, a marhát kedvelték leginkább! Fogyasztottak kecske- és bárányhúst, természetesen halak és más tengeri finomságok is asztalaikra kerültek. A sertéshúst nem kedvelték, szárnyasokat alig ettek. A húst sütés előtt mindig zöldségekkel együtt pácolták be, hogy puha legyen. A salátákat nyersen ették, és általában nem főzték meg a zöldségeket, hogy ne veszítsék el a vitaminokat. Az ételeket a nők főzték a házi rabszolgák segítségével általában nyílt helyen vagy a kertben. A lakásokban mai értelemben vett konyha nem volt elkülönítve. Kotophyl Éttermek nem voltak, így a nagyobb lakomák alkalmával a vendéglátó saját házában szolgálták fel az ételeket. Szakácsokat, cukrászokat csak Kr.e. 400 után alkalmaztak. Stifado Az athéni ember csupán könnyű reggelit fogyasztott. Ez leginkább árpakenyér volt, amit borban áztattak és "Akrato"-nak hívták vagy egy bögre "kikeonasz"-t ittak reggeli helyett, ami felforralt árpa mentával, kakukkfűvel illatosítva.
Az ebédre és uzsonnára is hasonló gyorsan fogyasztható és könnyű étel volt. A legfontosabb és leggazdagabb étkezés a vacsora volt. Horiatiki saláta Tzatziki Dolmades és Polip A vacsorát mindig valamilyen süteménnyel vagy gyümölccsel fejezték be. Az ógörögök ritkán használtak kést, villát. Kézzel ettek és az étkezés végén a kenyér belsejével tisztították, törülték meg a kezüket.

Az Olimpia és az ételek

Az olimpiák története az ókori görögök történetéig nyúlik vissza. Az első játékokat feltehetően Kr.e. 1000 körül rendezték. Mivel az első olimpiai győztes neve Kr.e. 776-ból maradt fenn, a négyévenként megrendezett játékokat hivatalosan innen számítjuk. Az olimpiai játékok kezdetben egyetlen versenyszámból álltak, a stadionfutásból. Euszébiosz (Kr.u.260-340) szerint a Kr.e. 776-ban rendezett játékokon ezt egy Koroibosz nevű szakács nyerte meg. A győzteseknek borban vagy tejben főtt árpadarát készítettek, amit mézzel és fűszerekkel ízesítettek és sajttal szolgáltak fel. Diszkoszvető és diszkosz

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten