Külső perifériaházak
2004/07/11 19:10
612 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Néha előfordul, hogy szükség van egy perifériára, de valami oknál fogva nem tudjuk beszerelni a számítógépbe, pl. helyhiány miatt vagy garanciális okokból, esetleg csak kölcsön kaptuk az eszközt, vagy nem is akarjuk beszerelni, mert több géphez is használnunk kell. Ilyenkor vesszük hasznát a külső perifériaházaknak.

Tipikus példa erre manapság a DVD írók és merevlemezek több géppel való használata, pl. lemezképből történő telepítéshez, vagy biztonsági másolatok készítéséhez.

A külső perifériaházakat több szempont alapján osztályozhatjuk, ezek elsősorban:

Befogadható perifériák mérete, típusa
Általában merevlemezeket, CD/DVD olvasókat és írókat, szalagos egységeket, és merevlemez fiókokat szoktak ilyen házakba építeni. Ezek méretét általában collban adják meg. A következő méretek vannak:
5,25": CD és DVD meghajtókat, illetve megfelelő belső hossz esetén merevlemez fiókokat is beépíthetünk. Ezek a külső házak rendszerint saját hűtéssel is rendelkeznek, mivel ezek az eszközök sok hőt termelhetnek.
3,5": ebbe már kisebb eszközöket, szalagos egységet vagy merevlemezt tehetünk.
2,5": ebbe már csak a notebook merevlemezek férnek el, viszont roppant helytakarékos megoldás.

Hordozhatóság

Hordozhatóság szempontjából igen egyszerű a dolgunk, mivel vannak hordozható és nem hordozható eszközök. Ez utóbbiba jórészt csak a külső, több eszköz befogadására tervezett SCSI házak és NAS (hálózaton keresztül elérhető tároló) eszközök tartoznak. A többi külső házat eleve úgy tervezték, hogy hordozhatóak legyenek, és ellenálljanak kisebb ütődéseknek.


Befogadott perifériák száma
A külső házak többsége csak egy eszközt tud fogadni, és ellátni árammal. Egyes SCSI házak és NAS / SAN eszközök több perifériát is tudnak fogadni, ami a méretükből egyébként is adódik.

Ár
Nagyon széles a skála:. Párezer forinttól (külső USB ház külső tápegységgel) a százezres nagyságrendig (NAS házak) találunk eszközöket. Az alapvető igényeket az előbbi kategória többnyire sikeresen kielégíti.

Sebesség
Nincs mindig összefüggésben az árral: Egy külső firewire/IDE ház gyorsabb és kevesebbe kerül, mint pl. egy UW SCSI eszköz. A skála jelenleg a 20 MB/s -től 1 GB/s -ig terjed


Csatolófelület
Ez többféle lehet, beszélhetünk külső és belső felületről, és persze ne feledkezzünk el a most elterjedő serial ATA szabványról, ami tartogat még meglepetéseket. A belső felület többnyire IDE, kiszolgáló környezetbe szánt termékekben pedig valamelyik SCSI szabvány. A külső, számítógép felőli csatoló leggyakrabban USB, USB2 vagy Firewire, de találhatunk párhuzamos portra, ethernet vagy éppen vezeték nélküli hálózatra (802.11 a/b/g vagy Bluetooth) csatlakozó modelleket is. A leggyorsabb és legstabilabb eredményt a Firewire és az ethetnet eszközök adják, az USB eszközök pedig a leginkább univerzálisan használhatóak, hiszen szinte mindegyik gépen van ilyen port.Áramellátás

Egyes csatolók képesek árammal is ellátni a rájuk csatlakoztatott eszközt, ilyen pl. az USB és a 6 pólusú Firewire is. Ha az eszközünk kellően kis fogyasztású, pl. 2,5"-os vagy CompactFlash Type II merevlemez, akkor lehet, hogy nem kell külső tápellátásról gondoskodnunk, persze csak amennyiben ezt a fajta működést a külső ház is támogatja. Egyébként vagy külső, vagy beépített, 230V-os tápegységet kapunk, esetleg egyes modellek saját beépített, vagy akár cserélhető akkumulátorral rendelkeznek. Ez utóbbiakat főleg notebook számítógépek kiegészítőjeként tervezték.

Egyéb szolgáltatások
Némelyik perifériaháznak egyéb funkciói is vannak, pl. van rajtuk CF/SD/Memory stick stb. kártyafoglalat, MP3 lejátszás, audio kimenet, diktafon funkció, képnézegető alkalmazás, video kimenet és/vagy saját TFT képernyő. Ezek már inkább multifunkciós eszközök, azonban sok hasznát vehetjük, ha munkánk során nagy mennyiségű digitális képpel vagy memóriakártyáról származó egyéb adattal kell dolgoznunk. Szintén ez utóbbiak gyakran még számítógépet sem igényelnek az extra funkciókhoz, így pl. szabadon másolhatunk a merevlemez és kártyák között, stb.

Végezetül következzen néhány gyártó, amelynek termékeit a szerző is kipróbálta: DTK, ViPower, Vosonic, Apple.
Jótanácsként még annyit, hogy vásárlás előtt érdemes internetes fórumokon utánanézni az adott termékkel kapcsolatos felhasználói tapasztalatoknak, így biztosan nem ér bennünket csalódás!

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
eBiztonság Minősítés Minősítési rendszer oktatási intézményeknek
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten