Kutyakozmetikus tanfolyam
2004/03/29 01:12
10554 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Trimmelés, nyírás, fésülés, fürdetés, bolhairtás, 'bűzmiri'... - többek között ezeket hallhatjuk a kutyakozmetikában. Sokan talán kívülállóként megmosolyogják a helyet, de esetleg csak azért, mert nem tudják: a kutyakozmetikus manapság igen keresett foglalkozás.

Manapság nőtt a kedvtelésből tartott kutyák száma. Ezzel párhuzamosan komoly fizetőképes kereslet jelentkezett a sokszor "státus-szimbólumként" tartott kutyák megfelelő színvonalú gondozására is. Korábban Magyarországon nem volt ilyen jellegű képzés, az e tevékenységgel foglalkozók száma sem volt túl magas. A szakképesítés ma már iskolai rendszerű vagy iskolarendszeren kívüli képzésben is megszerezhető. Az előbbi esetén a képzési idő fél év, az utóbbinál 3 hónap. A képzés elvégzéséhez életkori előírás nincs. A részvétel azonban szakmai egészségügyi alkalmassági vizsgálathoz kötött.

A szükséges iskolai végzettség: 8 általános. Aki kutyakozmetikus szeretne lenni amellett, hogy természetesen értenie kell 'a kutyák nyelvén', jó, ha a következő képességekkel is rendelkezik: együttműködési készség, esztétikai érzék, jól koordinált kézmozgás, kézügyesség, lelkiismeretesség, és udvariasság. Fontos megjegyezni, hogy bizonyos egészségügyi problémák esetén a szakképesítés megszerzése nem lehetséges (illetve nem ajánlatos). Ilyenek például a statikai rendszer és a mozgásszervek azon elváltozásai, amelyek a munkavégzést akadályozzák; a szív és a keringési rendszer súlyosabb elváltozásai, valamint a krónikus légzőszervi megbetegedések.

A munkavégzés zárt helyen történik, könnyű fizikai munkának tekinthető. (Sok az állva, guggolva és hajolva végzendő feladat.) Iskolarendszeren kívüli képzést biztosít többek között az Anivet Kft. A képzés elméleti és gyakorlati, összesen 500 órás oktatásból áll, melyet többek között a SZIE Gödöllői Agrártudományi Karának tanárai tartanak. Az oktatás (elmélet és gyakorlat is) a telephelyrn történik (1144. Budapest, Remény u. 42.). A tanfolyamhoz a tananyagot biztosítják.

Csatlakozz hozzánk!

Ajánljuk

European Schoolnet Academy Ingyenes online tanfolyamok tanároknak
School Education Gateway Ingyenes tanfolyamok és sok más tanárok számára
ENABLE program Program iskoláknak a bullying ellen
Jövő osztályterme Modern tanulási környezetekről a Sulineten